Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με άξονα το σκληρό πυρήνα των μνημονίων

Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου με το έμπα του 2016

Καμιά αναμονή στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο αντιλαϊκό μπαράζ που έρχεται με το «καλημέρα» του νέου έτους
Καμιά αναμονή στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο αντιλαϊκό μπαράζ που έρχεται με το «καλημέρα» του νέου έτους
Γύρω από το σκληρό πυρήνα των μνημονίων περιστρέφονται οι άξονες των νέων αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων που ετοιμάζεται να εφαρμόσει το αμέσως επόμενο διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» του προγράμματος και με τη συνεργασία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Τα πάντα, στην κυριολεξία, υποτάσσονται στο σχέδιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, τόσο σε ό,τι αφορά το σκέλος της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που θα συνεχιστεί και το 2016 (διόγκωση της φορολογίας στα λαϊκά στρώματα - παραπέρα συμπίεση κονδυλίων που αφορούν λαϊκές ανάγκες), όσο και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Δυναμώνει η φοροληστεία

Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Για το Φλεβάρη προαναγγέλλονται οι «ευρύτερες αλλαγές» στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτές, οι «αλλαγές» στη φορολογική κλίμακα, η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει για τις δαπάνες διαβίωσης.

Αγροτικά εισοδήματα: «Προ των πυλών» βρίσκονται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην απογείωση των συντελεστών φορολόγησης απέναντι στους φτωχούς αγρότες (από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν επί των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016, ανεξάρτητα από το πότε θα κατατεθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό κατάθεση στη Βουλή βρίσκονται οι διατάξεις που αφορούν:

-- Στη διασύνδεση της επιστροφής φόρου (μισθωτοί - συνταξιούχοι) με τις αγορές λιανικής που θα γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών καρτών και τραπεζικών συναλλαγών, και όχι με τις αποδείξεις, όπως ισχύει σήμερα. Παράλληλα, καθορίζονται οι διαδικασίες για την άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

-- Στη φορολογία των αυτοκινήτων, με «αλλαγές» που θα γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό για την παραπέρα διόγκωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, με την υποτιθέμενη «ενσωμάτωση» στους νέους διογκωμένους φόρους στα καύσιμα μέρους των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, σύμφωνα με ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η σούμα των αντιλαϊκών φόρων και των τελών θα διαμορφώνεται σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Φοροασυλία στην πλουτοκρατία

Ταυτόχρονα και παράλληλα, για τις αρχές του 2016 προαναγγέλλεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την «εθελοντική αποκάλυψη» κάθε είδους αδήλωτων κεφαλαίων, είτε αυτά βρίσκονται εντός της χώρας, είτε φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Μέσω των διατάξεών του διασφαλίζεται, ουσιαστικά, η προκλητική φορολογική ασυλία για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλλουν την επιβολή συμβολικών φόρων, σε συνδυασμό με άλλα ανταλλάγματα και προνόμια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επανεισαγωγής αδήλωτων κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες ή σε «επενδύσεις», όπως για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ά. Ο συμβολικός φόρος για τα αδήλωτα και «άγνωστης» προέλευσης κεφάλαια ενδέχεται μάλιστα να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τους φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται στο λαϊκό εισόδημα, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

Αναδιαρθρώσεις - «κόκκινα» δάνεια

Ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», οι προκλητικές φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές για το κεφάλαιο, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με έμφαση στα επιχειρηματικά, η διαμόρφωση του νέου «προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης», στο οποίο θα ενσωματωθεί το σύνολο των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, νέας και παλαιότερης κοπής, αποτελούν τον άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών θα συζητηθεί το Γενάρη, μαζί με την επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων. Για τα δάνεια αυτά θα υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 15 Φλεβάρη.

Στο ίδιο «πακέτο» θα ενταχθεί και το ζήτημα των «προβληματικών» δανείων για τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται «μικρές», ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τον προσδιορισμό των εν λόγω επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τους ορισμούς και την πρακτική της ΕΕ, «μεσαία επιχείρηση» θεωρείται αυτή που απασχολεί μέχρι και 250 εργαζόμενους με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο ορισμός της «μικρής επιχείρησης» αφορά εταιρείες με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μέσα στο α' τρίμηνο θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, που ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδας, με τον οποίο θα σφίξει ακόμη περισσότερο η θηλιά των πλειστηριασμών και γύρω από την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Ο νέος «αναπτυξιακός νόμος» - αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αρχές του Γενάρη - θα δίνει ειδική έμφαση σε σειρά από διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και μάλιστα στοχευμένα σε τμήματα του κεφαλαίου και σε «δυναμικούς» τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, στη γραμμή του «συγκριτικού πλεονεκτήματος», της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, της μεγάλης παραγωγικότητας και προστιθέμενης αξίας και, βέβαια, της διευρυμένης κερδοφορίας τους στην κλίμακα της παραγωγής, όπως ζητά και ο ΣΕΒ.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάκαμψη δυσκολεύεται, βέβαια, από τη στενότητα της άμεσης κρατικής χρηματοδότησης των επιχειρηματιών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, γι' αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται να ανοίξει η συζήτηση με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να εξοικονομηθεί κρατικό χρήμα για επενδύσεις. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν και άλλα αποφασιστικά εργαλεία για την τόνωση των επενδύσεων, τα οποία θα αξιοποιηθούν από τη συγκυβέρνηση, όπως οι φορολογικές μειώσεις και απαλλαγές, ειδικά φορολογικά καθεστώτα, ακόμη και «ελεύθερες οικονομικές ζώνες» σε περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό βέβαια με μια σειρά από εργαλεία φτηνής χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιπλέον, δρομολογούνται παρεμβάσεις που αφορούν στην εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ, όπως για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, τις συνθέσεις των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα, το γάλα κ.ά. Για τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», προβλέπονται αποτίμηση της κατάστασης, επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής και νέες παρεμβάσεις. Πρόκειται για απελευθέρωση σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας σε παραπέρα τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων.

Στην ημερήσια διάταξη οι ιδιωτικοποιήσεις

Την ίδια ώρα, μήνυμα στους «επενδυτές» για την κλιμάκωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων απέστειλε η συγκυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος του οποίου, Στ. Πιτσιόρλας, εκτίμησε ότι μέσα στο α' εξάμηνο του 2016 θα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες εκχωρήσεις. Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει: ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αστέρα Βουλιαγμένης. Για την περιοχή του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, μέσα στο α' τρίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης για βελτιώσεις επί της σύμβασης με τους «επενδυτές».

Παράλληλα, η ενεργοποίηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στο β' εξάμηνο του 2016, χωρίς ωστόσο σε αυτήν τη φάση να προσδιορίζεται ο ποσοτικός στόχος (αρχικά 50 δισ. ευρώ).

Σε αυτό θα περιέλθει το απόθεμα της κρατικής περιουσίας που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ (λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα, υποδομές κ.ά.), στο βαθμό βέβαια που δε θα έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της μέχρι την ενεργοποίηση του νέου Ταμείου, μαζί, βέβαια, και με άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ