Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δύο νεκροί εργαζόμενοι εν ώρα εργασίας σε διάστημα λίγων ωρών

Δύο ακόμα εργαζόμενοι, νέοι σε ηλικία, που έφυγαν από τα σπίτια τους το πρωί της Παρασκευής για δουλειά, δεν γύρισαν ποτέ πίσω, χάνοντας τη ζωή τους μέσα σε λίγες ώρες στο μεροκάματο, σε ισάριθμα εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν στο Αγρίνιο και στο Αίγιο.

13 οι νεκροί οικοδόμοι από την αρχή του χρόνου

Στο Αγρίνιο, εργάτης τεχνικής εταιρείας ο οποίος δούλευε σε έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑ και του δήμου χτυπήθηκε από μηχάνημα εκσκαφής (τσάπα), πέφτοντας πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Ο 25χρονος εργάτης, αλβανικής καταγωγής, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Αμεση παρέμβαση στον χώρο πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, απαιτώντας να γίνουν όλοι οι έλεγχοι, ενώ προχώρησε και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας στα έργα ευθύνης που εκτελεί ο δήμος. «Ας μας πει ο κ. Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας, ο οποίος χθες (σ.σ. την Πέμπτη) 21 Σεπτεμβρίου, που οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα διαδήλωναν ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, από το βήμα της Βουλής με παραλήρημα καυχιόταν ότι το νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό: Γιατί γίνονται τόσα πολλά εργατικά "ατυχήματα" - εργοδοτικά εγκλήματα; Τώρα, με 8 ώρες εργασίας; Με 13 ώρες που προβλέπει το νομοσχέδιο πόσα θα γίνονται;», σημειώνει το ΕΚΑ.

Τον θάνατο του εργαζόμενου καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον 13ο οικοδόμο που χάνει τη ζωή του στα εργοτάξια από την αρχή του χρόνου, «λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και των ανύπαρκτων ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους». Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας «είναι λαλίστατος στην προπαγάνδα των αντεργατικών μέτρων» που η κυβέρνηση νομοθετεί, ενώ καθόλου δεν «ιδρώνει το αυτί του» από το γεγονός ότι «μέρα παρά μέρα σκοτώνονται εργάτες στους χώρους δουλειάς». Η Ομοσπονδία απαιτεί να επαναλειτουργήσουν οι Μεικτές Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας στις Κατασκευές. Να προσληφθούν επιθεωρητές Εργασίας και να ενισχυθούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Ντελιβεράς σκοτώθηκε στο Αίγιο

Στη δεύτερη τραγωδία, στο Αίγιο 24χρονος διανομέας έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, όταν, προσπαθώντας να αποφύγει πόρτα αγροτικού αυτοκινήτου που άνοιξε στον δρόμο ενώ το όχημα βρισκόταν σε κίνηση, έπεσε πάνω σε φορτηγό και χτύπησε στο κεφάλι. Ο νεαρός εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή, υποκύπτοντας στα τραύματά του.

Αμεσα μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων του κλάδου απαίτησε το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα του επαγγέλματος και τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από κανέναν εργαζόμενο αυτή η κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ