Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Προσπάθεια συγκάλυψης της στρατηγικής τους σύμπλευσης

Οι αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων του αστικού μπλοκ για το ποιος είναι ικανότερος να φέρει σε πέρας την καπιταλιστική ανάπτυξη, και οι έντονες κοκορομαχίες που υποβάθμιζαν πλήρως τη συζήτηση για να συγκαλυφθεί ακριβώς αυτή η στρατηγική τους σύμπλευση, κυριάρχησαν επί 5 μέρες στην Ολομέλεια τη Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Χαρακτηριστικά ήταν τα απανωτά στιγμιότυπα της ανταλλαγής άσφαιρων πυρών ανάμεσα σε σημερινούς υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη (π.χ. τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Θ. Φωτίου με τον Γ. Βρούτση, υπουργό Εργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης, κ.λπ.) για το ποιος πέταξε κανένα ψίχουλο παραπάνω στο λαό ή ποιος τα «έβαλε» με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ποιος είναι πιο ηθικός κ.ο.κ.

Απάντηση σε αυτό το σκηνικό έδωσε με την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, λέγοντας: «Οσοι δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα ή όσοι δεν έχουν στρατηγικές και άλλου είδους διαφωνίες, επιλέγουν τον ονομαζόμενο "κιτρινισμό". Τον έχουμε ζήσει όλα τα χρόνια εδώ μέσα. Εμείς πάντως δεν είμαστε απ' αυτούς που κάνουμε τέτοια πολιτική. Ποτέ, για να το πω απόλυτα. Θα ήθελα να πω κάτι και σε όλους τους υπόλοιπους, είτε από εδώ, είτε από εκεί που διαμαρτύρονται. Υπάρχει η παροιμία "όποιος κατουρά στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι". Ολοι σας τα χρησιμοποιείτε κατά καιρούς. Επομένως, ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και για την αντιπαράθεση που γίνεται. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και δεν πρόκειται ποτέ να πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο της ξεφτίλας. Και το λέω έτσι ακριβώς».

Ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου η επιλογή των εργαζομένων

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, δείχνοντας το μέγεθος του εμπαιγμού της κυβέρνησης ότι τάχα ο προϋπολογισμός της είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από τους προηγούμενους, κάτι που προσπάθησε να «αποδείξει» με διάφορα ευφυολογήματα και ...«κουίζ» ο υπουργός Οικονομίας Ευκλ. Τσακαλώτος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από τα στοιχεία του προϋπολογισμού «φαίνεται καθαρά σε ποια όχθη είστε. Είστε με την αστική τάξη και τα μονοπώλια και έχετε απέναντι την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα», και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ταυτιστεί ακόμα και στην ορολογία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στη κριτική της ΝΔ και των άλλων κομμάτων ανέφερε ότι «είναι πολύ βολική για τη κυβέρνηση. Λέει "υφεσιακά ή αναπτυξιακά μέτρα". Αυτό είναι το δίλημμα, αν τα μέτρα του προϋπολογισμού είναι υφεσιακά ή αναπτυξιακά; Αν, δηλαδή, θα τα πάρετε μέσα από τη φορολογία ή μέσα από τη μείωση των δαπανών; Αυτήν την επιλογή πρέπει να κάνει η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα;». Τονίζοντας ότι μία είναι η επιλογή για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, συγκέντρωση δυνάμεων για «ρήξη και απειθαρχία με αυτήν την πολιτική, που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου» και αυτούς που την εφαρμόζουν, «για να μπορέσει από τη μία μεριά να οδηγήσει σε μέτρα ανακούφισης της κατάστασης που βιώνει, αλλά πάνω απ' όλα να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές τόσο σε επίπεδο εξουσίας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ