Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ «ΣΑΡΛΙ ΕΜΠΝΤΟ»
Ερχεται νέος νόμος για την «ασφάλεια» στη Γαλλία

Επίθεση ενόπλου, χτες, σε αστυνομικό τμήμα του Παρισιού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ότι ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της ασφάλειας», ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ακριβώς ένα χρόνο μετά το μακελειό στο σατιρικό περιοδικό «Σαρλί Εμπντο» στο κέντρο του Παρισιού. Θυμίζουμε ότι στις 7 Γενάρη του 2015, ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού, δολοφονώντας εν ψυχρώ όλη σχεδόν τη συντακτική του επιτροπή και συνολικά 12 άτομα, ενώ την επόμενη μέρα ακολούθησε η επίθεση ενόπλων σε εβραϊκό παντοπωλείο, από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερα ακόμα άτομα. Τα αιματηρά αυτά γεγονότα έδωσαν νέα ορμή στην «αντιτρομοκρατική» δράση στη Γαλλία, με την κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς να επιταχύνει μια σειρά μέτρα που προσφέρονται και για την καταστολή του λαϊκού κινήματος, ενώ ερωτήματα για τις επιθέσεις (ως δράστες των οποίων εμφανίζονται τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους») μένουν αναπάντητα.

Σε συνάντηση με ανώτατα στελέχη όλων των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Ολάντ κάλεσε σε μεγαλύτερη «στράτευση» και «πλήρη συνεννόηση», ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο, που, μεταξύ άλλων, θα «χαλαρώσει» τις προϋποθέσεις για τη χρήση των όπλων από τις δυνάμεις της «τάξης». Στόχος είναι «να ενισχυθούν με μόνιμο τρόπο τα εργαλεία και τα μέσα που τίθενται στη διάθεση των διοικητικών και των δικαστικών αρχών» της χώρας, όπως εξήγησε.

Οι εκδηλώσεις για τα περσινά αιματηρά γεγονότα θα κορυφωθούν την Κυριακή, με μια συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, νέα «τροφή», για να φουντώσει η «τρομοϋστερία» στάθηκε η χτεσινή επίθεση ενός άνδρα που φέρεται να εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα κρατώντας μαχαίρι, στην περιοχή Μπαρμπέ του Παρισιού. Αστυνομικοί πυροβόλησαν και κύκλωσαν επί τόπου τον άνδρα που τελικά σκοτώθηκε από τα πυρά. Πρόκειται για άνδρα μαροκινής καταγωγής γνωστό στις αρχές για κλοπή, που πάνω του βρέθηκε χαρτί με τα σύμβολα του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι φώναξε «Ο θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά και φορούσε κάτι σαν ζώνη εκρηκτικών, που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ