Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Πούλμαν για την Αμαλιάδα

Για τη μετάβαση στην Αμαλιάδα δρομολογούνται τα παρακάτω πούλμαν:

ΑΧΑΪΑ

Πάτρα, 8 π.μ. από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα

Ρίο, 8 π.μ. από το παλαιό Δημαρχείο

Αίγιο, 7.30 π.μ. από τέρμα Μητροπόλεως

Δυτική Αχαΐα, 8.30 π.μ. από κόμβο Κ. Αχαΐας, Πευκάκια

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Αγρίνιο, 6.30 π.μ. από παλιό σιδηροδρομικό σταθμό

Βόνιτσα, 5.30 π.μ.

Αμφιλοχία, 6.15 π.μ.

Αιτωλικό, 6.30 π.μ. στο σταθμό

Μεσολόγγι, 7.00 π.μ. από τη ΔΕΗ

ΗΛΕΙΑ

Βάρδα, 8.45 π.μ. από το Δημαρχείο

Κάτω Παναγία, 8.45 π.μ. από το καφενείο της Κλειώς

Λεχαινά, 9.00 π.μ. κεντρική πλατεία

Γαστούνη, 9.00 π.μ. Κέντρο Υγείας

Βαρθολομιό, 9.00 π.μ. από το μαγαζί Κόμβος

Ανδραβίδα, 9.00 π.μ. πιάτσα ταξί

Ζαχάρω, 8.15 π.μ. φανάρια

Κρέστενα, 8.30 π.μ. διασταύρωση

Αρχαία Ολυμπία, 9.00 π.μ. σταθμός ΟΤΕ

Πύργος, 9.15 π.μ. πλατεία ΟΤΕ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

7.30 π.μ. στο Λιμάνι

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Αργοστόλι, 6.30 π.μ. στο πάρκινγκ του ΚΤΕΛ

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη

Στην Αμαλιάδα, Κυριακή 13 Δεκέμβρη. Θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλη εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια απ' τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη οργανώνει την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην Αμαλιάδα (στο κλειστό γυμναστήριο), η ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, σ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Προς το χώρο της συγκέντρωσης θα γίνει πορεία, με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί χρονικό για τη ζωή και τη δράση του Μπελογιάννη (οπτικοακουστικό αφιέρωμα). Θα γίνει απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» από τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο και θα ακολουθήσει μικρό μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφικό, έντυπο και αρχειακό υλικό στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή από την Παρασκευή 11 μέχρι την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, τις ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Με πρόσκλησή τους, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και οι Τομεακές της Οργανώσεις καλούν όλους/όλες να επισκεφτούν την έκθεση ατομικά ή ομαδικά και ιδιαίτερα τα σχολεία και τις σχολές, τους εκπαιδευτικούς, όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του λαού μας και του τόπου μας. Παράλληλα με την έκθεση θα διατίθενται ημερολόγιο του 2016 αφιερωμένο στον Νίκο Μπελογιάννη καθώς επίσης και τα σχετικά βιβλία του εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής».

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την εκδήλωση, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Στο πρόσωπο του Νίκου Μπελογιάννη τιμάμε τις γενικότερες αξίες που αναδείχνει η ζωή και η δράση του κομμουνιστή,

  • που ως πολύπλευρος άνθρωπος δρα σε όλα τα πεδία, παλεύει να κατακτά τη μόρφωση και τον πολιτισμό ακόμα και στις πιο φοβερές συνθήκες.
  • που παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία με σκοπό ν' ανοίγει το δρόμο για την επικράτηση του δίκιου του λαού.
  • που δίνει σωστά τη μάχη μ' όλα τα "θεριά" ξένα και ντόπια και να 'χει πόλεμο με τις δυνάμεις της υποταγής (που συχνά ντύνονται "φίλοι του λαού").
  • που είναι αισιόδοξος για την τελική νίκη της εργατικής τάξης και του λαού, ακόμα κι όταν φαίνεται να 'χει "σβήσει το κερί στην καταιγίδα", σε συνθήκες πολύ αρνητικού συσχετισμού, που περισσεύει μεν η δυσαρέσκεια, όμως λείπει η εμπιστοσύνη του λαού στη δύναμή του.


Μέσα από το χρονικό για τη ζωή και τη δράση του Μπελογιάννη, την έκθεση με το πλούσιο αρχειακό υλικό και τα ντοκουμέντα, τα σχετικά βιβλία και το ημερολόγιο που διατίθενται, μπορεί ο καθένας να γνωρίσει τις ρίζες του ΚΚΕ και την τεράστια συμβολή του στο εργατικό - λαϊκό μας κίνημα. Να γνωρίσει, επίσης, το Πρόγραμμα του ΚΚΕ και τους σκοπούς του, τον τρόπο υλοποίησής τους, το δρόμο που προτείνει να ξεκινήσουμε να βαδίζουμε, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται "για να γυρίσει ο τροχός".

Το ΚΚΕ τιμά τον Νίκο Μπελογιάννη, που ως πρωτοπόρος κομμουνιστής αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για το δίκιο και τη νίκη του λαού και που έπεσε δολοφονημένος γιατί υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα και θάρρος τους αγώνες, τις θυσίες, τον επαναστατικό χαρακτήρα και την ιστορική αποστολή του ΚΚΕ.

Στο πρόσωπό του, επίσης, τιμάμε κι όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, διώχτηκαν και από τους οποίους χιλιάδες έπεσαν νεκροί στην πάλη, προκειμένου ν' ανδρωθεί το εργατικό και αγροτικό κίνημα τη δεκαετία 1930-40, να δημιουργηθεί η μεγάλη λαϊκή και ένοπλη Αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ηρωικού ΔΣΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Να τιμήσουν τους πρωτοπόρους και αλύγιστους της ταξικής πάλης, να γνωρίσουν την ιστορική αλήθεια, να βγάλουν χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα.

Ας κρατήσουμε τα λόγια του Μπελογιάννη:

"Αντλείς απέραντες και ανεξάντλητες δυνάμεις από την πίστη στο Κόμμα και τη νίκη"».


Η πρόσκληση για την εκδήλωση
Η πρόσκληση για την εκδήλωση

Εγγραφο της Ασφάλειας που ενημερώνει για τη δράση του Μπελογιάννη
Εγγραφο της Ασφάλειας που ενημερώνει για τη δράση του Μπελογιάννη

Ο Ν. Μπελογιάννης ανάμεσα σε στελέχη της σχολής στελεχών του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο το 1944
Ο Ν. Μπελογιάννης ανάμεσα σε στελέχη της σχολής στελεχών του ΕΑΜ στην Πελοπόννησο το 1944

Μαχητές του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο σε φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος ο Μπελογιάννης
Μαχητές του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο σε φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος ο Μπελογιάννης

Το πρωτοσέλιδο του παράνομου «Ριζοσπάστη» τον Απρίλη του 1952, με το οποίο το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης
Το πρωτοσέλιδο του παράνομου «Ριζοσπάστη» τον Απρίλη του 1952, με το οποίο το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944
Μία από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής αναμέτρησης

Την Κυριακή στις 3 του Δεκέμβρη 1944, ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο του λαού της Αθήνας και του Πειραιά στην πλατεία Συντάγματος χτυπήθηκε με τα όπλα, από τον τότε αστικό πολιτικό κόσμο και τους Αγγλους ιμπεριαλιστές συμμάχους του.

Την ίδια μέρα, ο «Ριζοσπάστης» στην πρώτη σελίδα του είχε το σύνθημα: «Ολοι σήμερα στις 11 στο συλλαλητήριο του ΕΑΜ στο Σύνταγμα - Κάτω η κυβέρνηση του εμφυλίου πολέμου». Ενώ στη δεύτερη σελίδα του είχε τίτλο: «Ο παγκόσμιος Τύπος διαπιστώνει: Αποθρασυμένη η αντίδραση θέλει να επιβάλει με τη βία την εξουσία της».

Στις 3 του Δεκέμβρη του 1944, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ένοπλο μηχανισμό (Αστυνομία, Τάγματα Ασφαλείας κ.λπ.) που στήριξε τη γερμανική κατοχή, άλλα δικά της ένοπλα τμήματα, όπως η Ορεινή Ταξιαρχία και ο Ιερός Λόχος, αλλά και ένοπλα τμήματα των Αγγλων, τους οποίους είχαν καλέσει ακριβώς γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορούσαν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στο λαό, επιδίωξαν να τσακίσουν το οργανωμένο λαϊκό - απελευθερωτικό κίνημα και την εμπροσθοφυλακή του, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, αλλά και τον ΕΛΑΣ.

Τι προηγήθηκε

Στις 12 του Οκτώβρη 1944, απελευθερώθηκε η Αθήνα από το γερμανικό ιμπεριαλιστικό ζυγό. Είχε προϋπάρξει συμφωνία Αγγλων - Γερμανών, με την ήττα και την υποχώρηση των τελευταίων, να μη χτυπηθούν οι δυνάμεις τους. Προσέβλεπαν στο να αποτελέσουν ένα επιπλέον εμπόδιο κατά την υποχώρησή τους στην προέλαση του Κόκκινου Στρατού που απελευθέρωνε τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά τους χρειαζόταν, όπως αποδείχτηκε μετά το 1945, ως εφεδρεία για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας μεταπολεμικής εξέλιξης.


Στις 30 του Οκτώβρη ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 3 του Νοέμβρη 1944 τα τελευταία χιτλερικά τμήματα εγκατέλειψαν οριστικά την Ελλάδα.

Στις 18 του Οκτώβρη είχε φτάσει στην Αθήνα η αστική κυβέρνηση που ονομάστηκε «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» (συμμετείχαν ως υπουργοί και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ), συνοδευόμενη από το Βρετανό στρατηγό Σκόμπι. Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στο λόγο που εκφώνησε κατά την άφιξή του, μίλησε για «λαοκρατία», ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει επίμονα από τον Τσόρτσιλ να «αποστείλει επιβλητικές δυνάμεις» στην Ελλάδα, «διότι τα πολιτικά μέσα διά την αντιμετώπισιν της κρισίμου καταστάσεως δεν ήσαν πλέον επαρκή».

Η κρίσιμη ώρα έφτανε για να ξεκαθαρίσει το ανοιχτό, άλυτο ζήτημα, που όμως ήταν το κυρίαρχο μετά την Απελευθέρωση. Το ζήτημα της εξουσίας. Ποια τάξη θα κυριαρχούσε; Οι κεφαλαιοκράτες ή η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, ο λαός, που απελευθέρωσε την Ελλάδα από την ξένη ιμπεριαλιστική κατοχή; Θα άφηναν το λαό να ανοίξει το δρόμο για τη δική του εξουσία, καταργώντας τους εκμεταλλευτές, να γίνει αφέντης στον τόπο του οικοδομώντας τη δική του κοινωνία ή θα τσάκιζαν με κάθε τρόπο και με την ένοπλη βία το κίνημά του;

Ο συσχετισμός των δυνάμεων έως την Απελευθέρωση ήταν υπέρ του λαού και σε βάρος της άρχουσας τάξης. Το ΕΑΜ συσπείρωνε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που αγωνιζόταν κατά της Κατοχής αλλά και προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες μετά την Απελευθέρωση. Οι απλοί άνθρωποι του μόχθου δεν έδιναν τη ζωή τους για την απελευθέρωση από το γερμανικό ιμπεριαλιστικό ζυγό, για να επανέλθει ο τόπος σε χρόνια σαν της 4ης Αυγούστου (1936 - 1941, δικτατορία Μεταξά), ούτε και στα χρόνια πριν απ' αυτήν, που ο λαός γνώρισε απίστευτες στερήσεις, περιπέτειες, εξαθλίωση. Αλλά και η αστική τάξη δεν ήταν διατεθειμένη να εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι αστοί επί το έργον


Με την έλευση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στην Ελλάδα, ο αστικός πολιτικός κόσμος, η άρχουσα τάξη και οι Αγγλοι ζητούσαν επίμονα τη διάλυση του ΕΛΑΣ και της Λαϊκής Πολιτοφυλακής και επέμειναν στη διατήρηση των ενόπλων σωμάτων της άρχουσας τάξης.

Την 1η του Δεκέμβρη, ο Σκόμπι κοινοποίησε στον ΕΛΑΣ προκήρυξη που καθόριζε ημερομηνία έναρξης της αποστράτευσης των αντάρτικων δυνάμεων τη 10η του Δεκέμβρη. Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου συγκαλούσε την κυβέρνηση χωρίς τους υπουργούς του ΕΑΜ κι αποφάσιζε την άμεση διάλυση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Την ίδια μέρα, παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση οι υπουργοί του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Γιατί, όμως, ήταν ο Σκόμπι που κοινοποίησε τη διαταγή; Γιατί, σύμφωνα με τη Συμφωνία της Καζέρτας, όλες οι ένοπλες δυνάμεις και του ΕΛΑΣ είχαν μπει κάτω από τις διαταγές του. Τα βασικά σημεία της Συμφωνίας της Καζέρτας είναι τα εξής:

«1. Ολαι αι αντάρτικαι ομάδες αι δρώσαι εν Ελλάδι τίθενται υπό τας διαταγάς της ελληνικής κυβερνήσεως εθνικής ενότητος.

2. Η Ελληνική Κυβέρνησις θέτει τας δυνάμεις ταύτας υπό τας διαταγάς του Στρατηγού Σκόμπι, όστις ωνομάσθη υπό του ανώτατου συμμαχικού αρχιστράτηγου ως στρατηγός διοικών τας Δυνάμεις εν Ελλάδι.

3. Συμφώνως προς την προκήρυξιν εκδοθείσαν παρά της ελληνικής κυβερνήσεως, ότι οι αρχηγοί των Ελλήνων ανταρτών θ' απαγορεύσουν πάσαν απόπειραν υπ' αυτούς μονάδων ν' αναλάβουν την αρχήν ανά χείρας. Τοιαύτη πράξις θα θεωρηθή ως έγκλημα και θα τιμωρηθή αναλόγως.

4. Οσον αφορά τας Αθήνας, ουδεμία ενέργεια θ' αναληφθή εκτός υπό τας αμέσους διαταγάς του στρατηγού Σκόμπι, στρατηγού διοικούντος τας εν Ελλάδι δυνάμεις.

5. Τα τάγματα ασφαλείας θεωρούνται ως όργανα του εχθρού. Θα χαρακτηρισθούν ως εχθρικοί σχηματισμοί, εκτός αν παραδοθούν συμφώνως προς διαταγάς εκδοθησομένας παρά του στρατηγού διοικούντος τας εν Ελλάδι δυνάμεις» («Το ΚΚΕ. Επίσημα Κείμενα», τομ. 5, σελ. 408-409, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»), Αθήνα, 1981.

Ουσιαστικά, αυτή η Συμφωνία αφόπλιζε την εργατική τάξη και το λαό.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, δηλαδή στη διαταγή αποστράτευσης των αντάρτικων δυνάμεων και την απόφαση για άμεση διάλυση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, το ΕΑΜ και το ΚΚΕ κάλεσαν το λαό της Αθήνας και του Πειραιά σε συλλαλητήριο στις 3 του Δεκέμβρη. Με αυτόν τον τρόπο και με την κήρυξη γενικής απεργίας για τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη, απάντησε στο τελεσίγραφο του Εγγλέζου στρατηγού Σκόμπι να αρχίσει σε δέκα μέρες η αποστράτευση του ΕΛΑΣ και στην απόφαση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου να διαλύσει την Εθνική Πολιτοφυλακή. Δύο μέρες πριν από το συλλαλητήριο, παραιτήθηκαν οι 5 υπουργοί και ο ένας υφυπουργός, οι οποίοι, μετά τη Συμφωνία του Λιβάνου, συμμετείχαν στην κυβέρνηση εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την ΠΕΕΑ.

Το συλλαλητήριο απαγορεύτηκε. Αλλά έγινε. Στην πλατεία Συντάγματος χιλιάδες λαού συμμετείχαν σε μια τεράστια ειρηνική πορεία, προκειμένου να παρεμποδίσουν τα σχέδια της ελληνικής πλουτοκρατίας, που στηριζόταν στο στρατό των Αγγλων ιμπεριαλιστών. Οι χωροφύλακες του Εβερτ χτύπησαν το συλλαλητήριο. Οι πρώτοι 21 νεκροί και 140 τραυματίες του Δεκέμβρη ήταν γεγονός. Ομως, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν το συλλαλητήριο περνώντας ανάμεσα στα πυρά και στα εγγλέζικα τανκς.

Στις 4 του Δεκέμβρη, η αδούλωτη Αθήνα και ο αδάμαστος Πειραιάς σηκώθηκαν «στο πόδι», για να συνοδέψουν στην τελευταία τους κατοικία τα θύματα της μονόπλευρης, από τη μεριά της άρχουσας τάξης, ένοπλης βίας και να απαιτήσουν την άμεση παραίτηση της ματοβαμμένης κυβέρνησης. Και αυτή η πορεία χτυπήθηκε με όπλα.

Τη νύχτα της 3ης προς την 4η Δεκέμβρη, βρετανικά τεθωρακισμένα κύκλωσαν και αφόπλισαν το 2ο Σύνταγμα της ΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

Στη συνέχεια, η σύγκρουση επεκτάθηκε και γενικεύτηκε.

Λαμπρές σελίδες

Στις 33 μέρες μαχών που ακολούθησαν, το ΚΚΕ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ έγραψαν λαμπρές σελίδες. Ο ηρωισμός, η αυτοθυσία έφτασαν στο επίπεδο που χαρακτηρίζει κάθε μαχόμενο λαϊκό κίνημα που έχει το δίκιο με το μέρος του. Δόθηκαν δεκάδες μάχες, αρκετές νικηφόρες. «Ολοι στις επάλξεις του αγώνα. Ολοι στα οδοφράγματα» ήταν το διάγγελμα της ΚΕ του ΕΛΑΣ.

Ο ηρωικός Δεκέμβρης ήταν αναπόφευκτος. Εξέφραζε τη συνέχιση της ασίγαστης ταξικής πάλης που προϋπήρχε στη διάρκεια του πολέμου και κρυβόταν πίσω από τις φλόγες του, όσο βέβαια ήταν δυνατόν να κρυφτεί.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει αναγνωρίσει την ευθύνη του για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σε διαλεκτική σχέση με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Αυτονομήθηκε η πάλη κατά του κατακτητή, που ήταν ηρωική και απαράμιλλη, από την πάλη για την ήττα της αστικής τάξης και των συμμάχων της, με επακόλουθο τις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, στη συνέχεια με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση της «εθνικής ενότητας», μια διαδικασία που έφερε τελικά την ακόμα πιο ετεροβαρή Συμφωνία της Βάρκιζας.

Η ιστορική εξέλιξη έχει αποδείξει με οδυνηρό πολλές φορές τρόπο ότι αν το αστικό κράτος δεν τσακιστεί από τις επαναστατικές δυνάμεις, η δυνατότητα εγκαθίδρυσης και στερέωσης της διάδοχης εξουσίας τίθεται υπό αίρεση. Στο ζήτημα αυτό η αστική τάξη διαθέτει μεγάλη εμπειρία και αμείλικτη αποφασιστικότητα.

Κατά τους αστούς, ο Δεκέμβρης ήταν μια «κομμουνιστική στάση» και μια επιλογή «εθνικού διχασμού»! Κατά τους οπορτουνιστές, που συνηθίζουν να ασελγούν επί των λαϊκών αγώνων που υπερβαίνουν το αστικό πλαίσιο, ο Δεκέμβρης ήταν ένας ακατανόητος τυχοδιωκτισμός!

Ο Δεκέμβρης κατατάσσεται αμετάκλητα στις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, στις κορυφαίες φάσεις της πορείας του λαϊκού μας κινήματος κατά τον εικοστό αιώνα.

Και παραμένει πύρινο το σύνθημα που γράφτηκε στο πανό της διαδήλωσης: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα».

(Για μια αναλυτική ματιά στα γεγονότα αυτής της εποχής, υπάρχει η έκδοση «Δεκέμβρης του '44 - Κρίσιμη ταξική σύγκρουση» από τη «Σύγχρονη Εποχή»)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ