Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν τους βγήκε

Απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο ...δεν έγινε ποτέ, σύμφωνα με τον υπουργό της εργοδοσίας. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, που «έθαψαν» στα χθεσινά τους φύλλα την απεργία και τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις. Ακόμα και εκεί που κάτι γράφτηκε, το ρεπορτάζ πέρασε μάλλον από την ...έγκριση του Γεωργιάδη πριν δημοσιευτεί. Καμία έκπληξη δεν μας προκαλεί. Κυβέρνηση και αστικά επιτελεία θα ήθελαν το νομοσχέδιο να περάσει άβρεχτο, χωρίς αντιδράσεις, και έκαναν τα πάντα γι' αυτό: Το δημοσιοποίησαν καλοκαιριάτικα, προσπάθησαν να το αμπαλάρουν με τζούφιες τροπολογίες για τις τριετίες, έβαλαν τη ΓΣΕΕ και άλλους εργατοπατέρες να υπονομεύσουν ανοιχτά την οργάνωση του αγώνα, αμόλησαν τα σκυλιά της εργοδοσίας να γαβγίζουν για τις «θετικές διατάξεις» του νομοσχεδίου και να απειλούν μέσα στους χώρους δουλειάς όποιον σκέφτεται να απεργήσει. Δεν τους βγήκε όμως. Οι εργαζόμενοι έμαθαν για το τερατούργημα, παρά το πέπλο σιωπής και προπαγάνδας που άπλωσαν οι μηχανισμοί κυβέρνησης και εργοδοσίας. Και όχι μόνο αυτό. Συμμετείχαν μαζικά στην απεργία, ξεπερνώντας φόβους και αναστολές, κάλπικα διλήμματα και απειλές. Η απόρριψη του νομοσχεδίου είναι καθολική από τους εργαζόμενους και κανένας δεν περιμένει από τη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ να το «πιστοποιήσει». Και μόνο το γεγονός ότι καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ σε απεργιακές αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων φανερώνει ποιος είναι ο πραγματικός τους φόβος: Οτι η απεργία έγινε ενάντια σε θεούς και δαίμονες, με εκατοντάδες αποφάσεις «από τα κάτω». Αυτή είναι η επιτυχία της, και ταυτόχρονα η καλύτερη παρακαταθήκη για τη συνέχεια ενάντια στον άθλιο νόμο. ΥΓ. Αλλη μια ...δημοσιογραφική (και όχι μόνο) «επιτυχία» της «Εφημερίδας των Συντακτών». Το ότι ο Γεωργιάδης υιοθετεί τα δημοσιεύματά της για την απεργία, προκειμένου να «απαντήσει» στο ΚΚΕ, πραγματικά μας ξεπερνάει!

Λογογράφος

Αφού δεν κατάφεραν να επιβάλουν την απεργοσπασία, οι εργατοπατέρες σηκώθηκαν από τη μακαριότητά τους και επιστρατεύτηκαν τις τελευταίες μέρες για να ξελασπώσουν την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλος, σε συνέντευξή του αναμάσησε ένα προς ένα τα «επιχειρήματα» του υπουργείου για το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Εφτασε μάλιστα να κατηγορεί τους δημόσιους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην απεργία, με τις ίδιες ατάκες που χρησιμοποίησε στη Βουλή ο υπουργός! Και το ...απογείωσε, συνιστώντας στους εργαζόμενους στο Δημόσιο «να ζητήσουν κι αυτοί να μπουν στην πρόνοια του νόμου της παράλληλης απασχόλησης», δηλαδή σε πολλούς εργοδότες. Κατά τ' άλλα, σαν καλός κολαούζος του υπουργού και της εργοδοσίας, διαβεβαίωσε κι αυτός ότι δεν καταργούνται το 8ωρο και το 5ήμερο, ότι είναι «αστειότητες» τα περί 13 ωρών δουλειάς, ότι θα αυξάνεται η σύνταξη, και τις υπόλοιπες αρλούμπες της κυβέρνησης. Με μεγάλη περηφάνια, τέλος, ενημέρωσε ότι η ΓΣΕΕ συνδιαμόρφωσε το νομοσχέδιο - έκτρωμα με την κυβέρνηση. Ε, μετά από όλα αυτά, ήρθε και η επιβράβευση των εργατοπατέρων από την κυβέρνηση, με τον υπουργό της εργοδοσίας να κάνει «σημαία» στη Βουλή τη συνέντευξη του Παναγόπουλου, στην αντιπαράθεση με το ΚΚΕ! Οπως και να το κάνεις, είναι μια ...αναβάθμιση: Από κλακαδόρος εργατοπατέρας να γίνεσαι λογογράφος του Γεωργιάδη.

Κούνια...

«Ιστορικός» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Γεωργιάδης, αποδείχτηκε όμως της κακιάς ώρας σε ό,τι αφορά τις γνώσεις του για τον κομμουνισμό. Καμιά βαθυστόχαστη γνώση της Ιστορίας δεν απαιτούν οι μπαρούφες του υπουργού. Αρκεί ένα γρήγορο «σερφάρισμα» στον βάλτο του αντικομμουνισμού και του αντισοβιετισμού για να «ψαρέψει» κανείς τα αναμασήματά του. Ποιος ήταν τελικά ο καημός του; Επικαλούμενος ...την Κίνα και το Βιετνάμ, να αποδείξει ότι «οι ιδέες του κομμουνισμού έχουν ηττηθεί, έχουν συντριβεί». Αυτά βέβαια τα είπαν κι άλλοι πριν από τον Γεωργιάδη και μάλιστα πιο σοβαροί απ' αυτόν. Αρχισαν όμως τους «αναστοχασμούς», όταν το «τέλος της Ιστορίας» αποδείχτηκε ότι δεν ήταν και τόσο ...τέλος. Ετσι και ο Γεωργιάδης.

... που τους κούναγε

Απευθύνεται, λοιπόν, στο ΚΚΕ και λέει ότι «οι ιδέες σας ηττήθηκαν». Αλλά όλες αυτές τις μέρες που το νομοσχέδιο συζητιέται στη Βουλή, ο Γεωργιάδης, ο Πλεύρης και οι άλλοι κοιμούνται και ξυπνάνε με το ΚΚΕ στο μυαλό τους! Ολη η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο πέρασε μέσα από την επίθεση στο ΚΚΕ και τη μάταιη προσπάθεια να απαντήσουν σ' αυτά που οι βουλευτές του έλεγαν στη συζήτηση! Τόσο ...ηττημένες είναι οι ιδέες του ΚΚΕ! Αν πάντως έχουν τόση εμπιστοσύνη στον καπιταλισμό που υπηρετούν με την πολιτική τους και πιστεύουν ότι ο λαός χαίρεται να δουλεύει σαν δούλος, τότε γιατί νομοθετούν την ποινικοποίηση της απεργίας; Γιατί η «δημοκρατία» τους επιτίθεται με τέτοια λύσσα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες; Οσο για τις απειλές του υπουργού ότι «από Δευτέρα τελειώνουν αυτά που ξέρετε», είναι φανερό ότι το ξελαρύγγιασμά του δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους και στα ταξικά συνδικάτα, που έχουν ...ξεπετάξει πολλούς σαν κι αυτόν. Απευθύνεται σ' αυτούς που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ξεμπερδεύει με τους αγώνες των εργαζομένων. Κούνια που τους κούναγε όμως. Και τον υπουργό και τα αφεντικά του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

1821 Η Τρίπολη πέφτει στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων.

1862 Ο Οτο φον Μπίσμαρκ γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.

1863 Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

1922 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ), του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού. Η απόπειρα ματαιώνεται και στις 5 Οκτώβρη οι κρατούμενοι απελευθερώνονται.

1928 Στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

1943 Ο Ιταλός δικτάτορας Μπ. Μουσολίνι ανακηρύσσει τη νεοφασιστική «Κοινωνική Δημοκρατία» («Δημοκρατία του Σαλό»).

1949 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν.

1950 Το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος Μακ Κάραν), με τον οποίο τα μέλη του ΚΚ ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις.

1953 Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αϊ - Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι.

1973 Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο κομμουνιστής ποιητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής Πάμπλο Νερούδα.

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός παιδαγωγός Αλεξάντερ Σάδερλαντ Νιλ, δημιουργός του σχολικού συστήματος «Σάμερχιλ».

2004 Πεθαίνει η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου.

Κυριακή 24 Σεπτέμβρη

1845 Αυτοκτονεί διωκόμενος και πάμπτωχος ο Ανδρέας Λόντος, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρωταγωνιστής της Επανάστασης του 1821.

1869 «Μαύρη Παρασκευή» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1908 Το κρητικό Κοινοβούλιο κηρύσσει την Ενωση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

1929 Με εντολή της κυβέρνησης Βενιζέλου υποβάλλεται μήνυση κατά του «Ριζοσπάστη» για τη δημοσίευση άρθρων που αφορούσαν την τρομοκρατία που ασκούσε η μοναρχική δικτατορία στη Γιουγκοσλαβία.

1946 Συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Περιοχής Θεσσαλίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

1957 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ διατάσσει την εθνοφρουρά να διευκολύνει τα παιδιά των μαύρων στο Λιτλ Ροκ να πηγαίνουν σχολείο, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις για την εισδοχή για πρώτη φορά Αφροαμερικανών στα μέχρι πρότινος σχολεία «μόνο για λευκούς».

1988 Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, ο Καναδός Μπεν Τζόνσον κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 9.79, αλλά έξι μέρες μετά του αφαιρούν το μετάλλιο, γιατί βρέθηκε ότι είχε κάνει χρήση αναβολικών.

2000 «Φεύγει» από τη ζωή ο κομμουνιστής Λεων. Αυδής, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξής του στην Αθήνα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ