Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ανακοίνωσε δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ανακοίνωσε προχτές το πρωί ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου, σημειώνοντας ότι η δοκιμή «έγινε με ασφαλή και άψογο τρόπο, που δεν είχε δυσμενείς επιπτώσεις στο οικολογικό περιβάλλον» και ότι «σηματοδοτεί ένα ανώτερο επίπεδο της ανάπτυξης της πυρηνικής δύναμης της ΛΔ Κορέας».

Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, «η δοκιμή αποτελεί μέσο αυτοάμυνας που έλαβε η ΛΔ Κορέας για να προστατεύσει σθεναρά την κυριαρχία της και ζωτικό δικαίωμα του έθνους απέναντι στην πυρηνική απειλή και τους εκβιασμούς των εχθρικών δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ και μεγαλώνουν περισσότερο από ποτέ, μέσο για την αξιόπιστη διαφύλαξη της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο και την περιφερειακή ασφάλεια». Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται πως «η Κορεατική Χερσόνησος και η γειτονιά της μετατρέπονται στη μεγαλύτερη "θερμή περιοχή" του κόσμου, όπου μπορεί να ξεσπάσει ένας πυρηνικός πόλεμος», αλλά και ότι «η ΛΔ Κορέας, ένα υπεύθυνο κράτος με πυρηνικά όπλα, δε θα γίνει ποτέ το πρώτο που θα τα χρησιμοποιήσει, ούτε θα μεταφέρει σχετικά μέσα και τεχνολογία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες όπως έχει ήδη διακηρύξει, όσο οι εχθρικές δυνάμεις δε θα καταπατήσουν την κυριαρχία της».

Η βόμβα υδρογόνου θεωρείται ισχυρότερη από την ατομική. Η προχτεσινή δοκιμή μετρήθηκε ως η τέταρτη κατά σειρά που έχει κάνει η Πιονγιάνγκ από το 2006, προκαλώντας την έντονη αντίδραση όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που αξιοποιούν την «αποπυρηνικοποίηση» της Κορεατικής Χερσονήσου κατά το δοκούν και με στόχο την προώθηση των δικών τους σχεδιασμών.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του προχτές, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων» του Οργανισμού, ενώ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ουρουγουάης (που προεδρεύει του ΣΑ), «σε συμφωνία με τη δέσμευσή του και τη σοβαρότητα αυτής της παραβίασης, τα μέλη του ΣΑ θα ξεκινήσουν να εργάζονται άμεσα για τέτοια μέτρα (σ.σ. κυρώσεις) σε μια νέα απόφαση».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η δοκιμή «υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», ενώ για «απειλή στην ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Βορειοανατολικής Ασίας» μίλησε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να «προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους» τους στην περιοχή και θα «απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε και σε όλες τις βορειοκορεατικές προκλήσεις». Η Σεούλ ανακοίνωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της θα παρακολουθούν πιο στενά τη ΛΔ Κορέας, αλλά και ότι ξαναρχίζει άμεσα τη μετάδοση (των γνωστών προκλητικών αντικομμουνιστικών) μηνυμάτων στη μεθόριο, εκτιμώντας ότι υπάρχει «σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη». Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Χαν Μιν-Κου και Αστον Κάρτερ, δήλωσαν ότι οι δύο πλευρές θα επεξεργαστούν ειδικές στρατηγικές πυρηνικής αποτροπής και θα συνεχίσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Την εξέλιξη καταδίκασε σθεναρά και το Τόκιο, που φέρεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους επιβολής νέων κυρώσεων στο ΣΑ του ΟΗΕ.

«Κατηγορηματικά αντίθετη» με τη δοκιμή δήλωσε και η Κίνα, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και άλλων.

Πάντως, να σημειωθεί ότι πολλοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν όντως έγινε τέτοια δοκιμή, ανάμεσά τους και ανώτατοι αξιωματούχοι κυβερνήσεων από ΗΠΑ, Νότια Κορέα κ.τ.λ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε ότι στα σημεία όπου η χώρα του έκανε έλεγχο «δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια». Ειδικοί επιστήμονες ισχυρίστηκαν, μάλιστα, ότι τα δεδομένα από τη σεισμική δόνηση που έγινε, δείχνουν ότι η «έκρηξη είναι πολύ μικρότερης ισχύος από αυτό που περιμένει κανείς από τη δοκιμή μίας βόμβας υδρογόνου». Ειδικοί υποστήριξαν ότι χρειάζονται 2-3 μέρες για να γίνουν μετρήσεις (ραδιενέργειας) που θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί αν όντως έγινε τέτοια δοκιμή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ