Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12104

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση με φιλολαϊκό περιτύλιγμα προωθεί αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  4  -  5
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ανθρακες» οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την Υγεία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ


ΣΕΛ.  11

«Θολώνει τα νερά» για να κρύψει τα μέτρα σε βάρος του λαού

Στον απόηχο της «διαρροής» των προτάσεών της που κατατέθηκαν στους «θεσμούς» (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), η συγκυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει το πεδίο γύρω από τους στόχους για τα «αιματοβαμμένα» πρωτογενή πλεονάσματα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους νέους φόρους και χαράτσια που κρύβονται πίσω από διαβεβαιώσεις για αναζήτηση εσόδων και τις περικοπές δαπανών, την αντικατάσταση παλιών μέτρων με νέα αντιλαϊκά ισοδύναμα. Με προπαγανδιστικά τερτίπια, non paper, ασάφειες, αντιφατικές δηλώσεις στελεχών συνεχίζει τη γνωστή της τακτική βαφτίζοντας το κρέας ψάρι.

Ομως, η αλήθεια είναι μία και επιβεβαιώνεται και με την «εμπλουτισμένη λίστα»: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί ουσιαστικά το σύνολο των προηγούμενων αντιλαϊκών μέτρων, δεσμεύεται στην προώθηση νέων, αθετεί ακόμα και αυτές τις περιορισμένες υποσχέσεις της προς το λαό. Καμιά, λοιπόν, επανάπαυση, καμιά αναμονή και ανοχή από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλήθειες και ψέματα...

Χτες η «Αυγή», στο κύριο άρθρο της, επέκρινε τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης για το γεγονός ότι δεν προσαρμόζουν την επιχειρηματολογία τους στις επικοινωνιακές ανάγκες της στιγμής. Λέει δηλαδή: «Αυτά που λέμε την προηγούμενη βδομάδα δεν μπορούν να ισχύουν την επόμενη»!

Η παραπάνω ομολογία μοιάζει κυνική. Εχουν, φαίνεται, τόση σιγουριά για τον εαυτό τους που λένε κατάμουτρα στους εργαζόμενους πως τους δουλεύουν ψιλό γαζί! Υποτίθεται ότι η συγκυβέρνηση για λογαριασμό του λαού χρησιμοποιεί τεχνάσματα, ασάφειες, απειλές, κάνει μεγάλες έξυπνες τακτικές κινήσεις, αφήνει υπονοούμενα για άλλους γεωστρατηγικούς προσανατολισμούς, με στόχο να διαπραγματευτεί σκληρά με τους δανειστές, να κάμψει τη στάση τους. Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι άλλη. Η προπαγανδιστική - επικοινωνιακή τακτική της συγκυβέρνησης έχει ως στόχο να προκαλεί παρατεταμένη σύγχυση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για τις προθέσεις της, να διατηρεί την αυταπάτη και την προσδοκία για «μεγάλες αλλαγές υπέρ του λαού», όταν, στην πραγματικότητα, διαπραγματεύεται με σκοπό να εξασφαλιστούν ζεστό χρήμα και διευκολύνσεις στήριξης των επενδύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που δεσμεύεται σε νέα αντιλαϊκά μέτρα για το λαό, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και στην προχτεσινή «νέα λίστα» μεταρρυθμίσεων.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της προπαγανδιστικής τακτικής της κυβέρνησης;

Πρώτον: «Δε θα πάρουμε νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, νέα υφεσιακά μέτρα». Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, η συγκυβέρνηση συγκαλύπτει το γεγονός ότι αποδέχεται όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ουσιαστικά μένει απείραχτο ακόμα και αν σε ορισμένα σημεία έχουμε κάποιες τροποποιήσεις. Βεβαίως, όπως έχουμε ξαναγράψει, «μη υφεσιακά μέτρα» δε σημαίνουν «φιλολαϊκά μέτρα», αφού αυτά περιλαμβάνουν διευκολύνσεις στο κεφάλαιο που, όπως πάντα, πληρώνουν οι εργαζόμενοι! Επίσης, το «όχι στις περικοπές» όσο γίνεται συγκεκριμένο, αφήνει ανοιχτά παράθυρα. Για παράδειγμα, η χτεσινή «Αυγή» εστίαζε στο «όχι περικοπές» στις επικουρικές και τα εφάπαξ, ενώ, όσον αφορά την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η κυβέρνηση δεν την καταργεί, αναστέλλει προσωρινά την ισχύ της για το 2015 και θα την αναθεωρήσει το 2016 στο πλαίσιο συνολικών αλλαγών στο ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα, προβληματισμούς γεννά το ποια θα είναι η επίδραση στις συντάξεις από τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Δεύτερον: Υπουργοί, σε συναντήσεις τους με εκπροσώπους εργατικών, συνταξιουχικών σωματείων, ΕΒΕ, μοιράζουν διαβεβαιώσεις ότι στόχος τους είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ότι τα στηρίζουν. Χωρίς, όμως, να δεσμεύεται κανείς σε τίποτα συγκεκριμένο και παραπέμποντας όλα στο μέλλον, από μήνα σε μήνα, στο τέλος της χρονιάς, του χρόνου και βλέπουμε. Την ίδια, όμως, στιγμή στη «λίστα μεταρρυθμίσεων» υπάρχουν μόνο γενικολογίες και αοριστίες, ενώ και όπου υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, π.χ., αύξηση του κατώτατου μισθού, 13η σύνταξη για συνταξιούχους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, όλα εξαρτώνται από τη διαβούλευση των «κοινωνικών εταίρων» και των «θεσμών».

Τρίτον: Στελέχη της κυβέρνησης διαδίδουν από εδώ και από εκεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, θα υπάρξει ρήξη! Οτι αν είναι να διαλέξουν αν θα πληρώσουν μισθούς και συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, θα επιλέξουν το πρώτο κ.ά. Βεβαίως, έτσι προσπαθούν να συγκαλύψουν ότι ήδη έχουν αποδεχθεί όρους που υποτίθεται ότι αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές»: Πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και πάνω από το μνημονιακό 3%, ιδιωτικοποιήσεις - που στη λίστα αναφέρονται ρητώς και όχι ως αναπτυξιακές συμπράξεις - και άλλα πολλά! Κρύβουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησής τους και στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, πως οι δόσεις θα πληρώνονται ολόκληρες και στην ώρα τους. Κρύβουν, επίσης, ότι ακόμα και το ενδεχόμενο «ρήξης» στην οποία αναφέρονται δεν έχει καμιά σχέση με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αφού συνδυάζεται με μέτρα «εσωτερικής στάσης πληρωμών» που θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και ο λαός, ενώ το κεφάλαιο θα μένει απείραχτο, στους δε εργαζόμενους θα μείνει να τρώνε «εθνική υπερηφάνεια»!

Ας τελειώνουν, λοιπόν, τα κυβερνητικά τρικ και ψέματα!ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Κραυγή αγανάκτησης από τους εργαζόμενους στα νοσoκομεία

Συνάντηση του υπουργού Υγείας με τα ΔΣ των Συλλόγων της ΠΟΕΔΗΝ χτες το μεσημέρι

Η ίδια αίθουσα, απ' όπου το πρωί ο πρωθυπουργός έκανε τις εξαγγελίες για το χώρο της Υγείας, ξεχείλισε μετά τις 12 το μεσημέρι απ' την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για την κατάρρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εντατικοποίηση στη δουλειά και το αίσχος της απλήρωτης εργασίας.


ΣΕΛ.  11


ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015
Ταλαιπωρία και νέα χαράτσια στους κτηνοτρόφους

ΣΕΛ.  14
Πανελλαδική απεργία την Κυριακή 5/4 στο Εμπόριο

ΣΕΛ.  13
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΤ
Αθετεί υποσχέσεις - διατηρεί κρατική ραδιοτηλεόραση φερέφωνο της κυρίαρχης πολιτικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Σε ανακοίνωσή του για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την ΕΡΤ, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει ότι η πρακτική της κυβέρνησης να αλλάζει ονόματα και τίτλους και να κρατάει την ουσία της προηγούμενης πολιτικής, εφαρμόζεται και στην περίπτωση της ΕΡΤ.


ΣΕΛ.  4
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά η εμπλοκή στα σχέδια επεμβάσεων με αφορμή τους τζιχαντιστές

ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org