Δεύτερη δέσμη «προαπαιτούμενων» και αμέσως μετά το Ασφαλιστικό περιλαμβάνει το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα του αμέσως επόμενου διαστήματος
Στο τραπέζι και το ζήτημα της «ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης» για τη σαρωτική επίθεση στο Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ |
Τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στις Βρυξέλλες. Την ανάγκη του κεφαλαίου να διαμορφωθεί ένα «μακροχρόνια βιώσιμο και ανταποδοτικό» συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, υπενθυμίζοντας ότι έως τα μέσα Δεκέμβρη αναμένεται η ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτουμένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «επόμενο σημαντικό βήμα» αποτελεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2016, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων σημαντικό ρόλο θα έχει η «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί, σε ανάρτησή του σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης» τονίζει, πως είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, πάνω σε ζητήματα που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις του «συνταξιοδοτικού» και της «αγοράς εργασίας».
Ο δε υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χ. Γ. Σέλινγκ, τόνισε πως αυτά που ήδη εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη περισσότερα, από όλα όσα προηγήθηκαν με το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα. Παράλληλα, πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «δύσκολοι τομείς», λέγοντας πως οι πλειοψηφίες στην ελληνική Βουλή είναι οριακές, ωστόσο ως «θετικό μήνυμα» χαρακτήρισε την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ευ. Τσακαλώτος, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, με θέμα τη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μετά τα λήξη της χτεσινής συνεδρίασης τόνισε τα παρακάτω:
-- Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό είπε ότι αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης. «Είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έμεινε ανοικτή». Αν και σύμφωνα με τον ίδιο δεν συζητήθηκε το θέμα της «ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης» (στο εσωτερικό της Ελλάδας) τόνισε πως αυτό «έχει πολύ νόημα, δεδομένου ότι αφορά αλλαγές σε μεγάλο βάθος χρόνου. Δεν συζητήσαμε όμως το θέμα, είναι κάτι που θα γίνει την επόμενη χρονιά»...
-- Μάλιστα, το ζήτημα του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα συνδέεται με γενικότερες περαιτέρω αντεργατικές ανατροπές στο πλαίσιο της ΕΕ. «Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για το Ασφαλιστικό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί «ένα σημαντικό θέμα για την οικονομική βιωσιμότητα» που συνδέεται με τη «γήρανση του πληθυσμού». Το θέμα θα απασχολήσει το Γιούρογκρουπ την επόμενη χρονιά και η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις και αναλύσεις αναφορικά με το πού εντοπίζονται τα «προβλήματα»...
-- Σχετικά με τη δεύτερη δέσμη μέτρων, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, ώστε «να στραφούμε στα μεγάλα δημοσιονομικά θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση».
-- Σε ερώτηση για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και για την τελική διαμόρφωση του στόχου (αρχικά 50 δισ. ευρώ) σημείωσε ότι είναι «μέρος της σχεδίασης του Ταμείου και θα εξεταστεί».
-- Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο στόχος παραμένει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. «Θέλουμε να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες και να επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές», ανέφερε.