Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1691 Πεθαίνει ο Ιρλανδός φυσικός, χημικός και φιλόσοφος Ρόμπερτ Μπόιλ, «πατέρας» της σύγχρονης Χημείας.

1822 Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου λήγει με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων.

1879 Ο Τόμας Εντισον παρουσιάζει το λαμπτήρα πυρακτώσεως.

1880 Γεννιέται ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος.

1902 Γεννιέται ο Νίκος Πλουμπίδης. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1926. Εδρασε με την «Αριστερή Παράταξη» των δασκάλων (που στηριζόταν από το ΚΚΕ). Το 1933 εκλέχτηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ και εκπρόσωπός της στην Κόκκινη Συνδικαλιστική Διεθνή. Υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1935. Στο 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1935, αναδείχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, τον Ιούνη του 1938 του ΠΓ της ΚΕ, ενώ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης υπήρξε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και στη συνέχεια πρώτος καθοδηγητής της Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ). Στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1945, αναδείχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στον Εμφύλιο παρέμεινε στην Αθήνα. Το 1949 ανέλαβε υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου στην Ελλάδα. Στις 25/11/1952 συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη με βάση το μεταξικό νόμο ΑΝ/375 «Περί κατασκοπείας». Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 14/8/1954 στις 5.25 τα χαράματα, στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ» έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής.

1944 Η ΚΕ του ΕΑΜ απηύθυνε υπόμνημα προς τις «συμμαχικές κυβερνήσεις» της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ, εκθέτοντας την κατάσταση και ζητώντας: την έλευση στην Ελλάδα διασυμμαχικής επιτροπής, τον τερματισμό των συγκρούσεων και το σεβασμό της θέλησης του ελληνικού λαού. Την ίδια μέρα, η ΚΕ του ΕΛΑΣ κοινοποίησε Ημερήσια Διαταγή προς όλες τις μονάδες του ΕΛΑΣ αναγγέλλοντας το νικηφόρο τερματισμό των 8ήμερων επιχειρήσεων κατά του ΕΔΕΣ και συγχαίροντας τους μαχητές γι' αυτή τη νίκη.

1945 Μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (Πειραιάς), με αίτημα την αναγνώριση του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και τη χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας.

1950 Συλλαμβάνεται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης στη Θεσσαλονίκη, που μάζευε υπογραφές για την Εκκληση της Στοκχόλμης για την Ειρήνη. Παραπέμφθηκε στο Εκτακτο Στρατοδικείο που τον καταδίκασε σε θάνατο.

1955 Σταματά η λειτουργία του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα». Εξέπεμπε από το 1947 ως ραδιοσταθμός του ΚΚΕ. Θα επαναλειτουργήσει το 1957 με την επονομασία «Φωνή της Αλήθειας».

1956 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ (Ν. Χρουστσόφ), καταγγέλλοντας την 6η Πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ και τη στάση των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1958 Ο δικτάτορας Μπατίστα, μπροστά στη νικηφόρα προέλαση των κουβανικών επαναστατικών δυνάμεων, εγκαταλείπει το νησί.

1968 Το σοβιετικό υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος «Τουπόλεφ 144» πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ