Πέμπτη 12 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Στα ψηλώματα της Αστράκας και του Πάπιγκο

Απαράμιλλο φυσικό τοπίο αυτό που οδηγεί στα ψηλώματα του ορεινού όγκου της Καμήλας και στα Ζαγοροχώρια. Διαδρομή που παρακολουθεί τα στριφογυρίσματα των σμαραγδένιων νερών του Βοϊδομάτη, ανάμεσα σε νεροσυρμές, πέτρινες γούρνες και φαράγγια, πάνω από τοξωτά ονομαστά γεφύρια, των πρωτομαστόρων της πέτρας, που αποτελεί και το κυρίαρχο υλικό στα χωριά που σκαρφαλώνουν ψηλά, ως το Κάτω και Πάνω Πάπιγκο.

Στριφογυρίζουν τα νερά του Βοϊδομάτη, άλλοτε αφρισμένα στις απότομες καμπές και άλλοτε γαληνεμένα στην πέτρινη κοίτη και τις μεγάλες γρανίτινες κροκάλες. Πράσινος θόλος πάνω από τα νερά, τα πλατάνια με την καλοκαιρινή τους φρέσκια φυλλωσιά. Αυτή την εποχή, «κατεβαίνουν» τον ποταμό οι σχεδίες με τα πληρώματα του «ράφτινγκ», ενός ωραίου αθλήματος που προσθέτει στην αξιοποίηση της περιοχής, που πρέπει να κινηθεί - για το συμφέρον των κατοίκων και της αναβάθμισης των οικισμών - στα όρια του οικοτουρισμού και όχι της καταστροφικής εκμετάλλευσης.

Ο αέρας κατεβαίνει δροσερός, ακόμη, ψηλά από τις κορυφές της Καμήλας, εκεί που οι χρυσαετοί ζυγίζονται ανάμεσα στα σύννεφα, πάνω από τα πετρόχτιστα σπίτια. Αυτή η διαδρομή από την Αρτα, ως τα Ζαγοροχώρια, προσφέρει εικόνες απίστευτης φυσικής ομορφιάς που δένεται αρμονικά με τις δημιουργίες των παλιών Ηπειρωτών μαστόρων που σμίλευαν και συνταίριαζαν την πέτρα. Το γεφύρι της Αρτας, τα πολύτοξα και μονότοξα μικρότερα γεφύρια, που φαίνονται να μην έχουν βάρος. Τα ξωκκλήσια που φωλιάζουν στις κόχες των βράχων, το παλιό μοναστήρι στην κατάκρημνη πλευρά του Βίκου, που στέκεται θαρρείς μετέωρο πάνω από το χάος ενός από τα ωραιότερα φαράγγια.

Μετά από συνεχείς κλειστές στροφές που κάθε μία οδηγεί σε μια σπάνια εναλλαγή τοπίου, ξαφνικά το Πάπιγκο με στεφάνωμα την «πολύπτυχη» σε χαραδρώσεις και κορυφές, Αστράκα. Με τις πετρόχτιστες στέγες των σπιτιών να στραφταλίζουν, ύστερα από μια ξαφνική καλοκαιρινή μπόρα. Είναι παρήγορο, ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι - και για το δικό τους συμφέρον - περιφρουρούν, ως τώρα, αυτό το μοναδικό περιβάλλον, από την καταστροφική κερδοσκοπική μανία.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ