Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πήγε για μεροκάματο και σκοτώθηκε πέφτοντας από τον 4ο όροφο

Ενα ακόμα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες στην Ελευσίνα, με εργαζόμενο οικοδόμο να χάνει τη ζωή του όταν - όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων - βρέθηκε στο κενό από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας ενώ πραγματοποιούσε εργασίες πάνω σε ένα μαδέρι που ακουμπούσε από παράθυρο σε παράθυρο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου διακομίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα νωρίτερα ένας ακόμα οικοδόμος τραυματίστηκε μετά από πτώση από σκαλωσιά σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το τελευταίο διάστημα, τονίζει το Συνδικάτο, «τα εργατικά "ατυχήματα" έχουν αυξηθεί. Είναι φανερό ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς που επιβάλλουν οι μεγαλοεργολάβοι, αξιοποιώντας όλο το νομικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις, και ο ανύπαρκτος έλεγχος από το ΣΕΠΕ οδηγούν στο να χάνονται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, σε περισσότερους τσακισμένους εργάτες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές, γιατί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη έρχεται να καθιερώσει τη 10ωρη και 12ωρη δουλειά, ενώ καταργεί ουσιαστικά και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ανάβοντας το "πράσινο φως" στους κατασκευαστικούς ομίλους και μεγαλοεργολάβους να κάνουν ό,τι γουστάρουν στα εργοτάξια και στα μικρότερα γιαπιά και ανακαινίσεις».

Το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών των παραπάνω «ατυχημάτων» και την απόδοση ευθυνών. Επίσης, την ουσιαστική ενίσχυση του ΣΕΠΕ και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε εργοτάξια και γιαπιά. Καλεί δε τους εργαζόμενους «να μην υποκύπτουν σε κανέναν εκβιασμό ή δίλημμα από την εργοδοσία. Να γίνει υπόθεση δική μας η ίδια μας η ζωή, τα δικά μας συμφέροντα και όχι αυτών που ζουν από τη δική μας δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ