ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
Σελ. /24
Πιάστηκε στα πράσα

«Εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν επιτυχώς όλα, μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό όφελος από 4,7 δισ. έως και 6,1 δισ. ευρώ», λέει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Αυτά δίνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 - 3,9% του ΑΕΠ, όπως αναγράφεται στο 26σέλιδο κείμενο των ελληνικών προτάσεων. Αλλά: «Το Υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να καταστήσει σαφές, για ακόμη μια φορά, ότι παραμένει σταθερό στο στόχο του 1,2%. Αν, τελικώς, επιτευχθούν τα υψηλότερα επίπεδα των προβλεπόμενων στόχων εσόδων (στους οποίους το Υπουργείο δεν βασίζεται) τότε θα αυξηθούν ανάλογα οι (πολύ χαμηλές) δημόσιες δαπάνες και, βεβαίως, οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Εδώ πέφτει διπλό δούλεμα. Η κυβέρνηση, έχοντας συμφωνήσει με το Euroworkingk Group ότι δε διαρρέουν τα κείμενα και οι συζητήσεις, προτείνει εν κρυπτώ αντιλαϊκά μέτρα που να φτάνουν το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω και από το μνημονιακό στόχο των δανειστών. Ελα, όμως, που το κείμενό της διέρρευσε και την «κάρφωσε»... Ετσι, για να δικαιολογηθεί, λέει ότι το παραπάνω πλεόνασμα θα πάει στην ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή, από τη μια, τα παίρνει από το λαό, τους λιγότερο φτωχούς και, από την άλλη, τάχα θα κάνει κοινωνική πολιτική. Την οποία, όμως, όπως εξήγγειλε, θα αντιμετωπίσει με τα 2 δισ. ευρώ που θα δώσει ο Γιούνκερ! Πιάστηκαν στα πράσα και μπουρδουκλώνουν τα λόγια τους.

Να ψάξουν στο κονάκι τους...

Επίθεση στον κομμουνιστή δήμαρχο Καισαριανής, Ηλία Σταμέλο, και στην παράταξη της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στο σωματείο των εργαζομένων του Δήμου εξαπολύει η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η «ΜΕΤΑ - ΕΑΣ» εγκαλεί τον Ηλ. Σταμέλο για προσπάθεια εκβιασμού των εργαζομένων ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων (έγιναν προχτές) στο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ αλλά και τη ΔΑΣ για «συνδικαλιστικό σιωπητήριο». Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να χρεώσει στον κομμουνιστή δήμαρχο την απαράδεκτη κατάσταση που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προώθησαν επάξια την πολιτική της ανταποδοτικότητας και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η προηγούμενη διοίκηση έχει σοβαρές ευθύνες για τα τεράστια χρέη και τα δάνεια που παρέδωσε. Είναι, επίσης, η πρώτη διοίκηση που άνοιξε το δρόμο στις συμπράξεις του δήμου με ιδιώτες, με την παραχώρηση της ανακύκλωσης σε εταιρεία. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου Καισαριανής στο υπουργείο Εσωτερικών, ο γγ Κ. Πουλάκης απάντησε στα αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση και προσλήψεις με παραπομπή στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι έχουν τα πράγματα. Ας ψάξουν, λοιπόν, στο «κονάκι» τους οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν τους πραγματικούς (συν)υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση στο δήμο.

Κοινές διαπιστώσεις με κοινούς στόχους

Της χτεσινής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας προηγήθηκαν οι επισκέψεις των πρωθυπουργών Κ. Μητσοτάκη (6.8.1990) της ΝΔ, Κ. Σημίτη (3.10.1997) του ΠΑΣΟΚ και Κ. Καραμανλή (19.5.2005) της ΝΔ.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία (τότε οι κοινωνικές ασφαλίσεις υπάγονταν στο υπουργείο Υγείας) μίλησε για «ένα σύστημα άδικο και άνισο με λίγους προνομιούχους και πολλούς αδικημένους, με τεράστια οργάνωση και υψηλό κόστος». Ο Κ. Σημίτης είπε ότι «το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας... είναι σε ορισμένες πτυχές του σπάταλο», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τις κρατικές υπηρεσίες». Ο Κ. Καραμανλής - ένα χρόνο μετά τις εκλογές και αναφερόμενος στην εφαρμογή του προγράμματός του - είπε ότι προχωρά στις «αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις» με «προσεκτικά αλλά και αποφασιστικά βήματα», επικαλύπτοντας τις - τότε - ανατροπές με φιλολαϊκές κορόνες για εξασφάλιση «σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες».

«Η ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους: Ασφαλισμένους και ανασφάλιστους» ήταν και ο πρώτος στόχος των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα, για να προσθέσει ότι «θα εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι» απ' το χτύπημα «της διαφθοράς, της απάτης και της σπατάλης» σε όλα τα πεδία, «πόσο μάλλον στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας».

Κοινός, λοιπόν, παρονομαστής όλων οι ακριβές και σπάταλες υπηρεσίες Υγείας και στόχος η «εξοικονόμηση πόρων», όπως άλλωστε επιτάσσει η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καημένη τηλεϊατρική

Στην τότε επίσκεψή του, ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα Κέντρα Υγείας, είπε ότι είναι αποτυχημένα λόγω της χωροταξικής τους τοποθέτησης και λόγω έλλειψης γιατρών. Και πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά η τηλεϊατρική, που θα ανακούφιζε την επαρχία γιατί «γίνονται εξετάσεις στην Αθήνα με τηλέτυπο» - όπως είπε - για να γράψει χαρακτηριστικά την επομένη ο «Ριζοσπάστης»: «Θεραπεία με τηλέτυπο ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης».

«Πρόκειται να προωθήσουμε την εφαρμογή προγραμμάτων τηλεϊατρικής για την άμεση αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας» στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Η τηλεϊατρική - μια υψηλή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας - υποφέρει στα πλαίσια αντιλαϊκών πολιτικών και ειδικότερα των ευρω-πακέτων...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1770 Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821.

1821 Οι Σπετσιώτες, με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση, ξεσηκώνονται και υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

1827 Ενώ οι Τούρκοι πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας και ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ λεηλατεί την Πελοπόννησο, η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίζει νέο Σύνταγμα.

1885 Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντέμλερ παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1897 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιόχαν Μπραμς.

1912 Γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

1918 Αποβιβάζεται στο Χάνκο η γερμανική «Βαλτική Μεραρχία» με σκοπό την κατάπνιξη της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Φινλανδία. Η επανάσταση είχε ξεσπάσει στις 27/1/1918, ενώ έληξε στις 15/5 με νίκη των αντεπαναστατικών δυνάμεων και των ξένων επεμβασιών.

1926 Απαγορεύεται με νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.

1927 Το ΚΚΕ οργανώνει στην Αθήνα (θέατρο «Απόλλων») συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιμπεριαλιστικής αγγλοαμερικανικής επέμβασης στην Κίνα και του βάρβαρου βομβαρδισμού της πόλης Νανκίν.

1928 Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Σοβιετική Ενωση.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί Τύπου», με το οποίο αποσκοπεί να φιμώσει, κυρίως, τον επαναστατικό Τύπο.

1948 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το «Δόγμα Τρούμαν» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» αποτέλεσαν τον «πρόλογο» της στήριξης του αστικού καθεστώτος στην Ελλάδα ενάντια στον αγώνα του ΔΣΕ αλλά και στη συνέχεια, ενώ αποτελούσαν μια γιγαντιαία επιχείρηση αντεπαναστατικού πολέμου.

1949 Ανασχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Πρόεδρός της αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.

1962 Ο Ενβέρ Χότζα (Α' Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας) καλεί το ΚΚ Κίνας να πάρει ανοιχτή θέση «ενάντια στον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό». Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα βαθαίνει.

1962 Πεθαίνει ο πρωτεργάτης της ελληνικής μουσικής Μανώλης Καλομοίρης.

1968 Συγκροτείται στη Ρώμη η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ). Η ΕΣΑΚ αποτέλεσε τον πόλο συσπείρωσης του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

1974 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τη συμμετοχή της χούντας σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου και την κατάργηση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

1999 Ξεκινά ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ.

1999 Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που αποφάσισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ