Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε ρότα υποχώρησης τα δάνεια και οι καταθέσεις

Στα 204,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Νοέμβρη του 2015 τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε ετήσια βάση καταγράφεται ρυθμός υποχώρησης 2,2% (έναντι ρυθμών υποχώρησης 2% τον Οκτώβρη και 1,9% το Σεπτέμβρη του 2015).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια εμφανίζονται στα 93,15 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται στα 67,6 δισ. ευρώ (μείωση 3,5%) και τα καταναλωτικά στα 25,5 δισ. ευρώ (μείωση 2,5%).

Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται στα 96,5 δισ. ευρώ (μείωση 1,4%), ενώ στην κατηγορία «ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» εμφανίζονται υπόλοιπα ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Περαιτέρω μείωση εμφάνισαν και οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Νοέμβρη. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μάζα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησε στα 120,9 δισ. ευρώ (από 121,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη). Σε αυτό το πλαίσιο, το «έλλειμμα» των καταθέσεων σε σχέση με το ύψος του τραπεζικού δανεισμού φτάνει στα 83,7 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτεται με την παροχή ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον «έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης» (ELA), που διαχειρίζεται η ΤτΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org