Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέο «λάδι στη φωτιά» από πύραυλο σε ιρανική πρεσβεία

Από διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Υεμένη
Από διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Υεμένη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Ιράν που ξεκίνησε με την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ στις 2 Γενάρη από τις σαουδαραβικές αρχές. Νέα αφορμή επιδείνωσης των διμερών σχέσεων έδωσε ο βομβαρδισμός κτιρίου της ιρανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, όπου πραγματοποιούν ιμπεριαλιστική επέμβαση η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της από τον περασμένο Μάρτη.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έπεσε πύραυλος από πολεμικό αεροσκάφος της Σ. Αραβίας που συμμετέχει στις επιδρομές στη Σαναά, κοντά στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας, προκαλώντας τον βαρύ τραυματισμό Ιρανού φρουρού ασφαλείας. Μάλιστα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του να υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «η Σαουδική Αραβία φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια των διπλωματών μας και της πρεσβείας μας στη Σαναά». Νωρίτερα, άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει τη Σ. Αραβία ότι βομβάρδισε «σκοπίμως» την πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Υεμένη.

Η εξέλιξη συζητήθηκε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ιρανού ηγέτη, Χασάν Ροχανί, κατά το οποίο αποφασίστηκε η απαγόρευση της εισαγωγής όλων των σαουδαραβικών προϊόντων στο Ιράν (που ετησίως υπολογίζεται ότι είναι αξίας 60.000.000 δολαρίων). Επιπλέον, ζήτησε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να προχωρήσουν «γρήγορα και αποτελεσματικά» τη δίκη των 50 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, την περασμένη Κυριακή.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις Τζιμπουτί και Σομαλίας ανακοίνωσαν την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, όπως είχαν κάνει στην αρχή της βδομάδας το Σουδάν και το Μπαχρέιν, παίρνοντας το πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στην κρίση με το Ιράν. Επίσης, το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες επιθέσεις, που είχαν στόχο την πρεσβεία και το προξενείο της Σ. Αραβίας στο Ιράν.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στις «κοινές τους ανησυχίες» για την εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ και τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν, συμφωνώντας ότι «είναι ανάγκη να επιδείξουν όλες οι τοπικές δυνάμεις αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές και να αποφευχθεί η επιδείνωση της έντασης μεταξύ θρησκευτικών ομάδων».

«Δεν θα γίνει πόλεμος», λέει ο Σαλμάν...

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων, ο Σαουδάραβας δεύτερος διάδοχος στο θρόνο και υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό THE ECONOMIST, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν «γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν η αρχή μίας μεγάλης καταστροφής για την ευρύτερη περιοχή». «Οποιος προωθεί τέτοια σχέδια δεν έχει σώας τα φρένας... Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο Σαλμάν, ενώ σε άλλο σημείο υπερασπίστηκε την απόφαση του σαουδαραβικού δικαστηρίου που επέβαλε θανατική ποινή στον Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένο Νιμρ αλ Νιμρ που είχε ηγηθεί των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2012 σε ανατολικές περιοχές της Σ. Αραβίας, λέγοντας ότι οι δικαστές αποφάσισαν «χωρίς να πάρουν υπόψη τους εάν ο κατηγορούμενος ήταν σιίτης ή σουνίτης» αλλά εάν παρέβηκε το νόμο...

Διαδηλώσεις σιιτών στο Ιράκ

Σχεδόν 2.000 σιίτες του Ιράκ διαδήλωσαν χτες στη Βαγδάτη, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την εκτέλεση του ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία.

Διαδήλωση κατά της εκτέλεσης του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ πραγματοποίησαν και την Τετάρτη έξω από την πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Αθήνα σιίτες και κάποιοι σουνίτες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ