Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σκιώδης» ανακατανομή εξουσίας

Εντείνει ταυτόχρονα τις πιέσεις για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ενθαρρημένη από τα γκάλοπ

Τη «σκιώδη κυβέρνησή» της έχει από χτες η ΝΔ, η οποία στο εξής, επιχειρώντας να ξεπεράσει και τις όποιες «πληγές» προκλήθηκαν κατά τις χτεσινές εκλογές, θα επιχειρήσει «φυγή προς τα εμπρός», εντείνοντας τις πιέσεις για αντιλαϊκά μέτρα, ενθαρρημένη και από τα «φρέσκα» γκάλοπ που τη δείχνουν να εδραιώνει το προβάδισμά της. Η ανάδειξη των νέων οργάνων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για πρώτη φορά μέσα από εκλογές, αποτέλεσε μια καθαρά «εσωτερική» υπόθεση ανακατανομής της εξουσίας, η οποία μάλλον άφησε αλώβητη την κυριαρχία του Κ. Καραμανλή, ενώ έφερε στην επιφάνεια διάφορες επιμέρους αντιθέσεις και «ετερόκλητες» ομαδοποιήσεις που προκάλεσαν «εκπλήξεις» σε ορισμένες ψηφοφορίες. Οι ποικίλες ερμηνείες που δίνονταν από βουλευτές για τους λόγους που οδήγησαν σ' αυτές τις «εκπλήξεις» δεν ξεφεύγουν από τα πλαίσια μιας διαμάχης για την καρέκλα και τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας.

Η πρώτη έκπληξη της χτεσινής ψηφοφορίας ήρθε στην εκλογή για τη θέση του συντονιστή της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου ο Γ. Σαλαγκούδης επικράτησε του Γ. Βουλγαράκη με ψήφους 13 έναντι 7. Η δεύτερη έκπληξη ήταν στον τομέα Τουρισμού όπου ο Α. Λιάσκος εξελέγη με 15 ψήφους έναντι 4 του Θ. Κασσίμη. Στον τομέα Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης σημειώθηκε η τρίτη «έκπληξη» καθώς υπεύθυνος εξελέγη ο Ι. Λαμπρόπουλος, που επικράτησε του Αλ. Λυκουρέζου.

Ο Ν. Κακλαμάνης υπερίσχυσε της Μ. Γιαννάκου για τη θέση του συντονιστή στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με 11 ψήφους έναντι 8. Τομεάρχης Υγείας εξελέγη ο Α. Γιαννόπουλος (απέναντι στον Π. Μελά), Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Γ. Γιακουμάτος (με αντίπαλο τον Π. Παναγιωτόπουλο) και Μεταφορών και Επικοινωνιών ο Α. Χειμάρας (έχασε ο Α. Παπαληγούρας).

Για τη θέση του συντονιστή στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο Γ. Αλογοσκούφης επικράτησε με 10 ψήφους του Δ. Κωστόπουλου, ο οποίος πήρε 9 ψήφους, αν και είχε, όπως λέγεται, την υποστήριξη του Μ. Εβερτ. Στη «μάχη» για τον τομέα ΠΕΧΩΔΕ, ο Σ. Τσιτουρίδης, στη δεύτερη ψηφοφορία, επικράτησε με 12 ψήφους έναντι 7 του Β. Κορκολόπουλου.

Νωρίτερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας συντονιστής εξελέγη η Ντ. Μπακογιάννη που δεν είχε αντιπάλους με 14 ψήφους θετικές και 4 λευκά. Υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών αναδείχτηκε ο Αρ. Παυλίδης (αναπληρωτής ο Ευρ. Στυλιανίδης), ενώ επικεφαλής του τομέα Αμυνας αναλαμβάνει ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος (αναπληρωτής ο Λ. Λυμπερακίδης). Τον τομέα Μακεδονίας - Θράκης αναλαμβάνει ο Γ. Παναγωτόπουλος με αναπληρωτή τον Ευ. Χαϊτίδη, ενώ τον τομέα Αιγαίου καταλαμβάνει ο Αθ. Βαρίνος.

Συντονιστής της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αναδείχτηκε ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος άλλωστε ήταν χωρίς αντίπαλο, που συγκέντρωσε δεκαπέντε θετικές ψήφους και τέσσερις αρνητικές. Στον τομέα Δικαιοσύνης ο Ν. Κατσαρός επικράτησε του Απ. Ανδρεουλάκου, ενώ ο Χρήστος Ζώης θα είναι αναπληρωτής, αφού δεν είχε αντίπαλο. Στον τομέα Δημόσιας Τάξης ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα είναι τομεάρχης και ο Γ. Γαρουφαλιάς αναπληρωτής, καθώς και οι δύο δεν είχαν αντίπαλο.

Αναμενόμενα ήταν τα αποτελέσματα στους τομείς Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Αθ. Νάκος χωρίς αντίπαλο αναδείχτηκε υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης με αναπληρωτή τον Ν. Τσιαρτσιώνη, ενώ ο Μ. Βαρβιτσιώτης κατέλαβε τη θέση του υπεύθυνου για τον τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας με αναπληρωτή τον Κ. Τσιπλάκη.

Αναπληρωτής στον τομέα ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ο Γ. Τρυφωνίδης. Στον τομέα Οικονομικών, τομεάρχης εξελέγη ο Αδάμ Ρεγκούζας και αναπληρωτής ο Θεόδωρος Σκρέκας. Οι δύο βουλευτές δεν είχαν αντίπαλο στην ψηφοφορία. Χωρίς αντίπαλο ήταν και στον Τομέα Εθνικής Οικονομίας ο τομεάρχης Νίκος Νικολόπουλος και ο αναπληρωτής Ηλίας Καλιώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ