ΣΑΝΑΑ.--
Κλιμακώνεται η επίθεση της 10μελούς συμμαχίας που έχει συγκροτήσει η Σαουδική Αραβία σε βάρος της Υεμένης, πολλαπλασιάζοντας, όσο περνούν οι μέρες, τα θύματα μεταξύ των αμάχων. Μετά τον πρόσφατο βομβαρδισμό προσφυγικού καταυλισμού στη βόρεια επαρχία αλ Μάζρακ που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρά γυναικόπαιδα, χτες είχαμε αεροπορικό βομβαρδισμό γαλακτοβιομηχανίας στη δυτική πόλη Χοντέιντα, που οδήγησε στο θάνατο 37 εργάτες και τραυμάτισε άλλους 80. Δεκάδες άλλοι παρέμειναν έως αργά χτες εγκλωβισμένοι στα ερείπια, αναμένοντας βοήθεια από τα αυτοσχέδια συνεργεία διάσωσης που συγκρότησαν συνάδελφοί τους.
Ωρες νωρίτερα στην κεντρική επαρχία Ιμπ, άλλα έξι άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα παιδιά, κάηκαν ζωντανά από βόμβες της σαουδαραβικής επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα», που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 62 νεκρών παιδιών και των 30 τραυματισμένων που δημοσίευσε χτες η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ σχετικά με τα ανήλικα θύματα των βομβαρδισμών μόνον κατά τις τρεις πρώτες μέρες των επιδρομών που ξεκίνησαν στις 26 Μάρτη.
Τα δεκάδες αθώα θύματα χαρακτηρίστηκαν «παράπλευρες απώλειες» από τον Σαουδάραβα στρατηγό Αχμέντ Ασίρι που έχει αναλάβει το ρόλο του εκπροσώπου της επίθεσης. Ο στρατηγός Ασίρι διαβεβαίωσε ότι ακόμη δεν υπάρχει ανάγκη για χερσαία επέμβαση, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το σχετικό ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι «μπορεί να προκύψει ανάγκη οιαδήποτε στιγμή». Ο ίδιος επιβεβαίωσε το μπαράζ βομβαρδισμών στη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης, Αντεν, και στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης, λέγοντας ότι στόχος είναι να αποτραπεί η εμφάνιση Σιιτών Χούτι στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, μολονότι εδώ και ένα 48ωρο πραγματοποιούνται σκληρές μάχες στα σύνορα αμφοτέρων των χωρών... Σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι η χώρα του έχει επιβάλει αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό στην Υεμένη ακόμη και στην άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας που επιχειρήθηκε χτες να φτάσει στην πρωτεύουσα Σαναά από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει «να περάσει πρώτα από διπλωματικά κανάλια για να γίνει δεκτή»...
Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων συνεχίστηκε ο «πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ επέρριψε την ευθύνη για την επέμβαση σε Σιίτες Χούτι, στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Σάλεχ και στο Ιράν, λέγοντας: «Οι Σιίτες πολιτοφύλακες και ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ προσπάθησαν, με τη στήριξη του Ιράν, να αποσταθεροποιήσουν την Υεμένη. Εμείς δεν πάμε σε πόλεμο, αλλά όταν χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, είμαστε έτοιμοι».
Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σημείωσε ότι η επιχείρηση στην Υεμένη μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας: «Η φωτιά του πολέμου θα σύρει όλη την περιοχή να παίξει με τη φωτιά. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως».