Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπλόκα επιβίωσης στήνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες

Ανένδοτη η κυβέρνηση για τα μέτρα της ΚΑΠ και του μνημονίου που τους ξεκληρίζουν

Το μπλόκο στο Δέλτα της Καρδίτσας ήταν το πρώτο που έστησαν οι αγρότες
Το μπλόκο στο Δέλτα της Καρδίτσας ήταν το πρώτο που έστησαν οι αγρότες
Μάχη για να εμποδιστούν τα εξοντωτικά γι' αυτούς μέτρα της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δίνουν οι μικρομεσαίοι, συμμετέχοντας μαζικά στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνει επί ένα μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στη Θεσσαλία, που αποτελεί την «καρδιά» των κινητοποιήσεων, από την περασμένη Πέμπτη, μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, οι αγρότες προχώρησαν σε κλιμάκωση, στήνοντας με εκατοντάδες τρακτέρ μπλόκα σε κομβικά οδικά σημεία της περιοχής, με πιο ισχυρά αυτά στο Δέλτα της Καρδίτσας και είσοδο της πόλης των Φαρσάλων.

Σήμερα Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του δήμου Παλαμά Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα πάρει αποφάσεις για παραπέρα κλιμάκωση, με πανελλαδικό συντονισμό και αναβαθμισμένες μορφές πάλης.

Στα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που προωθούν ΕΕ και κυβέρνηση, περιλαμβάνονται:

  • Μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις που θα φτάσουν μέχρι και το 60%, συνολικά, έως το τέλος 2019 που θα διαρκέσει η νέα ΚΑΠ και νέοι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών απ' αυτές.
  • Νέοι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή.
  • Βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, με συντελεστή 26% και με προκαταβολή στο 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.
  • Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου και μεγάλη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ,
  • ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, χωράφια.
  • Επιβολή υψηλότερου φόρου σε αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί και το τσίπουρο.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, με τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή, ζητάει από τους αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν το 2009 ως αποζημίωση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η αγροτική παραγωγή την προηγούμενη χρονιά λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών κι άλλων ζημιογόνων παραγόντων. Εκείνη τη χρονιά οι αγρότες είχαν στήσει πάνω από 40 μπλόκα σ' όλη τη χώρα, τα οποία κράτησαν κοντά στον ένα μήνα.

Την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, στον οποίο κατήγγειλαν τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιταχύνει το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και παράλληλα ενισχύσει τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Ζήτησαν επίσης να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους.

Ομως, όπως φάνηκε και από τις απαντήσεις του Β. Αποστόλου, απόφαση της κυβέρνησης είναι αυτά τα μέτρα να προχωρήσουν με κάθε τρόπο, γιατί αυτό επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπερασπίζεται και εφαρμόζει με συνέπεια. Η αρνητική στάση της κυβέρνησης ήταν το σινιάλο για να ενισχυθούν τα υφιστάμενα μπλόκα και μέσα σ' αυτό το κλίμα της αγανάκτησης και των διαθέσεων για αγώνα αναμενόταν να γίνει χτες η πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ