Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολοένα και πιο φτωχοί οι συνταξιούχοι

Γράφαμε στο κυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη» για τα συμπεράσματα της μελέτης του ΟΟΣΑ σχετικά με τα συνταξιοδοτικά συστήματα στα κράτη - μέλη του. Μια βασική διαπίστωση της μελέτης ήταν ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές στα συστήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν επιφέρει αξιόλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα έχει μεγαλώσει ο κίνδυνος της φτώχειας για τους συνταξιούχους, αφού οι συντάξεις τους έχουν μειωθεί κατά πολύ. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνουν τα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, ένας μέσος Αμερικανός εργάτης, με ετήσιο εισόδημα περίπου 46.000 δολαρίων, θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί φέτος στα 65 χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης στο 39% του μισθού του. Ωστόσο, με βάση τα σημερινά δεδομένα του συστήματος, μέχρι το 2035 η πρώτη σύνταξη για τους Αμερικανούς θα φθάνει μόλις στο 27,5% του μισθού τους! Κι αυτό βέβαια ισχύει για την πλειοψηφία των καπιταλιστικών κρατών - μελών του ΟΟΣΑ. Η μετατροπή των συστημάτων σε κεφαλαιοποιητικά, για να απαλλάσσονται το κράτος και η εργοδοσία από τις υποχρεώσεις τους στην Ασφάλιση και στις συντάξεις, σε συνδυασμό με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και τη μεγάλη ανεργία, οδηγούν εκατομμύρια συνταξιούχους στον γκρεμό της φτώχειας...

Ερχονται απολύσεις στις τράπεζες

Μέσα στο 2016 οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσής τους που προκύπτουν από τη συμφωνία ανακεφαλαιοποίησης και προβλέπουν μείωση των εργαζομένων τους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Capital.gr», τα πλάνα αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν στην DGComp οι τέσσερις λεγόμενες συστημικές ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν το προσωπικό τους κατά 5.500 άτομα έως το 2017, ως ένα από τα μέτρα που θα ενισχύσει την κερδοφορία τους. Δηλαδή, μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος. Και επειδή οι καπιταλιστές ως βασικό κόστος θεωρούν τους μισθούς, παρότι από τη δουλειά των εργαζομένων βγαίνουν τα κέρδη, μειώνουν τους εργαζομένους τους. Στην ουσία, αντικαθιστούν τμήματα της εργασίας με εργαλεία πληροφορικής που αυξάνουν την παραγωγικότητα, τα κέρδη, ακόμη και με μεγαλύτερο όγκο εργασιών, αλλά με λιγότερους εργαζόμενους, αντί να μειώνουν τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Με αποτέλεσμα και την εντατικοποίηση της εργασίας. Ηδη από το 2009 έως το 2014, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 20.000. Οι τράπεζες λοιπόν που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, έχουν πάρει ένα σκασμό κρατικό χρήμα που εντάσσεται στα κρατικά χρέη, τα οποία πληρώνει ο λαός και στέλνουν στην ανεργία τους εργαζόμενους.

Στην ίδια γραμμή κυβέρνηση και ΚΕΔΕ

«Ξεχρέωσε» τα χρωστούμενα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς τους δήμους, λέει η κυβέρνηση, και τα ...πανηγύρια του υπουργείου Εσωτερικών καλά κρατούν. Από την άλλη, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος σιωπά για τις επερχόμενες περικοπές στους ΚΑΠ για το 2016. Αυτοί οι πανηγυρισμοί έρχονται τη στιγμή που από το 2009 και μέχρι το 2013, οι ΚΑΠ έχουν καταγράψει μείωση έως 70% και όταν με περιορισμένη χρηματοδότηση έσπρωχνε τους δήμους να πάρουν νέα δάνεια για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες, για το λαό, υπηρεσίες.

Παράλληλα, με τον προσφάτως εγκεκριμένο προϋπολογισμό αναμένεται νέα μείωση στους ΚΑΠ για το 2016, κατά 1 δισ. ευρώ μάλιστα. Τη στάση της κυβέρνησης που σιωπά γι' αυτό, ακολουθεί και η ΚΕΔΕ. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που με «πυροτεχνήματα» διεκδικούσαν τα χρωστούμενα από τις παλαιότερες αλλά και τη νυν κυβέρνηση. Αλλωστε, τα σχέδια της Ενωσης προς αντιμετώπιση της μειωμένης χρηματοδότησης είναι γνωστά. Απονομή του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και πλήρη στελέχωση με προσωπικό των ανταποδοτικών υπηρεσιών - τη στιγμή που άλλες κύριες υπηρεσίες υπολειτουργούν - ήταν από τις βασικές προτάσεις της, αποτελώντας έτσι γνήσιο υπερασπιστή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Συνέδρια προώθησης της επιχειρηματικότητας

Περισσότερα από 900.000 ευρώ προϋπολογίζει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να δαπανήσει το 2016 για τη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων. Στη θεματική των συνεδρίων περιλαμβάνονται οι κατευθυντήριες γραμμές ΕΕ και κυβέρνησης για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και απασχόλησης. Δηλαδή, την προώθηση μέρους του «οπλοστασίου» της ΕΕ με το οποίο επιτυγχάνεται η «παραίτηση» του κεντρικού κράτους και των φορέων του από δαπάνες σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ταυτόχρονα με το παραπέρα τσεκούρωμα των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόσφατη είναι, άλλωστε, η θέση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ, με την οποία δόθηκε έμφαση στις δυνατότητες αξιοποίησης της καινοτομίας και της εξειδίκευσης, ενώ είναι διατυπωμένη προ πολλού η συναίνεσή της σε μορφές της κοινωνικής οικονομίας, όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις που εμπορευματοποιούν υπηρεσίες και καταπατούν εργασιακά δικαιώματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1691 Πεθαίνει ο Ιρλανδός φυσικός, χημικός και φιλόσοφος Ρόμπερτ Μπόιλ, «πατέρας» της σύγχρονης Χημείας.

1822 Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου λήγει με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων.

1879 Ο Τόμας Εντισον παρουσιάζει το λαμπτήρα πυρακτώσεως.

1880 Γεννιέται ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος.

1902 Γεννιέται ο Νίκος Πλουμπίδης. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1926. Εδρασε με την «Αριστερή Παράταξη» των δασκάλων (που στηριζόταν από το ΚΚΕ). Το 1933 εκλέχτηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ και εκπρόσωπός της στην Κόκκινη Συνδικαλιστική Διεθνή. Υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1935. Στο 6ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1935, αναδείχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, τον Ιούνη του 1938 του ΠΓ της ΚΕ, ενώ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης υπήρξε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ και στη συνέχεια πρώτος καθοδηγητής της Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ). Στο 7ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1945, αναδείχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στον Εμφύλιο παρέμεινε στην Αθήνα. Το 1949 ανέλαβε υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου στην Ελλάδα. Στις 25/11/1952 συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη με βάση το μεταξικό νόμο ΑΝ/375 «Περί κατασκοπείας». Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 14/8/1954 στις 5.25 τα χαράματα, στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ» έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής.

1944 Η ΚΕ του ΕΑΜ απηύθυνε υπόμνημα προς τις «συμμαχικές κυβερνήσεις» της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ, εκθέτοντας την κατάσταση και ζητώντας: την έλευση στην Ελλάδα διασυμμαχικής επιτροπής, τον τερματισμό των συγκρούσεων και το σεβασμό της θέλησης του ελληνικού λαού. Την ίδια μέρα, η ΚΕ του ΕΛΑΣ κοινοποίησε Ημερήσια Διαταγή προς όλες τις μονάδες του ΕΛΑΣ αναγγέλλοντας το νικηφόρο τερματισμό των 8ήμερων επιχειρήσεων κατά του ΕΔΕΣ και συγχαίροντας τους μαχητές γι' αυτή τη νίκη.

1945 Μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (Πειραιάς), με αίτημα την αναγνώριση του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και τη χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας.

1950 Συλλαμβάνεται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης στη Θεσσαλονίκη, που μάζευε υπογραφές για την Εκκληση της Στοκχόλμης για την Ειρήνη. Παραπέμφθηκε στο Εκτακτο Στρατοδικείο που τον καταδίκασε σε θάνατο.

1955 Σταματά η λειτουργία του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα». Εξέπεμπε από το 1947 ως ραδιοσταθμός του ΚΚΕ. Θα επαναλειτουργήσει το 1957 με την επονομασία «Φωνή της Αλήθειας».

1956 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ (Ν. Χρουστσόφ), καταγγέλλοντας την 6η Πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ και τη στάση των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1958 Ο δικτάτορας Μπατίστα, μπροστά στη νικηφόρα προέλαση των κουβανικών επαναστατικών δυνάμεων, εγκαταλείπει το νησί.

1968 Το σοβιετικό υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος «Τουπόλεφ 144» πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org