Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ»
Οξύνει τα προβλήματα των αγροτών

Δε λύνει κανένα πρόβλημα, ούτε της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ούτε των καταναλωτών, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το «Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων» που από χθες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο παρά τους κυβερνητικούς κομπασμούς δε γλιτώνει τους αγρότες από την καταλήστευση του εισοδήματός τους από τους εμπόρους, οι οποίοι με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων πίνουν το αίμα των αγροτών.

Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, είπε ότι οι έμποροι, ενώ αγόρασαν το αλεύρι σε εξευτελιστική τιμή, το ψωμί εξακολουθεί να πουλιέται ακριβά, ενώ το καρτέλ στο γάλα ζει και βασιλεύει, αφού οι έμποροι αγοράζουν το γάλα 30 λεπτά του ευρώ και αυτό φτάνει στο ράφι με 1,50 ή 1,60 ευρώ.

Αυτός, τόνισε ο βουλευτής, είναι ο «υγιής ανταγωνισμός» που πρεσβεύουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και υπενθύμισε ότι η ίδρυση των διάφορων «παρατηρητηρίων τιμών» δεν απέτρεψε τις τιμές, για παράδειγμα, στα καύσιμα να τραβούν συνεχώς την ανηφόρα. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, υπογράμμισε ο Ν. Μωραΐτης, δημιουργούν ψεύτικες εντυπώσεις για δήθεν έλεγχο των τιμών, αλλά με όσα κάνουν δεν ωφελούν ούτε τη μικρομεσαία αγροτιά αφού δεν αυξάνεται το αγροτικό εισόδημα, ούτε μειώνονται οι τιμές που απολαμβάνει ο καταναλωτής.

Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είπε, έχει αντιδραστικό χαρακτήρα και εκτός των άλλων συνεχίζεται η πρωτοφανής επίθεση στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι επειδή κάνουν και ένα μεροκάματο για να ζήσουν μένουν τελείως απροστάτευτοι στις ορέξεις των εμπόρων.

Οι αγρότες, κατέληξε, πρέπει να παλέψουν για τον παραγωγικό συνεταιρισμό, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων που κινούνται στο χώρο και την ύπαρξη ενός αγροτικού τομέα που με κεντρικό σχεδιασμό θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Κατά την υφυπουργό Γεωργίας Μ. Αποστολάκη, το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων είναι μια προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν και θα ισορροπήσει ανάμεσα «στην επαγγελματική ελευθερία και την θωράκιση του αγροτικού εισοδήματος».

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκαν για την τελική τους θέση επί του νομοσχεδίου, αφού πρώτα ακούσουν τους αρμόδιους φορείς, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. το χαρακτήρισε αποσπασματικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ