Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Περισσότερη καταστολή, περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορα

Αυτό ήταν το συμπέρασμα του Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής

MotionTeam

Περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορα, περισσότερη καταστολή. Σε αυτό συμπυκνώνεται η απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, το Συμβούλιο έδωσε «τέλος στις φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν». Αυτό σημαίνει αυστηρότερους ελέγχους σε βάρος των εξαθλιωμένων λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της παγκοσμιοποίησης στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και ανάπτυξη δυνάμεων, αλλά και διεξαγωγή επιχειρήσεων σε βάρος τους από τις ευρωενωσιακές κατασταλτικές δυνάμεις.

«Το Συμβούλιο έβαλε τέλος στις φήμες περί εξόδου από τη Σένγκεν, που συστηματικά χτιζόντουσαν την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και αξιοποιήθηκαν με έναν κακό τρόπο στην Ελλάδα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Γ. Μουζάλας. «Η απάντηση είναι περισσότερη Σένγκεν. Η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός. Ο ίδιος τόνισε ότι τόσο ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιαν Ασελμπορν, όσο και ο επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, επιβράβευσαν την Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει ήδη κάνει και γι' αυτές που ξεκινάει. Και οι δύο εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει πιο αποδοτική σε αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να «ξεψαχνίζει» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να εξασφαλίζει την ασφάλεια της ΕΕ. Παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενώ οι ομόλογοί του υποσχέθηκαν ότι θα αυξήσουν τις προσπάθειες για να ανταποκριθούν στα ελληνικά αιτήματα.

Σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, που πρώτη εισήγαγε η Γερμανία, ο Γ. Ασελμπορν δήλωσε ότι το Μάρτη θα εξεταστεί η δυνατότητα παράτασής τους, πέραν των έξι μηνών που προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν. Οπως είπε, το άρθρο 26 της Συνθήκης παρέχει τη νομική κάλυψη για μια τέτοια παράταση, αλλά η ενεργοποίησή του πρέπει να βασίζεται σε «αποδεδειγμένα γεγονότα», που σχετίζονται με «σοβαρές αδυναμίες». «Η προθεσμία αυτή για την Γερμανία και την Αυστρία λήγει τον ερχόμενο Μάρτη», εξήγησε ο Γ. Ασελμπορν. Συνεχίζοντας, ανέφερε πως δεν υφίσταται «νομικά» ο «αποκλεισμός» ή «έξοδος» κάποιου κράτους - μέλους από τη ζώνη Σένγκεν. Οταν υπάρχουν προβλήματα, εξήγησε, λαμβάνονται «σταδιακά μέτρα» με βάση τους «κανόνες».

Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και ένταση της καταστολής

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η καταστολή σε βάρος των μεταναστών που συνωστίζονται στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε κλοιό ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Πάνω από 7.000 αλλοδαποί βρίσκονται στα σύνορα. Οι 3.000 είναι πρόσφυγες και οι 4.000 μετανάστες. Αυτά που συμβαίνουν στα σύνορα επιβεβαιώνουν ότι καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί από την ΕΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Επιβεβαιώθηκε δε πως η μη πραγματοποιηθείσα... απειλή εξόδου της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν χρησιμοποιείται για να επισπευσθεί η ανάθεση της φύλαξης των συνόρων στον FRONTEX, δυνάμεις του οποίου εγκαθίστανται από αύριο στην περιοχή της Ειδομένης.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 893.970 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές χωρών της Ευρώπης από τη θάλασσα, όπως ανακοίνωσε προχτές ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 3.601 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται εξαιτίας ναυτικών δυστυχημάτων κατά τη διάρκεια του διάπλου της Μεσογείου με προορισμό την ΕΕ. Η Ελλάδα υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που έφθασαν στην Ευρώπη από τη θάλασσα, καθώς συνολικά καταγράφηκαν 744.652 αφίξεις, σύμφωνα με το ΔΟΜ. Η Ιταλία είναι η δεύτερη σημαντικότερη πύλη εισόδου, καταγράφοντας 145.098 αφίξεις, ενώ η Ισπανία ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση στην τρίτη θέση, με 3.845 αφίξεις. Επίσης, την επόμενη βδομάδα 470 συνοριοφύλακες του FRONTEX θα εγκατασταθούν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα (σ.σ. θα προέρχονται από τη Γερμανία και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες), ενώ η χώρα μας έχει ζητήσει 730.


Γ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η σκιά...(2016-03-17 00:00:00.0)
Η ΕΕ είναι φυλακή των λαών όπως και οι μηχανισμοί της τύπου Σένγκεν(2016-01-30 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι σχεδιασμοί με «όχημα» το Προσφυγικό(2016-01-28 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις για τη δράση της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ(2016-01-28 00:00:00.0)
Η νέα στρατιωτική φρουρά συνόρων εντείνει την καταστολή, θίγει κυριαρχικά δικαιώματα(2015-12-17 00:00:00.0)
Οργιο καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων(2012-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ