Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί νέο αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο

Παράλληλα με τις προετοιμασίες της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου - όπως όλα δείχνουν - για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση στην Ανατολική Ουκρανία, προχωράει και η προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης των κομμουνιστών.

Ετσι, προχτές ο πρωθυπουργός Α. Γιάτσενιουκ κατέθεσε σχέδιο νόμου που θέλει άμεσα να προχωρήσει, με το οποίο, στη λογική της ανιστόρητης εξίσωσης που προωθεί και η ΕΕ ανάμεσα στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό και το φασισμό, καλεί σε «απαγόρευση της προπαγάνδας τους». Φυσικά η κυβέρνηση του Κιέβου, που απαρτίζεται από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, το νεοναζιστικό «Δεξιό Τομέα» όχι μόνο δεν τον απαγορεύει, αλλά ενσωματώνει τα τάγματα θανάτου του στις επίσημες δομές του στρατού.

Είναι φανερό ότι αυτό το σχέδιο νόμου έχει στόχο τη δράση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που αντιτάχτηκαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία και εξακολουθούν να εκτιμούν το ρόλο της ΕΣΣΔ, που ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας για τη συντριβή του ναζισμού.

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση του Κιέβου θέλει να επισπεύσει την ψήφιση ενός τέτοιου νόμου πριν τη φετινή 9η Μάη, την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης. Μάλιστα ο αντιδραστικός πρωθυπουργός, στην κόντρα του με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία που επίσης καπηλεύεται την Ιστορία, την κάλεσε να σεβαστεί «τον κοινό αγώνα ενάντια στο ναζισμό» και σημείωσε ότι αυτή «δεν έχει κανένα δικαίωμα να ιδιωτικοποιήσει την κοινή πάλη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία, και να μιλάει για τη Νίκη χωρίς την Ουκρανία, που είχε και το 40% των ζημιών της πρώην ΕΣΣΔ».

Βεβαίως ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός, όπως και οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν μιλήσει για «σοβιετική κατοχή», ενώ αποδίδουν τιμές στους συνεργάτες των ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό.

Συνεχής η προσπάθεια ποινικοποίησης των κομμουνιστών

Η ουκρανική αντιδραστική κυβέρνηση και πέρσι είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει την κομμουνιστική ιδεολογία, ενώ εκκρεμεί δίκη σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας και πρόσφατα ζητήθηκε και η δίωξη του προέδρου του Πέτρο Σιμονένκο, (που θα καταθέσει σήμερα στην Υπηρεσία Ασφαλείας) για «συμμετοχή σε ποινικά αδικήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την υποστήριξη των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και δράσεις που αποσκοπούν στην ανατροπή του συνταγματικού καθεστώτος και ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Επίσης για την υποτιθέμενη «εκλογή του στο προεδρείο του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας», με αφορμή το γεγονός ότι τα δύο κόμματα συμμετέχουν στο λεγόμενο ΚΚ της Σοβιετικής Ενωσης - Ενωση Κομμουνιστικών Κόμματων, που συσπειρώνει κόμματα από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Το ίδιο το ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε τη σύλληψη και απαιτεί την απελευθέρωση του Αλεξάντερ Μπόνταρτσουκ, αγωνιστή πρώην μέλους του, που εκδίδει το περιοδικό «Εργατική Τάξη» και διώκεται με το πρόσχημα ότι «παραβιάζει έμμεσα την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας» με την αρθρογραφία του. Το ΚΚ Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα του παράσχει στήριξη και νομική βοήθεια.

Επίσης επικαλείται ότι απαγόρευση Κομμουνιστικών Κομμάτων έχει επιβληθεί στις Βαλτικές Χώρες, ενώ αντικομμουνιστικά μέτρα ισχύουν και στην Τσεχία και την Πολωνία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές στην Ουκρανία!(2016-03-16 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης(2015-04-15 00:00:00.0)
Η στόχευση της ποινικοποίησης του ΚΚ Ουκρανίας(2014-07-29 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Ουκρανίας(2014-07-23 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στην πρεσβεία της Ουκρανίας(2014-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ