Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Σε διαρκή κινητοποίηση οι αγρότες στα μπλόκα

Αποφασίζουν τοπικές συγκεντρώσεις, όπως αυτή που θα γίνει αύριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το μπλόκο της Νίκαιας

Με νέες δυνάμεις ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο στη Νίκαια
Με νέες δυνάμεις ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο στη Νίκαια
Ενισχύοντας με δεκάδες νέα τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και στήνοντας νέα σε οδικούς κόμβους, οργανώνοντας παράλληλα δυναμικές αγωνιστικές δράσεις στις πόλεις, οι μικρομεσαίοι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους.

Ταυτόχρονα, συντονίζουν τα αγωνιστικά βήματά τους με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, ορίζοντας ως επόμενο μεγάλο αγωνιστικό σταθμό τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Σε υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν στην προχτεσινή πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων στη Νίκαια, για αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισε σε χτεσινή συνέλευση να οργανώσει μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, αύριο Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Καλεί να συμπαρασταθούν και να συμπαραταχθούν οι εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρωματά που δέχονται την ίδια σφοδρή επίθεση κι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους μικρομεσαίους αγρότες.

Στη συνέλευση του μπλόκου έγινε επίσης συζήτηση για άλλες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες, όπως συγκεντρώσεις και συμβολικές καταλήψεις σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, τράπεζες, αλλά και στα Δικαστήρια της Λάρισας, όπου έχουν προγραμματιστεί απανωτές δίκες σε βάρος στελεχών του αγροτικού και του εργατικού κινήματος της περιοχής, για παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αυξάνουν την πίεση

Με την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα, η μικρομεσαία αγροτιά αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση, με τους εξής άμεσους στόχους:

  • Να αποσύρει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό, που πλήττει άγρια και τους αγρότες, καθώς υπερδιπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ, χωρίς να αυξάνονται οι εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.
  • Να πάρει πίσω τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και εφαρμόζονται, όπως η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ στο αγροτικό εισόδημα και η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, η αύξηση από 13% στο 23% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια και η μείωση και στη συνέχεια κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.
  • Να μην εφαρμόσει τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ και θα φτάσουν, σταδιακά, στο 60% μέχρι το 2019. Ενώ, ήδη, τα δυο προηγούμενα χρόνια, 2014 και 2015, έχουν κοπεί συνολικά κατά 23%.

Η σύσκεψη στη Νίκαια αποφάσισε να μην μπουν τα μπλόκα σε κανένα «διάλογο» με την κυβέρνηση αν δεν αποσυρθεί το Ασφαλιστικό και δεν καταργηθούν τα βαριά φορολογικά μέτρα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να πέσουν στην παγίδα ενός «διαλόγου» ο οποίος δε θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματα, όπως τα έχουν καθορίσει και ιεραρχήσει.

Δυναμώνει και η αλληλεγγύη

Στο μεταξύ, δεκάδες τρακτέρ από χωριά της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας έφτασαν προχτές και χτες στον Κόμβο της Νίκαιας, για να ενισχύσουν κι άλλο το μπλόκο, το οποίο είναι το πιο ισχυρό σ' όλη τη χώρα - ο αριθμός των τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα ξεπερνάει τις 2.500 - κι αποτελεί το κεντρικό αγωνιστικό μετερίζι της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στο χώρο της Θεσσαλίας έχουν στηθεί κι άλλα μπλόκα μικρομεσαίων αγροτών - όπως στη Μελούνα και στο Ελευθεροχώρι της Ελασσόνας, στο Δαμάσι του Τυρνάβου, στο Γερακάρι της Αγιάς, στον Κόμβο του Κλοκωτού, στη Βασιλική και στη Φήκη Τρικάλων, στον Κόμβο του Αερινού στη Μαγνησία κι αλλού - που αν και όταν χρειαστεί μπορούν να μετακομίσουν στο μπλόκο της Νίκαιας, για να το ενισχύσουν ακόμα περισσότερο.

Ταυτόχρονα, διογκώνεται το κύμα λαϊκής συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Στο μπλόκο της Νίκαιας φτάνουν καθημερινά μηνύματα στήριξης από εργατικά σωματεία, συλλόγους αυτοαπασχολουμένων κι άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής και συνεχίζονται οι επισκέψεις στο χώρο.

Χτες, το μπλόκο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Λάρισας και κάλεσε αντιπροσωπεία των αγροτών να παρευρεθεί στις καταλήψεις των Δημαρχείων του Νομού Λάρισας που οργανώνονται σήμερα Πέμπτη. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να οργανωθούν στο μπλόκο συγκεντρώσεις συμπαράστασης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων εργαζομένων κι άλλων λαϊκών στρωμάτων από τη Θεσσαλία κι άλλες περιοχές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ