Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Παζάρια Κάμερον σε Βερολίνο και Βουδαπέστη

Αυξάνει το ποσοστό των Βρετανών υπέρ του Brexit

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την επαναδιαπραγμάτευση της θέσης της Βρετανίας στην ΕΕ ώστε να πετύχει μία ευνοϊκότερη (για τους Βρετανούς καπιταλιστές) σχέση, μεταξύ άλλων μέσω ανάσχεσης της μετανάστευσης και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της βρετανικής οικονομίας, προώθησε τα τελευταία 24ωρα σε Γερμανία και Ουγγαρία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε μία περίοδο κατά την οποία δείχνει να εντείνεται η αντίθεση σημαντικής μερίδας του βρετανικού λαού στην ΕΕ.

Οι επαφές που είχε ο Κάμερον στη Γερμανία κορυφώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, με το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε «ανοικτή» στα παζάρια που εντείνει μέσα στις επόμενες βδομάδες ο Βρετανός ηγέτης ώστε να εξασφαλιστεί, όπως σημείωσε, η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Αυτή η στάση έκανε το Βρετανό πρωθυπουργό να χαρακτηρίσει τη συνάντησή του με την Μέρκελ «εξαιρετική», μολονότι δεν κατέστη φανερό εάν και πού απέσπασε τη στήριξή της.

Πιέσεις Κάμερον στη Βουδαπέστη

Χτες, ο Κάμερον μετέβη στη Βουδαπέστη, όπου συνάντησε τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Ορμπάν, συζητώντας λεπτομερώς τις προτάσεις του μεταξύ άλλων και για αλλαγές «που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ». Με αυτό το σκέλος συμφώνησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Ωστόσο, ο Ορμπάν διαφώνησε με τις απαιτήσεις του Κάμερον για περιορισμούς στη μετανάστευση εργαζομένων από χώρες της ΕΕ στη Βρετανία, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να μην εκλαμβάνονται αυτοί οι εργαζόμενοι μετανάστες... γιατί είμαστε πολίτες χώρας που ανήκουν στην ΕΕ και μπορούν να δουλέψουν ελεύθερα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι περίπου 55.000 Ούγγροι που δουλεύουν στη Βρετανία «πληρώνουν περισσότερους φόρους από τα χρήματα που παίρνουν με τη μορφή επιδομάτων...».

Ωστόσο, σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι χώρες της λεγόμενης ομάδας «Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία) είναι ανοικτές σε μία συμφωνία που θα ρυθμίσει τυχόν αλλαγές που σχετίζονται με τους κανονισμούς προνοιακών επιδομάτων στη Βρετανία.

Ο Κάμερον, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία για τις «νέες» σχέσεις της χώρας του στην ΕΕ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Φλεβάρη, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βρετανία, μολονότι αυτή τη φορά παραδέχτηκε ότι εάν δεν επιτευχθεί μέχρι τότε συμφωνία, τα παζάρια θα παραταθούν «γιατί έχει σημασία η ουσία» και όχι τα χρονοδιαγράμματα.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας ΟRB κατέγραψε πως μέσα στον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε το ποσοστό των Βρετανών που θέλουν την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ (Brexit), ενώ παραμένει σχετικά υψηλό και το ποσοστό των αναποφάσιστων. Οπως ανακοινώθηκε, το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του Brexit, το 36% κατά και το 21% είναι αναποφάσιστο.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ