Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Θολώνουν τα νερά μπροστά στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης

Eurokinissi

Να θολώσει τα νερά την ώρα που η κυβέρνηση δρομολογεί νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας με τη συνέντευξη που παραχώρησε χτες βράδυ στην ΕΡΤ. «Η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει περάσει τους δυσκολότερους κάβους, όσα απειλούσαν τη χώρα δεν υπάρχουν πια στο τραπέζι» ισχυρίστηκε, ενώ σε ό,τι αφορά τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που ετοιμάζονται έκανε λόγο για επίλυση του προβλήματος, ώστε να μην το βρουν μπροστά τους οι επόμενες γενιές. Παραπέρα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ανεβαίνει ένα βουνό, στόχος είναι η κορυφή και ότι το μνημόνιο ήταν αλλαγή διαδρομής για την αποφυγή παγίδων!

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις προσπάθειες για συναίνεση των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης και βεβαίως μέσα στο λαό, όπως είπε, όμως δεν ζήτησε διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά συνεννόηση για τη χάραξη εθνικής γραμμής πλεύσης στα μεγάλα ζητήματα. Απέκλεισε διεύρυνση της κυβέρνησης, δηλώνοντας ασφαλής με τους 153 βουλευτές.

Σε ερώτηση για την Ενωση Κεντρώων και τον Β. Λεβέντη εξέφρασε την εκτίμησή του αλλά επέκρινε την ανάδειξή του σε «ρυθμιστή της πολιτικής ζωής απ' το μιντιακό», όπως είπε, σύστημα που τον απαξίωνε επί σειρά ετών. Πάντως, δήλωσε ότι θα τον συναντήσει όπως και άλλους πολιτικούς αρχηγούς καθώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια ευρύτερων συναινέσεων για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το κράτος, το πολιτικό σύστημα κ.λπ., προφανώς στην κατεύθυνση των αναγκαίων για τη στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας προσαρμογών.

«Ολοι μαζί να βάλουμε πλάτη, ώστε να αναπνεύσει ο τόπος και το πολιτικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υποσχόμενος να βάλει κανόνες, στην απουσία των οποίων χρέωσε τη σύμφυτη με το σύστημα διαπλοκή του κεφαλαίου με το πολιτικό του προσωπικό.

Για το ενδεχόμενο νέων εκλογών αν αυξηθούν οι απώλειες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης εγκρίθηκε απ' το λαό και άρα κανείς δεν νομιμοποιείται να τη ρίξει. «Αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις θα είναι ύποπτες», ανέφερε σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει και τη στάση των βουλευτών του. Σε ό,τι μάλιστα αφορά τους Ν. Νικολόπουλο και Στ. Παναγούλη δήλωσε ότι οι διαφωνίες τους ήταν για άλλους λόγους και η πορεία τους γνωστή και προδιαγραμμένη και μάλιστα η κυβέρνηση την επιτάχυνε, όπως είπε, δίχως παραπάνω διευκρινίσεις. Παραπέρα υποστήριξε ότι και εκλογές να γίνουν δεν θα αλλάξει τίποτα, αντίθετα διαμήνυσε στο κεφάλαιο και δη σε όσα τμήματά του δεν τον στηρίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας» σε ένα ρευστό σκηνικό.

Για το περιεχόμενο αυτής καθαυτής της πολιτικής που εφαρμόζει ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σαν ...καλύτερο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σαν επιτυχία και μίλησε για οδικό χάρτη εξόδου απ' την κρίση, αξιώνοντας επί της ουσίας πίστωση χρόνου απ' το λαό την ώρα που τσακίζει τα δικαιώματά του.

Σκόπιμος κουρνιαχτός αποπροσανατολισμού

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας προήδρευσε σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησης όπου συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης και ψήφισης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να φέρει τα μέτρα στη Βουλή, μεταξύ 15 - 18 Δεκεμβρίου. Στη σύσκεψη έγινε συζήτηση και για το Ασφαλιστικό που αναμένεται το Γενάρη στη Βουλή.

Ενόψει αυτών αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, μπροστά στα νέα επώδυνα για το λαό μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση σηκώνει «κουρνιαχτό» αποπροσανατολισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργικού γραφείου σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», για εσωτερικό έγγραφο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο οποίο χαρακτήριζε την Ελλάδα ως «ακυβέρνητο καράβι».

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης καταγγέλλονται «οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας» που «παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν», παρότι «η Ελλάδα, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της». «Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη. Περαστικά...», καταλήγει σε μια προσπάθεια και θυματοποίησης της κυβέρνησης.

Η πρεσβεία απ' την πλευρά της απάντησε ότι «η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα παγίως δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία αφορούν υποθετική εσωτερική αλληλογραφία» και υπενθύμισε ότι «ο Ομοσπονδιακός υπουργός κ. Σταϊνμάγερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα επαίνεσε όλους τους συνομιλητές του και ειδικότερα τον πρωθυπουργό, για τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Σε αναζήτηση συγκλίσεων

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της (NEWS 247) παραδέχεται ότι η κυβέρνηση αναζητεί συγκλίσεις, όχι όμως διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, όπως υποστηρίζει.

«Η ουσία είναι ότι αναζητήσαμε τις πιθανές συγκλίσεις, τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων... όσοι ονειρεύονται συγκυβερνήσεις ή οικουμενικές κυβερνήσεις, καλό θα είναι να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα», δηλώνει.

Επαναλαμβάνει τη γνωστή προπαγάνδα περί της αναγκαίας μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού κρύβοντας το αντιλαϊκό της περιεχόμενο και σκορπώντας αυταπάτες ότι δεν θα περιλαμβάνει περικοπές αλλά «θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναχρηματοδότησης του συστήματος από διάφορες πηγές και από την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων» και πως «η επιστροφή στην ανάπτυξη θα αρχίσει να ανακουφίζει τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος και η σύνδεση της εθνικής σύνταξης με την πορεία του ΑΕΠ θα αρχίσει να επαναφέρει τις οδυνηρές απώλειες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι την τελευταία πενταετία». Κοροϊδία άνευ προηγουμένου για το νέο τσάκισμα της Ασφάλισης.

Απ' την πλευρά του, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, Χ. Σπίρτζης, μιλώντας σε εφημερίδα («Αγορά») υποστηρίζει κι αυτός την ανάγκη αναζήτησης συγκλίσεων, ενώ αν και δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται διεύρυνση προσθέτει «προφανώς αν κάποια δύναμη συνταχθεί με το πρόγραμμα που έχει η κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, είναι ευπρόσδεκτη». Συμπληρώνει πως η Ενωση Κεντρώων θα μπορούσε να παρέχει στήριξη και προσθέτει «Θεωρώ ότι η Ενωση Κεντρώων έχει πολύ λιγότερα για να της καταλογίσει κάποιος από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για πιθανή συνεργασία». Τέλος, απευθύνει κάλεσμα στο ΠΑΣΟΚ και τα άλλα σχήματα του χώρου να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «Σήμερα τη μεγάλη προοδευτική παράταξη την εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή τη λογική θα ήταν καλό να μπουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις ... δεν είναι καλό το πολιτικό σύστημα να έχει μεγάλη διάσπαση και διασπορά, γιατί τότε βολεύουμε και συμφέροντα άλλων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ