Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η 12η μείωση θα τους χαλάσει;

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφηνιάζουν όταν ακούνε πως κάνουν τη βρώμικη δουλειά που δεν μπορούσαν για μια σειρά λόγους να κάνουν προηγούμενες κυβερνήσεις ή πως είναι οι καταλληλότεροι να χτυπήσουν ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Ομως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή την πραγματικότητα πολλές φορές την ομολογούν με προκλητικό τρόπο. Οπως για παράδειγμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μανιός, χτες στο «MEGA», όταν είπε για το Ασφαλιστικό: «Μετά από 11 μειώσεις (σ.σ. στις συντάξεις), αν υποθέσουμε γίνει η 12η, αυτή είναι που θα τους χαλάσει (σ.σ. τους συνταξιούχους); Η 12η μείωση;». Και το έλεγε γελώντας και προσθέτοντας: «Εμείς τα λέμε στους συνταξιούχους και οι συνταξιούχοι ξέρουν πολύ καλά τι θα γίνει». Τέτοια ψευτιά και ξετσιπωσιά από τους δήθεν αριστερούς ΣΥΡΙΖΑίους...

Αποκωδικοποίηση

Τι ζητάνε οι εργοδότες για να συμφωνήσουν στην παροδική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα επικουρικά ταμεία; Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Και ποιος είπε ότι αυτά τους τα αιτήματα είναι χωρίς κόστος για τους εργαζόμενους και το λαό, ώστε να εμφανίζονται περίπου ότι του κάνουν χάρη, αποδεχόμενοι να αυξήσουν κατά μία μονάδα τη συνεισφορά τους στην επικουρική Ασφάλιση; Αποκωδικοποιώντας όσα λένε στην κοινή τους δήλωση μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι εργοδότες ζητάνε νέες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, απαλλαγή από εργασιακά δικαιώματα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που κάνουν λιγότερο φιλικό το περιβάλλον για επενδύσεις και βέβαια κίνητρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, οι ιδιωτικοποιήσεις, που θα τις πληρώσει διπλά και τρίδιπλα ο λαός, οι επιδοτήσεις για επενδύσεις σε «εξωστρεφείς κλάδους», όπως είναι η αγροτική οικονομία και η βιομηχανία τροφίμων, που θα αναπτυχθούν σε βάρος βέβαια των μικρομεσαίων παραγωγών. Επομένως, μόνο γαλαντόμοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι εργοδότες. Ζητάνε, επί της ουσίας, ένταση της επίθεσης στο λαό και η κυβέρνηση βέβαια στήνει ευήκοα το αυτί της...

Βολική «ανάγνωση», αλλά για ποιον;

Διαβάζοντας την «Εφημερίδα των Συντακτών», την περασμένη Κυριακή, βρίσκουμε το εξής σχόλιο: «Το Ασφαλιστικό θεωρείται "η μητέρα των μαχών" (...) Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Σ' αυτό συμφωνούν οι πάντες, από το ΔΝΤ μέχρι το ΚΚΕ (...) Το πώς και το γιατί φτάσαμε έως εδώ είναι μια μεγάλη συζήτηση (...) Η απάντηση μπορεί να προέλθει από τις "αμέτρητες μικρές πράξεις αντίστασης των απλών ανθρώπων" (Χάουαρντ Ζιν), που για να έχουν προοπτική ευδοκίμησης πρέπει να πλαισιωθούν και να στηριχτούν από ένα μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας το οποίο με συγκεκριμένες προτάσεις θα αντικρούει τις ιδέες των δανειστών». Ας αφήσουν η εφημερίδα και οι συντάκτες της ήσυχο το ΚΚΕ, ή ας διαβάσουν πρώτα καλά τις θέσεις του. Τα επιχειρήματα περί «βιωσιμότητας» που χρησιμοποιούνται από όλες τις αστικές δυνάμεις για να δικαιολογηθούν προηγούμενες και επόμενες ανατροπές καμιά σχέση δεν έχουν με το ΚΚΕ, που τα έχει πολεμήσει και συνεχίζει να τα πολεμά. Το «τσουβάλιασμα» με το ΔΝΤ και τα άλλα κόμματα είναι σκόπιμο για να θολώσουν τα νερά. Της ίδιας ποιότητας, όμως, είναι και το επιχείρημα «ό,τι έγινε έγινε, εμπρός τώρα να φτιάξουμε κοινό μέτωπο απέναντι στους δανειστές», και μάλιστα με την ενεργητική στήριξη του λαού. Να στρατευτεί, δηλαδή, ο λαός πίσω από τις προτάσεις της κυβέρνησης, που πάνε ένα βήμα πιο πέρα την αντιασφαλιστική επίθεση, και να απαιτήσει κοινό μέτωπο των κομμάτων που τσάκισαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα στο παρελθόν. Βολική η «ανάγνωση» της εφημερίδας, όχι όμως για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους...

Καμιά πρωτοτυπία

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πλασάρει το μοντέλο της «κοινωνικής οικονομίας» ως δήθεν λύση που μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των εργατών. Το ψευδές του ισχυρισμού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ίδια η ΕΕ, ένας κατεξοχήν οργανισμός του κεφαλαίου, φροντίζει για την προώθησή της. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τα αστικά μέσα να παρουσιάζουν σαν φιλολαϊκή την «κοινωνική οικονομία». Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τρίμης αποθέωνε τις «συνεταιριστικές επιχειρήσεις» στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς στην ίδια εφημερίδα, μιλώντας ακόμα και για «αντιστασιακές πράξεις»! Ολα αυτά μας θυμίζουν πολύ έντονα τα λόγια του Μαρξ το 1864: «Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, καλοδιάθετοι ευγενείς, φιλάνθρωποι αστοί φαφλατάδες και μια χούφτα πονηροί πολιτικοί οικονομολόγοι μετατράπηκαν μονομιάς σε εκθειαστές του ίδιου εκείνου συστήματος συνεταιριστικής εργασίας». Τώρα που το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» ξόφλησε και ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μέτρα χειρότερα από τους προηγούμενους, η προσπάθεια του συστήματος να αναβαπτίσει την αυταπάτη ότι υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος στα όρια του καπιταλισμού «βγάζει μάτι» στην κυριολεξία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1324 Πεθαίνει ο Βενετός έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο.

1642 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία και εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί.

1902 Γεννιέται ο Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946 - 1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953 - 1955).

1912 Συγκροτείται στη Νότια Αφρική το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, με βασικό σκοπό την πάλη για τα δικαιώματα των μαύρων.

1918 Σε μήνυμά του προς το Κογκρέσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γ. Ουίλσον διατυπώνει τα περιβόητα «14 σημεία» του για τους όρους της ιμπεριαλιστικής ειρήνης (λήξη Α' Παγκοσμίου Πολέμου).

1926 Γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Χρήστου.

1929 Ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπαρμπίς, πρόεδρος της «Επιτροπής προστασίας των θυμάτων του φασισμού και της λευκής τρομοκρατίας», καταγγέλλει σε γράμμα του προς την ελληνική κυβέρνηση την τρομοκρατία που ασκείται κατά του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα.

1935 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Ελβις Πρίσλεϊ.

1937 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει την εξαγωγή όπλων προς τη Δημοκρατική Ισπανία στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ταυτόχρονα, στηρίζει τον Φράνκο, αφού του έδωσε συνολικά 1.886.000 τόνους καυσίμων, ενώ τρεις εταιρείες («Φορντ», «Στουντεμπέικερ» και «Τζένεραλ Μότορς») έδωσαν 12.000 φορτηγά.

1944 Αρχίζει τριήμερη μάχη στις κορυφές του Μποζ-Νταγ, κατά την οποία το 3/26 Τάγμα του ΕΛΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αποκρούει με επιτυχία επίθεση 1.500 Βουλγάρων, προξενώντας τους σημαντικές απώλειες (120 νεκροί, 190 τραυματίες).

1961 Διεξάγεται δημοψήφισμα για τη μελλοντική σχέση της Αλγερίας με τη Γαλλία. Το 75% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας τής μέχρι τότε γαλλικής αποικίας.

1973 Υπογράφεται συμφωνία ελληνικής χούντας - ΗΠΑ με βάση την οποία σε διάρκεια 5 χρόνων θα γινόταν ελλιμενισμός μονάδων κρούσης του 6ου Στόλου στην περιοχή της Ελευσίνας. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε στον ελληνικό λαό τη συμφωνία.

1973 Αρχίζει στις ΗΠΑ η δίκη του Γουότεργκεϊτ, κατά την οποία αποκαλύφτηκε πως τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατ' εντολή της ίδιας της κυβέρνησης Νίξον.

1979 Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδας, το ποσοστό λευχαιμίας στον πληθυσμό είναι κατά 50% υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου.

1991 Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται από ΟΝΝΕΔίτες τραμπούκους με επικεφαλής τον Γ. Καλαμπόκα στην Πάτρα, στη διάρκεια μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης της ΝΔ.

1996 Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν, Πρόεδρος της χώρας του την περίοδο 1981 - 1995.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org