Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΚΟΨΙΜΟΤΗΤΑ»
Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» στους βιομήχανους

Σε εφαρμογή ένα ακόμα μέτρο της συγκυβέρνησης για τη μείωση του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων, ενώ ο ΣΕΒ ζητά ήδη κι άλλα...

Νέες εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος για τις βιομηχανίες φέρνει το μέτρο της «διακοψιμότητας»

Eurokinissi

Νέες εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος για τις βιομηχανίες φέρνει το μέτρο της «διακοψιμότητας»
Σε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς λίγο πριν «κλείσει» το 2015, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί «Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου».

Πρόκειται για την υλοποίηση της περιβόητης «διακοψιμότητας», μέτρου που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με σκοπό την παραπέρα κρατική στήριξη των λεγόμενων «ενεργοβόρων» βιομηχανιών. Το μέτρο προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας των εργοστασιακών μονάδων για συγκεκριμένες περιόδους υψηλής ζήτησης, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής και μέσης τάσης που καταναλώνουν, καθώς υποτίθεται πως έτσι θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα, ενισχύοντας την ευστάθειά του.

Με την παραπάνω απόφαση ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παραπάνω μέτρου και οι αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν οι συμμετέχοντες, με το συνολικό ποσό που θα εξασφαλιστεί να ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από το ειδικό «Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού», που θα πληρώνεται βάσει συντελεστή επί του τζίρου όλων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού. Πιο συγκεκριμένα, 0,9% θα καταβάλλουν τα αιολικά, 1,8% τα φωτοβολταϊκά, εκτός από τις στέγες, 0,4% τα μικρά υδροηλεκτρικά, 0,3% οι σταθμοί γεωθερμίας και οι σταθμοί βιομάζας - βιοαερίου, 0,2% οι μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου, 0,1% οι πετρελαϊκές και 0,4% οι υδροηλεκτρικές.

Και έρχονται κι άλλα...

Να σημειωθεί ότι η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με διαφορά λίγων ωρών μετά τη νέα επίσημη παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, προς την κυβέρνηση, για την κρατική στήριξη των επενδύσεων του κεφαλαίου, στην οποία αποτυπώνονται εκτός όλων των άλλων και οι επόμενες απαιτήσεις των βιομηχάνων για την παραπέρα μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε προς τον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις επενδύσεις, Ν. Παππά και τον κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αξιώνει «επανεξέταση των ειδικών φόρων κατανάλωσης επί των ενεργειακών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης και κατάργηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής».

Παράλληλα, εκτός από το μέτρο της «διακοψιμότητας», οι βιομηχανίες βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ για την κατάρτιση των νέων μειωμένων τιμολογίων βιομηχανικού ρεύματος, με παροχή εκπτώσεων μέχρι και 15%, οι οποίες εγκρίθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ΑΕ στις 7/12.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ