Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τη σημερινή απεργία στα ΜΜΕ

Σήμερα απεργούν πανελλαδικά οι δημοσιογράφοι. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και ταυτόχρονα να δυναμώσουν στον κλάδο τους την προσπάθεια για να έχει επιτυχία η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες. Η συμμετοχή όλων στη γενική απεργία, με σημείο αγωνιστικής συνάντησης τα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, είναι η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο - λαιμητόμο της κυβέρνησης, που θερίζει τα κεφάλια όλων, δεν κάνει καμιά εξαίρεση και δεν παίρνει καμιά διόρθωση.

Το σύνθημα «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο» εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να κινητοποιήσει και να συντονίσει ευρύτερα όσους πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης. Οσους δεν αποδέχονται τη λογική των «διορθώσεων» που προβάλλει η κυβέρνηση, απορρίπτουν το συντεχνιασμό και την παρελκυστική τακτική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που υπονομεύει την οργάνωση ενός πλατιού ρεύματος εμπόδισης των αντιασφαλιστικών ανατροπών και διεκδίκησης μέτρων ανάκτησης των απωλειών και διεύρυνσης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τέτοια είναι η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και στο χώρο των ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία κήρυξε την περασμένη Πέμπτη 24ωρη απεργία για σήμερα, χωρίς καμιά προετοιμασία, με συντεχνιακό πλαίσιο αιτημάτων και πολύ περισσότερο χωρίς αυτή η κινητοποίηση να συνδυάζεται με απόφαση για συμμετοχή του κλάδου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της ερχόμενης βδομάδας.

Οι ταξικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Διασωματειακό Συντονιστικό, έβαλαν το θέμα σε συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα και ομόφωνα οι Ενώσεις που συμμετείχαν αποφάσισαν να δοθεί έμφαση στη συμμετοχή όλου του κλάδου στην πανεργατική πανελλαδική απεργία. Στη σύσκεψη του Διασωματειακού, μάλιστα, μεταφέρθηκε και η σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΣΥ να αναστείλει τη σημερινή απεργία και να κηρύξει μαζί με τις άλλες Ενώσεις απεργία για τις 3 Φλεβάρη.

Ωστόσο, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι ταυτόχρονα σχεδόν με την ολοκλήρωση του Διασωματειακού, η ΠΟΕΣΥ ξεκίνησε να στέλνει εξώδικα στους εργοδότες, αναγγέλλοντας απεργία για σήμερα Πέμπτη. Προβάλλει, μάλιστα, αιτήματα που επικεντρώνουν ουσιαστικά την εξαίρεση του «κλάδου» από την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση (π.χ. «διατήρηση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ», «καταδίκη κάθε προσπάθειας για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ» κ.ά.). Ετσι, εμποδίζουν την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται από την ίδια επίθεση.

Ταυτόχρονα, μέχρι και χτες, δεν υπήρχε επίσημα απόφαση για την κήρυξη απεργίας την άλλη βδομάδα και συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη, ούτε από την ΠΟΕΣΥ, ούτε βέβαια από την ΕΣΗΕΑ, η οποία στο «μιλητό» λέει ότι θα συμμετέχει, αλλά δεν έχει καθορίσει ακόμα την ημερομηνία, ούτε φαίνεται να βιάζεται να το κάνει, προκαλώντας δικαιολογημένα υποψίες για το ρόλο που παίζει και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί.

Το Ασφαλιστικό δεν είναι ζήτημα που μπορεί ο κάθε κλάδος να το αντιμετωπίσει συντεχνιακά, ζητώντας απλά την εξαίρεση του Ταμείου του ή τη διασφάλιση του αγγελιόσημου. Κοινωνική Ασφάλιση είναι οι συντάξεις, η Υγεία και η Πρόνοια, είναι ένα πλέγμα κατακτήσεων των εργαζομένων που η κυβέρνηση ξηλώνει, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής. Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν «σώζεται» με εξαιρέσεις και μικροαλλαγές, που ούτως ή άλλως επιδιώκει η κυβέρνηση για να διασπάσει τον κοινό αγώνα, να κάμψει τις αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε πρόθυμους συνδικαλιστές που παζαρεύουν το τι τελικά θα χάσουμε. Πρέπει τώρα να τους γυρίσουν την πλάτη, να συμβάλλουν ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός, να απαλλαγούν τα σωματεία από τέτοια βαρίδια, που εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα προς τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων του κλάδου.


Π.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με «όχημα» το Προσφυγικό

Συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα καλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, αλλά και την αυστηροποίηση των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της ΕΕ, με τις αντιτιθέμενες δηλώσεις υπουργών κρατών - μελών, δείχνει την ένταση των εσωτερικών αντιθέσεων με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα. Αντιθέσεις που έχουν να κάνουν και με το πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θέλει κάθε χώρα - μέλος για τα μονοπώλιά της. Παράλληλα, αξιοποιείται για να ασκούνται στη χώρα μας μια σειρά πιέσεων, ανάμεσά τους και το θέμα της συνδιαχείρισης - φύλαξης του Αιγαίου με την Τουρκία, ώστε να προωθηθούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το συγκεκριμένο θέμα.

Χτες, το ρευστό αυτό τοπίο έδειχνε να ξεκαθαρίζει, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προσχέδιο έκθεσης διαπιστώνει «σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων και σημειώνει ότι εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα σε διάστημα τριών μηνών, τότε δεν αποκλείεται η πιθανότητα άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους με την Ελλάδα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αυτό σημαίνει πως θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν για διάστημα από έξι μήνες έως δύο χρόνια, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.

* * *

Το προσχέδιο της έκθεσης που συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, βασίζεται σε επιτόπιους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα. Το σχέδιο έκθεσης για την αξιολόγηση της Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών - μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της και στη συνέχεια η έκθεση αυτή θα πάει για έγκριση.

Παράλληλα, σε επιστολή του Ζ. Κ. Γιούνκερ, προέδρου της Κομισιόν, αποκαλύπτεται πως «ήδη από σήμερα (σ.σ. προχτές), η Frontex υποστηρίζει την προστασία των συνόρων μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, μέσω υποστήριξης που παρέχεται στην Ελλάδα», υπενθυμίζοντας τόσο το πρόγραμμα «Ποσειδών» για την ενίσχυση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, όσο και άλλο επιχειρησιακό σχέδιο που συμφωνήθηκε μέσα στο Γενάρη, μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex, για την εγκατάσταση ειδικών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ηδη, μία ομάδα βρίσκεται εκεί και ξεκινά να το εφαρμόζει, συμπληρώνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ετσι, μετά τη δικαιολόγηση του φράχτη στον Εβρο, την επέκταση της δράσης του ευρωκατασταλτικού μηχανισμού Frontex στο Αιγαίο, έπεσε και το τελευταίο «κάστρο αντίστασης» της κυβέρνησης, που διακήρυττε ότι η χώρα μας θα έλεγχε τα σύνορά της.

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από τη Σένγκεν «ανοίγει» ουσιαστικά το ζήτημα συνολικής αμφισβήτησης της Συνθήκης, είτε συλλογικά είτε μονομερώς, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συνοχή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* * *

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο κίνδυνος εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι άμεσα υπαρκτός. Το λαϊκό κίνημα πρέπει να παρέμβει ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, ενάντια στην καταστολή, ενάντια στη φρούρηση των συνόρων από μηχανισμούς της ΕΕ (Frontex κ.λπ.), για την κατάργηση του Δουβλίνο 3, της Συνθήκης Σένγκεν κ.λπ. Να παρέμβει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που γεννάνε το πρόβλημα. Να εκφραστεί η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας. Να διευκολυνθεί η απευθείας μεταφορά των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους.


Γ. Α.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ