Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΙΣΤΟΡΙΑ
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη

Στην Αμαλιάδα, Κυριακή 13 Δεκέμβρη. Θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλη εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια απ' τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη οργανώνει την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην Αμαλιάδα (στο κλειστό γυμναστήριο), η ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Προς το χώρο της συγκέντρωσης θα γίνει πορεία, με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί χρονικό για τη ζωή και τη δράση του Μπελογιάννη (οπτικοακουστικό αφιέρωμα). Θα γίνει απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» από τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο και θα ακολουθήσει μικρό μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφικό, έντυπο και αρχειακό υλικό στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από την Παρασκευή 11 μέχρι την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, τις ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Με πρόσκλησή τους, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και οι Τομεακές της Οργανώσεις καλούν όλους/όλες να επισκεφτούν την έκθεση ατομικά ή ομαδικά και ιδιαίτερα τα σχολεία και τις σχολές, τους εκπαιδευτικούς, όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του λαού μας και του τόπου μας. Παράλληλα με την έκθεση θα διατίθενται ημερολόγιο του 2016 αφιερωμένο στον Νίκο Μπελογιάννη καθώς επίσης και τα σχετικά βιβλία του εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής».

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την εκδήλωση, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στο πρόσωπο του Νίκου Μπελογιάννη τιμάμε τις γενικότερες αξίες που αναδείχνει η ζωή και η δράση του κομμουνιστή,

  • που ως πολύπλευρος άνθρωπος δρα σε όλα τα πεδία, παλεύει να κατακτά τη μόρφωση και τον πολιτισμό ακόμα και στις πιο φοβερές συνθήκες.
  • που παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία με σκοπό ν' ανοίγει το δρόμο για την επικράτηση του δίκιου του λαού.
  • που δίνει σωστά τη μάχη μ' όλα τα "θεριά" ξένα και ντόπια και να 'χει πόλεμο με τις δυνάμεις της υποταγής (που συχνά ντύνονται "φίλοι του λαού").
  • που είναι αισιόδοξος για την τελική νίκη της εργατικής τάξης και του λαού, ακόμα κι όταν φαίνεται να 'χει "σβήσει το κερί στην καταιγίδα", σε συνθήκες πολύ αρνητικού συσχετισμού, που περισσεύει μεν η δυσαρέσκεια, όμως λείπει η εμπιστοσύνη του λαού στη δύναμή του.


Μέσα από το χρονικό για τη ζωή και τη δράση του Μπελογιάννη, την έκθεση με το πλούσιο αρχειακό υλικό και τα ντοκουμέντα, τα σχετικά βιβλία και το ημερολόγιο που διατίθενται, μπορεί ο καθένας να γνωρίσει τις ρίζες του ΚΚΕ και την τεράστια συμβολή του στο εργατικό - λαϊκό μας κίνημα. Να γνωρίσει, επίσης, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ και τους σκοπούς του, τον τρόπο υλοποίησής τους, το δρόμο που προτείνει να ξεκινήσουμε να βαδίζουμε, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται "για να γυρίσει ο τροχός".

Το ΚΚΕ τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη, που ως πρωτοπόρος κομμουνιστής αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για το δίκιο και τη νίκη του λαού και που έπεσε δολοφονημένος γιατί υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα και θάρρος τους αγώνες, τις θυσίες, τον επαναστατικό χαρακτήρα και την ιστορική αποστολή του ΚΚΕ.

Στο πρόσωπό του, επίσης, τιμάμε κι όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, διώχτηκαν και από τους οποίους χιλιάδες έπεσαν νεκροί στην πάλη, προκειμένου ν' ανδρωθεί το εργατικό και αγροτικό κίνημα τη δεκαετία 1930-40, να δημιουργηθεί η μεγάλη λαϊκή και ένοπλη Αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ηρωικού ΔΣΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Να τιμήσουν τους πρωτοπόρους και αλύγιστους της ταξικής πάλης, να γνωρίσουν την ιστορική αλήθεια, να βγάλουν χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα.

Ας κρατήσουμε τα λόγια του Μπελογιάννη:

"Αντλείς απέραντες και ανεξάντλητες δυνάμεις από την πίστη στο Κόμμα και τη νίκη"».


Η πρόσκληση για την εκδήλωση
Η πρόσκληση για την εκδήλωση

Εγγραφο της Ασφάλειας που ενημερώνει για τη δράση του Μπελογιάννη
Εγγραφο της Ασφάλειας που ενημερώνει για τη δράση του Μπελογιάννη

Ο Ν. Μπελογιάννης ανάμεσα σε στελέχη της σχολής στελεχών του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο το 1944
Ο Ν. Μπελογιάννης ανάμεσα σε στελέχη της σχολής στελεχών του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο το 1944

Μαχητές του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο σε φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος ο Μπελογιάννης
Μαχητές του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο σε φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος ο Μπελογιάννης

Το πρωτοσέλιδο του παράνομου «Ριζοσπάστη» τον Απρίλη του 1952, με το οποίο το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης
Το πρωτοσέλιδο του παράνομου «Ριζοσπάστη» τον Απρίλη του 1952, με το οποίο το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ