Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Κινήσεις εντός και εκτός με προσήλωση στις επιδιώξεις του κεφαλαίου

Το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος και σε κάθε περίπτωση η εξασφάλιση της απαραίτητης συναίνεσης στους κόλπους του αστικού πολιτικού προσωπικού για να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις τους «κάβους» - όπως χαρακτηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται - με κορυφαίο τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, κυριαρχούν στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το «φλερτ» με την Ενωση Κεντρώων καλά κρατεί, αν και όχι δίχως αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απ' όσους επιθυμούν την επισφράγιση της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του με κολιγιές με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ομνύουν στην «πολιτική ωριμότητα» του Β. Λεβέντη, προεξοφλώντας ως συνέπειά της τη στήριξη που θα προσφέρει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Δεν λείπουν, βεβαίως, και οι «ψίθυροι» για εκλογές στην περίπτωση που η στήριξη που αποζητά η κυβέρνηση, με βασικό σκοπό να επιβληθούν στο λαό τα αντιλαϊκά μέτρα δίχως πολλές πολλές αντιδράσεις, δεν υπάρξει. «Ψίθυροι» που στην παρούσα φάση λέγεται ότι αποσκοπούν και στην προληπτική αντιμετώπιση τυχόν... αποκλίσεων εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεν υπάρχουν προσώρας τέτοιες ενδείξεις. Ο ανασχηματισμός και η επιβράβευση όσων βουλευτών επιδείξουν ιδιαίτερο ζήλο στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής είναι ένα ακόμα όπλο στη «φαρέτρα» του Μεγάρου Μαξίμου.

Στη γύρα για τα προτάγματα των αστών

Την ίδια ώρα, η επιδίωξη της αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί την κυβέρνηση σε ενίσχυση της δράσης της και σε αυτήν την κατεύθυνση, με ενεργότερη εμπλοκή της χώρας σε σχεδιασμούς πολλαπλά επικίνδυνους για τους λαούς, καθώς ξετυλίγονται σε ένα πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων.

Ετσι, στα τέλη Γενάρη θα πραγματοποιηθεί τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, στη Λευκωσία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, θα είναι η πρώτη φορά που η σύνοδος θα διεξαχθεί σε επίπεδο κορυφής και με στόχο να δρομολογήσει εμπράκτως όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και αφορούν στη συνεργασία των κεφαλαίων των τριών κρατών για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, κατά το πρότυπο της «τριμερούς συνεργασίας» με την Αίγυπτο, η οποία με τη σειρά της φημολογείται ότι θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή και της Ιορδανίας.

Της τριμερούς Συνόδου στη Λευκωσία θα προηγηθεί νέα επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Ισραήλ, κατά πάσα πιθανότητα στις 27 Γενάρη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου. Δεν διαφεύγει της προσοχής του αστικού Τύπου ότι οι επαφές αυτές θα γίνουν στη σκιά των κινήσεων επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία. Υπενθυμίζουμε, βέβαια, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που έχει διαμηνύσει στην τουρκική αστική τάξη πως στην περιοχή υπάρχει «λεία» για όλους και πως οι επαφές με Ισραήλ και Αίγυπτο δεν αποκλείουν τη συμμετοχή άλλων κρατών.

Οι κολιγιές αυτές δεν αφήνουν αδιάφορη την ΕΕ, άλλωστε σήμα προς τη λυκοσυμμαχία έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ανοιχτά ότι συνιστούν γέφυρα υλοποίησης των ευρωενωσιακών σχεδιασμών στην περιοχή. Αντίστοιχες δηλώσεις έχουν γίνει και από την πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, τέλος, δεν επιβεβαιώνει αλλά αφήνει ανοιχτή τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός (20 - 23 Γενάρη). Στο Νταβός θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, ενώ εκεί θα βρίσκεται και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org