Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ ΑΕ
Εκπτώσεις μέχρι και 15% σε βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις

Ενώ «τρέχουν» τα παζάρια για την... «εναλλακτική» οδό ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Την παροχή εκπτώσεων ύψους έως και 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια, ανάλογα με το συνολικό όγκο κατανάλωσης, ενέκρινε χτες η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ ΑΕ, σε... αντιστάθμισμα της κατάργησης - στα πλαίσια του νέου μνημονίου - της γενικής έκπτωσης 20% στην υψηλή τάση που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Η διοίκηση της ΔΕΗ, μάλιστα, έχει ανακοινώσει ότι σκοπός της είναι η διαπραγμάτευση με κάθε επιχείρηση υψηλής τάσης ξεχωριστά, στη βάση των συνολικά 56 τιμοκαταλόγων που έχουν διαμορφωθεί για τη σύναψη συμβάσεων τιμολόγησης που θα ισχύσουν για την επόμενη διετία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, η έκπτωση στις βιομηχανίες ξεκινά από το 4% για κατανάλωση από 10 έως 50 Gwh και φτάνει κλιμακωτά στο 15% για τις βιομηχανίες που ξεπερνούν τις 2.000 Gwh. Παράλληλα με αυτά, θα εφαρμοστούν και άλλου τύπου μειώσεις του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, όπως με το μέτρο της λεγόμενης «διακοψιμότητας», αν και αυτό προς το παρόν φαίνεται να καθυστερεί, καθώς αντιδρούν οι μεγάλοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, που θα κληθούν να καταβάλλουν το κόστος του μέτρου.

Επίσημη αντίδραση από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στις αποφάσεις της ΔΕΗ δεν υπήρξε, ωστόσο φαίνεται ότι οι «πιέσεις» που ασκούνται από κάθε επιχειρηματικό όμιλο προς την κυβέρνηση ξεχωριστά, θα ενταθούν, όπως και οι αναμεταξύ τους κόντρες, το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε και θα εξελιχθούν οι «κατ' ιδίαν» διαπραγματεύσεις.

Και στα λαϊκά νοικοκυριά ρεύμα... ίσα για ν' ανάβει μια λάμπα!

Η πρόκληση από τη μεριά της κυβέρνησης και της ΔΕΗ ΑΕ γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς την ίδια ώρα που αποφασίζουν νέες εκπτώσεις για τους βιομηχάνους και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προετοιμάζουν νέα βάρβαρα μέτρα ενάντια σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τις «οφειλές» τους προς τη ΔΕΗ.

Σε αυτά τα πλαίσια, παράλληλα με τις διακοπές ηλεκτροδότησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και άλλους τρόπους έντασης των εκβιασμών απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, όπως την απειλή για... μείωση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (σε επίπεδο... λάμπας!) σε όσους έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ.

Μιλώντας στο MEGA, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε πως έδωσε εντολή να εξεταστεί αν μπορεί και πώς να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το μοντέλο της Γαλλίας, όπου «όταν κάποιος χρωστάει, δεν του κόβουν το ρεύμα αλλά του βάζουν μια άλλη ασφάλεια και έχει ρεύμα μόνο για φως, δεν έχει θερμοσίφωνα κι άλλα θερμαντικά σώματα κ.τ.λ.». Σε ερώτηση πότε αυτό θα γίνει, απάντησε ότι είναι υπό μελέτη το όλο θέμα, λέγοντας «αυτό ρωτάω τώρα να μάθω, αν γίνεται αυτό».

«Εναλλακτική» ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Μιλώντας, εξάλλου, στην ίδια εκπομπή, ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε συζητά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας (όπως έχει ήδη δεσμευτεί στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου), αλλά μια άλλη «εναλλακτική» πρόταση.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως έχει ήδη διαρρεύσει από κύκλους του υπουργείου, η «εναλλακτική» αυτή πρόταση προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δια της «μετοχοποίησης», διαδικασία γνωστή από τη δεκαετία του 1990, την οποία εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να παραδώσουν αρχικά τις τηλεπικοινωνίες, στη συνέχεια και άλλες δημόσιες υποδομές σε ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω ενός λεγόμενου «split» των μετοχών της ΔΕΗ, προβλέπεται ο «νέος» ΑΔΜΗΕ να έχει ίδια ακριβώς μετοχική σύνθεση με αυτήν της ΔΕΗ, δηλαδή κατά 51% στο Δημόσιο και 49% σε ιδιώτες...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ