Κυριακή 24 Γενάρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καμιά συναίνεση, η απάντηση είναι λαϊκός ξεσηκωμός

Συνέντευξη στο ρ/σ «Super FM» Κρήτης παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο νησί

Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιεί από χτες Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σήμερα, στις 10.30 το πρωί θα έχει συνάντηση με νεολαίους στα γραφεία της ΤΕ Ρεθύμνου και στις 13.30 ομιλία σε συνεστίαση της ΚΟ Λασιθίου στο κέντρο «Αριάδνη» στον Αγιο Νικόλαο. Χτες, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Παναγιά, επισκέφτηκε το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στη Θέρισσο, ενώ μίλησε σε συνεστίαση των ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ στο κέντρο «Πορτοκάλι» στον Πλατανιά.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης.

* * *

-- Εχουμε προβλήματα στη χώρα, καταρχάς το Ασφαλιστικό. Τι βλέπετε εσείς, τι λέει η εμπειρία σας, θα περάσει, θα έχει απώλειες η κυβέρνηση;

-- Αυτό το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση δε διορθώνεται, δε βελτιώνεται. Αυτό πρέπει να έχει καθαρό όλος ο λαός της Κρήτης, όλος ο εργαζόμενος λαός της Ελλάδας. Το μόνο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, είναι να το αποσύρει παντελώς, να μην το φέρει καν στη Βουλή.

-- Εχουν αντιδράσεις, κ. Γραμματέα, όλοι οι κοινωνικοί φορείς, κανείς δεν το υποστηρίζει. Το έχετε ξαναδεί εσείς αυτό, να είναι όλοι απέναντι σε ένα νομοσχέδιο;

-- Εχει διογκωθεί η λαϊκή αγανάκτηση, φέτος, μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και για έναν επιπλέον λόγο: Οτι ο λαός μας νιώθει εξαπατημένος, νιώθει ότι όλες αυτές οι ψεύτικες ελπίδες, τα ψέματα, τα λόγια τα μεγάλα που έλεγε η αξιωματική αντιπολίτευση τότε και σε συνέχεια η κυβέρνηση σήμερα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχουν πάει περίπατο, όλες οι διακηρύξεις τους. Αντίθετα, έρχονται πολύ σκληρά μνημονιακά μέτρα, βάρβαρα μέτρα, ένα από αυτά είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταργεί, ουσιαστικά βάζει την ταφόπλακα στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, ό,τι τέλος πάντων είχε απομείνει, γιατί η κατάργησή του έχει ξεκινήσει χρόνια πριν, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ονομαζόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, να το αποτελειώσει και αυτό το ζήτημα είναι που θίγει τους πάντες, δε θίγονται μόνο οι μισθωτοί, οι εργάτες του ιδιωτικού τομέα ή μόνο οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, θίγονται οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι επιστήμονες, οι πάντες θίγονται από αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα δεν αφορά μόνο τα συντάξιμα χρόνια, δεν αφορά μόνο το ύψος των συντάξεων, δηλαδή τους ήδη συνταξιούχους ή όσους ετοιμάζονται να βγουν, αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, από το νέο άνθρωπο και το παιδί που γεννιέται, διότι είναι τα θέματα Υγείας, είναι τα θέματα Πρόνοιας, είναι τα θέματα προστασίας της μητρότητας, είναι τα θέματα προστασίας της εργασίας στον τόπο παραγωγής και πάει λέγοντας.

-- Εσείς, σε περίπτωση που είναι αγύριστα κεφάλια αυτοί και το κατεβάσουν το νομοσχέδιο, θα έχουν απώλειες; Βλέπετε να το περνάνε από τη Βουλή;

-- Δεν είναι θέμα ότι έχουν αγύριστα κεφάλια. Αυτοί είναι ταγμένοι να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, υποτάσσονται στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, υποτάσσονται στις απαιτήσεις των «εταίρων», της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και του κουαρτέτου, μαζί τους και το ΔΝΤ, που απαιτούν τέτοια μέτρα, σκληρά μέτρα, μόνο για να αναπτύξουν την κερδοφορία τους κάποιοι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο, αυτή είναι η ουσία. Και βέβαια, αυτό επιτυγχάνεται κατά την άποψή τους μόνο με το ξεζούμισμα και τη σφαγή του ελληνικού λαού. Σε αυτή την υπόθεση είναι ταγμένος ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του.

Αγώνας για να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

-- Εσείς τον Αλέξη Τσίπρα τον είδατε. Του τα είπατε αυτά; Γιατί ζήτησε και στήριξη από το ΚΚΕ, όπως κάνει πάντα...

-- Ε, φυσικά του τα είπα, όπως και δημόσια. Καλά, δεν ζήτησε στήριξη, δεν τόλμησε να κάνει τέτοιο πράγμα, διότι ήξερε ότι θα είναι αρνητική η απάντηση. Αλλωστε, αυτά που λέμε εμείς μέσα στις συναντήσεις, τα λέμε και έξω. Λοιπόν, καθαρά δήλωσα μόλις βγήκα από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ότι καμία συναίνεση, η απάντηση είναι λαϊκός ξεσηκωμός, πρέπει να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα πρέπει να καταργηθούν και όλοι οι προηγούμενοι νόμοι και το εργατικό - λαϊκό κίνημα και όλος ο λαός, η νεολαία θα πρέπει να παλέψουν για ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, για κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων και βεβαίως να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματική ανατροπή, σε ρήξη με το κεφάλαιο και με την εξουσία του και με όλους αυτούς που βασανίζουν χρόνια τώρα το λαό μας.

-- Εσείς καλά του τα είπατε. Ο Τσίπρας τι σας είπε;

-- Ο Τσίπρας είναι υποχρεωμένος, με βάση την επιλογή που έχει κάνει το κόμμα του και η κυβέρνησή του, να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι αυτό που τον απασχολεί. Θέλει να προχωρήσει γρήγορα τα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα, για να αξιολογηθεί θετικά από την τρόικα, το κουαρτέτο τελοσπάντων και βεβαίως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται, με τα πάντα αναλλοίωτα, σύστημα, κράτος, στην ίδια κατεύθυνση να υποφέρει ο λαός.

-- Βλέπετε εκλογές μέσα στο 2016;

-- Δεν αποκλείεται τίποτα. Βέβαια αυτό είναι στα χέρια της κυβέρνησης το πώς θα το χειριστεί. Πάντως, κατά τη γνώμη μας, μπορεί να υπάρξει κυβερνητική λύση χωρίς εκλογές. Εννοώ ακόμα κι αν χάσει τη σημερινή πλειοψηφία, επειδή σκοντάφτει η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και με αυτό το κυβερνητικό σχήμα, μπορεί να υπάρξει συνεργασία με άλλες δυνάμεις, έχουν ψηφίσει μαζί τα μνημόνια...

-- Οπως;

-- Ολες αυτές οι δυνάμεις, όλες ή φτερούγες τους...

-- Α, αυτές εννοείτε. Προς στιγμή νόμιζα ότι θα μπείτε και εσείς...

-- Αυτό είναι καθαρό. Ξέρετε ποια είναι η καθαρή θέση του ΚΚΕ.

Οι αγρότες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους

-- Αγρότες. Εχουν βγει στους δρόμους, δεν αντέχουν κι αυτοί. Τα μέτρα, όπως είπατε, είναι φορομπηχτικά. Βλέπετε να υπάρχει κάποια λύση ή θα «ψηθούνε» και την τελευταία στιγμή θα κάνουν πίσω οι αγρότες;

-- Οι αγρότες, κατά τη γνώμη μας, - δικό τους θέμα είναι - πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και την κλιμάκωση του αγώνα τους. Οι αγρότες μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, με την εργατική τάξη της χώρας, θα πρέπει να οργανώσουν με νέα, κοινωνική, μεγάλη, λαϊκή συμμαχία. Αυτό προτείνει το ΚΚΕ. Μόνο η λαϊκή συμμαχία στη βάση, όλων των ανθρώπων, είτε είναι αγρότες, είτε εργάτες, είτε άνεργοι, είτε επαγγελματίες, χωρίς κομματικές ταμπέλες, άσχετα δηλαδή αν είναι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ ή άλλων κομμάτων, θα πρέπει να ενωθούν σε μια κατεύθυνση ενάντια σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες, ενάντια στο κεφάλαιο που έχει την πραγματική εξουσία και τους πολιτικούς του εκπροσώπους και να ανοίξουν το δρόμο για να πάρουν αυτοί, αυτή η λαϊκή συμμαχία, την πραγματική εξουσία στα χέρια τους.

Γιατί εκτός από το Ασφαλιστικό και τη φορολογία, υπάρχουν πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα για την αγροτιά. Ας πούμε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η μη καταβολή της ενίσχυσης στους νέους αγρότες και όχι μόνο, το πετσόκομμα σε μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων λόγω της κατανομής των βοσκοτόπων, τις μη επιλέξιμες εκτάσεις, λόγω των αλλαγών των κριτηρίων που πλήττει ιδιαίτερα και την περιοχή σας, τα Χανιά, όλη την Κρήτη. Οπως, επίσης, η επιβολή του φόρου στο κρασί, που οι οινοποιοί συμμετέχουν και στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, από τη Δευτέρα μπαίνουν στον αγώνα και μια σειρά άλλοι. Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, απ' όσο ξέρω, πραγματοποιεί στις 27 του μήνα μεγάλο συλλαλητήριο στα Χανιά, όλοι οι αγρότες λοιπόν πρέπει να βρεθούν στους δρόμους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. Η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα. Και πρέπει να ξέρετε ότι ο λαός μας, ο ελληνικός λαός δεν έχει αξιοποιήσει την πραγματική του δύναμη ούτε στο ελάχιστο. Αυτή τη μεγάλη δύναμή του πρέπει να αξιοποιήσει, μέσα από τον αγώνα, την ενότητά του, με όλες τις μορφές πάλης, με κοινωνική συμμαχία, για να γίνουν ριζικές αλλαγές και σε επίπεδο εξουσίας.

Είμαστε αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις

-- Ολοκληρώνοντας, επειδή μου δώσατε και ωραία πάσα για τα Χανιά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα συντρόφια στην πόλη...

-- Δεν νομίζω ότι αναλαμβάνουν τα συντρόφια μόνο, δεν είναι θέμα μόνο της Κομματικής Οργάνωσης, φυσικά οι κομμουνιστές πρωτοστατούν. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σαν ένας άνθρωπος, επιμένω σε αυτό, να βρεθούν στους δρόμους του αγώνα.

-- Κύριε Κουτσούμπα, ιδιωτικοποιήσεις, έχουμε το αεροδρόμιο εδώ, έγινε «νταβαντούρι», ήρθε η «Φράπορτ» να δει τι παραλαμβάνει. Παραλαμβάνει ουσιαστικά περιουσία του ελληνικού λαού. Πολύς κόσμος αντέδρασε. Η θέση σας είναι ξεκάθαρη, αλλά θα ήθελα να την ακούσω κι από τα επίσημα χείλη του Γραμματέα.

-- Ναι και μετά την επιθεώρηση του κλιμακίου της «Φράπορτ» και την κινητοποίηση των εργαζομένων, αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι: Τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να αντιταχθεί ο λαός μας σε αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι. Ενδιαφέρονται διότι και το αεροδρόμιο Χανίων, όπως και άλλα αεροδρόμια, είναι κερδοφόρα. Το μεγάλο κεφάλαιο, αυτές οι πολυεθνικές θέλουν να τα πάρουν για τα κέρδη τους. Ουσιαστικά παίρνουν κέρδη, χρήματα, που θα μπορούσαν να έρχονται πίσω στην ελληνική οικονομία, δηλαδή στον ελληνικό λαό, με άλλη εξουσία και με κοινωνικοποίηση, πραγματική, αυτών των στρατηγικών υποδομών της πατρίδας μας. Ξέρετε πολύ καλά ότι στο αεροδρόμιο Χανίων οι αφίξεις είχαν τεράστια αύξηση από το 2010-2011 μέχρι το 2015 και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Ηταν θεαματική η αύξηση, όπως επίσης και η αύξηση στα ετήσια κέρδη, άρα καταλαβαίνουμε τι συμφέροντα παίζονται. Αυτά, όμως, δεν είναι συμφέροντα υπέρ του λαού, ούτε της Κρήτης ούτε όλης της Ελλάδας, είναι συμφέροντα υπέρ συγκεκριμένων ομίλων, όπως είναι η «Φράπορτ». Κι από αυτή την άποψη, είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύο νεκροί εργαζόμενοι εν ώρα εργασίας σε διάστημα λίγων ωρών(2023-09-23 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη απ' τους αγρότες(2013-04-03 00:00:00.0)
Οξύνει τα προβλήματα των αγροτών(2011-03-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-12-23 00:00:00.0)
Ξεπουλάνε την παραλία Αγίων Αποστόλων(1998-08-28 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες που αποφασίζουν οι αγρότες(1997-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ