Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Γενναιόδωροι» δολοφόνοι

Φοβερό το κόλπο του υπουργού Δικαιοσύνης: αφού δεν έχουμε λεφτά να χτίσουμε νέες φυλακές, ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός, για να επιδείξουμε ένα «ανθρωπιστικό» πρόσωπο. Εύγε...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Σεβγκί Ερντογκάν ήταν 47 ετών, μητέρα ενός κοριτσιού και σύζυγος του Ιμπραήμ, ο οποίος είχε δραπετεύσει από τις φυλακές το 1991, αλλά μέσα σε ένα μήνα βρέθηκε νεκρός σε μια ακόμη «ανεξιχνίαστη» δολοφονία. Η Σεβγκί είχε φοιτήσει στο οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου γνωρίστηκε και παντρεύτηκε τον Ιμπραήμ το 1978. Από τη χούντα του στρατηγού Κενάν Εβρέν και των παλικαριών του, το Σεπτέμβρη του 1980, άρχισε η «Οδύσσεια» του ζευγαριού, που μετείχε στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα, στις φυλακές, όπου μπαινόβγαιναν για χρόνια. Συνελήφθη σε αστυνομικό μπλόκο το 1994 και έμεινε στα κρατητήρια 7 χρόνια, τα 3 από αυτά δίχως δίκη.

Η Σεβγκί μετείχε στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων από το φθινόπωρο του 2000. Το 2001 μεταφέρθηκε παρά τη θέλησή της από τη φυλακή Ουσάκ σε νοσοκομείο της Σμύρνης, όπου παρέμενε κλινήρης δεμένη με χειροπέδες. Η ποινή της ανεστάλη την 31η Μάη του 2001 και αφέθηκε ελεύθερη. Αλλά συνέχισε την απεργία πείνας, στην Κωνσταντινούπολη, στο ίδιο σπίτι όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή η Τζανάν και η Ζέχρα Κουλαξίζ, συγγενείς πολιτικού κρατούμενου. Πέθανε το Σάββατο, μετά από 267 ημέρες απεργίας πείνας.

Η Σεβγκί Ερντογκάν είναι η 29η νεκρός της απεργίας πείνας εντός και εκτός τουρκικών φυλακών, με αφορμή την εγκαθίδρυση των βασανιστηρίων διά της απομόνωσης των κρατουμένων στα Λευκά Κελιά των φυλακών τύπου F. Οι κάπου 200 ακόμη πολιτικοί κρατούμενοι που βρίσκονται σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου, χρησιμοποιώντας αλατισμένο νερό και βιταμίνες για να παρατείνουν τη διαμαρτυρία τους, δηλώνουν ότι το νέο «εκσυγχρονιστικό» σύστημα άλλο δεν κάνει από το να τους καθιστά ευάλωτους στους ξυλοδαρμούς και τους βασανισμούς των φυλάκων τους.

Προβαίνοντας σε μια «παραχώρηση» προς τους κρατουμένους, οι νεκροί των οποίων έχουν φθάσει τους 59 από τον περασμένο Δεκέμβρη, και την αιματοβαμμένη επιχείρηση Επιστροφή στη Ζωή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Χικμέτ Σάμι Τουρκ δήλωσε την Κυριακή ότι «δε θα χτιστούν άλλες φυλακές τύπου F», όπως μετέδωσε το BBC επικαλούμενο το πρακτορείο Ανατολή. Μόλις «ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κατασκευής των φυλακών νέου τύπου» η κυβέρνηση θα προβεί στον «εκσυγχρονισμό» των υπαρχόντων «σωφρονιστικών» καταστημάτων, κατά τον υπουργό. «Από εδώ και πέρα, ούτε μία φυλακή τύπου F δε θα χτιστεί οπουδήποτε στην Τουρκία», δήλωσε. Συνολικά 11 φυλακές τύπου F κατασκευάζονται, με τέσσερις σε χρήση, μία έτοιμη να ανοίξει και έξι κοντά στην ολοκλήρωσή τους.

Οι δηλώσεις του υπουργού συνέπεσαν με τη διαδήλωση, την Κυριακή το απόγευμα, της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη εναντίον του νέου συστήματος των φυλακών - όπου παρενέβη («φυσικά»...) η αστυνομία, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 42 διαδηλωτές. Οσο για την ουσία της ανακοίνωσης, αυτή έχει μάλλον περισσότερο να κάνει με την οικονομική κρίση (κάθε νέα φυλακή κοστίζει κάπου $11 δισ.) παρά με κάποια όψιμη «κρίση ανθρωπισμού» που έπιασε τον Τουρκ...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org