Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με περιτύλιγμα το «διάλογο»

Την πρόσκληση σε «διάλογο» για το Ασφαλιστικό επανέλαβε χτες ο υπουργός Εργασίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη συνάντηση με τους «εμπειρογνώμονες» των επιστημονικών φορέων. Οπως σημειώνει, «το υπουργείο Εργασίας (...) είναι έτοιμο να συζητήσει με όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία (...) προκειμένου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους. Ολα τα παραπάνω προϋποθέτουν διάθεση αλληλοκατανόησης και συνδιαλλαγής σ' ένα πλαίσιο δημοκρατικού διαλόγου, που θα λαμβάνει υπόψη τη συγκυρία και την οδυνηρή πραγματικότητα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων την τελευταία πενταετία». Δηλαδή, η κυβέρνηση καλεί σε «διάλογο» όλους όσους τώρα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και τους υπόσχεται «βελτιώσεις», οι οποίες όμως θα παίρνουν υπόψη την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια! Στην ουσία, προαπαιτούμενο για το «διάλογο» που ζητάει η κυβέρνηση είναι η απεμπόληση κάθε διεκδίκησης για ανάκτηση απωλειών και ταυτόχρονα η προσαρμογή των αιτημάτων στις αντοχές της οικονομίας, οι οποίες αποτέλεσαν βάση και για όλες τις προηγούμενες ανατροπές και περικοπές. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση λέει σε όσους θίγονται από το σχέδιό της «ελάτε σε διάλογο για να το ...αποδεχτείτε»! Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Δικαιώνεται απόλυτα η θέση των δυνάμεων στο κίνημα, που ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν παίρνει μερεμέτια, ότι η κυβέρνηση με το «διάλογο» σκοπεύει να διατηρήσει ανέπαφη την αντιδραστική ουσία του και ότι η απόσυρσή του είναι επιβεβλημένος στόχος των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Πάντα άξιοι!

Γέλασαν και τα μάρμαρα χτες με τον τρόπο, που το μεταμεσονύχτιο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ παρουσίασε τις εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις την ώρα που στη Βουλή διεξαγόταν η συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα λοιπόν με το ...ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κινητοποιήσεις οργανώθηκαν «από σωματεία και φορείς». Ακολουθούν δηλώσεις ενός εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια δηλώσεις του εκπροσώπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ από τη Ομόνοια. Η ανταπόκριση «ντύνεται» και με μερικά σκοτεινιασμένα πλάνα από τις πορείες που ακολούθησαν και στην αποφώνηση του ρεπορτάζ ακούγεται το εξής: «Στις δύο κινητοποιήσεις συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα». Το «αξιόπιστο» ρεπορτάζ της ΕΡΤ δεν είδε βέβαια ότι η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ήταν μια παρασύναξη μερικών δεκάδων συνδικαλιστών του Δημοσίου, στελεχών της ΛΑΕ και κάποιων αγνώστου ταυτότητας «συντονιστικών» ενάντια στα μνημόνια. Αυτή τη μάζωξη, η κρατική τηλεόραση την έβαλε στο μπλέντερ με τη μαζική εργατική - λαϊκή διαδήλωση του ΠΑΜΕ και ...έβγαλε το μέσο όρο! Κι όλα αυτά, για να μη φανεί ότι το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για κινητοποίηση, που θα έπαιζε ρόλο «αντίβαρου» στη διαδήλωση που είχε εξαγγείλει το ΠΑΜΕ, δεν συσπείρωσε ούτε τα πρώτα συνδικαλιστικά στελέχη τους, σε αντίθεση με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Εμείς τι άλλο να πούμε για τη «φερεγγυότητα» της ΕΡΤ... Πάντα άξιοι!

Τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών

Καθημερινά, στοιχεία που δημοσιοποιούνται απλά αποδεικνύουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Χτες, λοιπόν, έγινε γνωστό ότι τα χρέη ιδιωτών προς την Εφορία το 2015 αγγίζουν τα 13,5 δισ. ευρώ. Λίγο περισσότερα ήταν τα χρέη το 2014. Στοιχείο που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια που έχουν επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ότι ακόμα και στις ρυθμίσεις που γίνονται για αποπληρωμή αυτών των χρεών με δόσεις, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν αυτές οι οικογένειες. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης κάθε φορά που δημοσιοποιούνται τέτοια στοιχεία, κάνει λόγο για «κυνήγι» των μεγαλοοφειλετών που μπορούν να πληρώσουν, ωστόσο στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεν ίσχυε ποτέ και δε θα ισχύσει ούτε στο μέλλον. Αλλωστε, γι' αυτούς τους μεγάλους, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να θεσπίσει δεκάδες φοροαπαλλαγές και κίνητρα...

Εκ του πονηρού...

Δεν μπορέσαμε να μετρήσουμε το πόσες φορές ο Αλ. Τσίπρας, στις προχτεσινές παρεμβάσεις του στη Βουλή, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις μίλησε για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Αυτή η αναφορά δεν είναι τυχαία, γίνεται εκ του πονηρού. Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει όσους οριστούν ως «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις αναδιαρθρώσεις στη φορολογία και το Ασφαλιστικό.

Στην πραγματικότητα, κλείνει το μάτι στους μεγαλοαγρότες, που άλλωστε διεκδικούν αυτόν τον προσδιορισμό, με στόχο να πετάξουν έξω από την αγροτική παραγωγή τους χιλιάδες φτωχομεσαίους αγρότες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Τέτοιες θέσεις εκφράζουν ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών στις κινητοποιήσεις των τελευταίων βδομάδων. Είναι και αυτό ένα ακόμα δείγμα του «ταξικού πρόσημου» που έχει η κυβέρνηση, με τους μεγαλοαγρότες, τους καπιταλιστές γης ενάντια στη φτωχομεσαία αγροτιά.

Οι φιέστες και η πραγματικότητα

Σε μια ακόμη από τις συνήθεις φιέστες, με αφορμή τις διακρίσεις αθλητών, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) βράβευσε τους αθλητές που έφεραν διεθνείς επιτυχίες τη χρονιά που πέρασε παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή. Παρά τις λιγοστές αναφορές του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου, στη σημερινή κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό και το πετσόκομμα των επιχορηγήσεων, η εκδήλωση δεν αποτέλεσε παρά μια ακόμη φιέστα, για να κρυφτούν οι ευθύνες των αρμοδίων, να παρουσιαστεί μια εικονική πραγματικότητα και φυσικά να τιμηθούν οι χορηγοί για τις υπηρεσίες τους. Για μια ακόμη φορά, οι, αναμφίβολα σπουδαίες επιτυχίες των αθλητών σε διεθνές επίπεδο, αποτέλεσαν ένα καλό άλλοθι για να κρυφτεί η ίδια η πραγματικότητα.

Αυτή που, με ευθύνες της ίδιας της πολιτείας και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και συνεχίζονται και σήμερα, έχει μετατρέψει για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην άθληση σε πολυτέλεια, αφού χρειάζεται να πληρώσουν για να αθληθούν. Που παραδίδει τον Αθλητισμό στους επιχειρηματίες και τις πολυεθνικές, οι οποίες με το... ρόλο του χορηγού βρίσκουν το πρόσφορο έδαφος, για να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια κέρδους.

Είναι αυτή η πραγματικότητα, που θέλει και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίζει την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και να αποτελειώνει ό,τι έχει μείνει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με επιχορηγήσεις - ψίχουλα που δίνονται με άλλοθι την οικονομική κρίση. Ωστόσο, από την άλλη, δωρίζονται (ή χαρίζονται) εκατομμύρια ευρώ στις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ κ.τ.λ.).

Την ίδια ώρα που γινόταν η φιέστα της ΕΟΕ, ο αθλητικός σύλλογος ΑΜΕΑ «Κεραυνός» με ανακοίνωσή του καλούσε σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας την επιχορήγηση... φιλοδώρημα των μόλις 120.000 ευρώ στα 60 αθλητικά σωματεία ΑΜΕΑ που «τελειώνει» τον Ειδικό Αθλητισμό. Τη στιγμή που οι αρμόδιοι της ΕΟΕ, της κυβέρνησης και της διοίκησης του διεθνούς αθλητισμού γιόρταζαν, 200.000 παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός Ειδικής Αγωγής χωρίς πρόσβαση στην (απαραίτητη για αυτά) άθληση και μάθηση, εξαιτίας της υπολειτουργίας και των ελλείψεων σε Ειδικά Σχολεία.

Και αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από καμία φιέστα.


Μπ. ΤΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ