Πέμπτη 2 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι «λεπτομέρειες» στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων

Συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια στην Ελβετία
Συνεχίζονται τα σκληρά παζάρια στην Ελβετία
ΛΟΖΑΝΝΗ.--

Αντιφατικά μηνύματα αλλά και ελπίδες, πως η χτεσινή, κατά τουλάχιστον ένα 24ωρο, παράταση της διαπραγμάτευσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επιφέρει σύντομα την προκαταρκτική συμφωνία, «γέννησαν» οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων από το Ιράν, τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία.

Οι τελευταίες δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δημιούργησαν την εντύπωση πως η συμφωνία έχει σχεδόν επιτευχθεί με εξαίρεση κάποιες «λεπτομέρειες» που αποτελούν και το βασικό αντικείμενο των τελευταίων διαβουλεύσεων. Ο Λαβρόφ υποστήριξε και χτες πως η κατ' αρχήν συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα είναι σχεδόν έτοιμη και ο Χάμοντ ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει «σε ένα ευρύ πλαίσιο κατανόησης» και πως το μόνο που απομένει είναι οι «λεπτομέρειες». Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε αργότερα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ που εξέφρασε την ελπίδα μίας συμφωνίας που θα εξυπηρετεί «το βασικό στόχο της μη απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν». Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ δεν απέκλεισε χτες βράδυ ακόμη και κατάρρευση των συνομιλιών προβλέποντας ταυτόχρονα νέες, ολονύκτιες συζητήσεις ακόμη και νέων προτάσεων...

Το ίδιο διάστημα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί σημείωσε ότι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις γίνονται πάνω σε διάφορες διατυπώσεις της συμφωνίας, ότι είναι πιθανή η έκδοση μιας «τελικής ανακοίνωσης σε θέματα - κλειδιά» και ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία θα εγγυάται την άρση όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και τη συνέχιση της έρευνας και της ανάπτυξης προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ