Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η δίκη των ηρωικών χαλυβουργών έγινε θεατρική παράσταση

Το έργο ετοίμασε και παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης

Μια παράσταση αφιερωμένη στον αγώνα που έδωσαν οι απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στην πύλη του εργοστασίου, αλλά και στην αίθουσα των δικαστηρίων, γραμμένη και παιγμένη από εργαζόμενους, άνεργους, νέους και συνταξιούχους, ετοίμασε με πολύ μεράκι και παρουσιάζει αυτό το διάστημα η θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης.

Η παράσταση έχει τίτλο «Περί τιμής... ή αλλιώς η δίκη των χαλυβουργών» και παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση που οργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έναρξη της απεργίας των χαλυβουργών. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις, καθώς το ενδιαφέρον από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς να παρουσιάσουν το έργο είναι μεγάλο.

Η θεατρική ομάδα «Solidarity» είναι μία από τις ομάδες του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Δημιουργήθηκε πριν έναν περίπου χρόνου και αποτελείται από εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, φοιτητές. Η Μαντώ Ζαμπούνη, μέλος της θεατρικής ομάδας, περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» τα βήματα που έχει κάνει η ομάδα από τη σύστασή της μέχρι σήμερα, τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να ασχοληθεί με μια παράσταση για τους χαλυβουργούς και την πρώτη αποτίμηση που κάνουν σήμερα για αυτή τους την επιλογή.

Οι δυσκολίες δε στάθηκαν εμπόδιο

Σκηνές από το έργο
Σκηνές από το έργο
«Τον περασμένο Μάη σκεφτήκαμε να ετοιμάσουμε κάτι που να μιλά για το σήμερα. Τότε προέκυψε η ιδέα να αξιοποιήσουμε τη δίκη των χαλυβουργών», λέει η Μαντώ Ζαμπούνη και τονίζει: «Από τη στιγμή που έπεσε η ιδέα, όλοι συμφώνησαν, την υποστήριξαν. Καθένας υιοθέτησε το κείμενο που γράφτηκε και έφερε μάλιστα στα μέτρα του το ρόλο που ανέλαβε».

Καθώς πολλά από τα μέλη της ομάδας ζουν στην Κυψέλη, είχαν βρεθεί στα δικαστήρια, είχαν παρακολουθήσει τη δίκη κι έτσι υπήρχε συγκεντρωμένο υλικό από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, τις παρεμβάσεις της έδρας, τα λεγόμενα των απεργών και των συνηγόρων τους. Αυτά αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για να φτιαχτεί το κείμενο της παράστασης.

Η σύνθεση της ομάδας αποτυπώνει την ηλικιακή και κυρίως την κοινωνικοταξική σύνθεση των ανθρώπων που συσπειρώνονται γύρω από το Στέκι και τις πρωτοβουλίες του: Το μικρότερο μέλος της είναι 19 ετών, ενώ σε αυτή συμμετέχουν και συνταξιούχοι. «Αλλος δουλεύει τρίωρα και τετράωρα, άλλος από το πρωί μέχρι το βράδυ, άλλοι είναι άνεργοι», σημειώνει η Μαντώ Ζαμπούνη και προσθέτει πως τα προβλήματα δεν είναι καθόλου έξω από την καθημερινότητα των μελών της ομάδας.

Από την κατάσταση αυτή προέκυπταν και μια σειρά δυσκολίες, όπως να βρεθούν κοινά ωράρια. Τα εμπόδια ξεπεράστηκαν όμως και οι πρόβες της ομάδας γίνονταν δύο φορές κάθε βδομάδα, για περισσότερους από τέσσερις μήνες. «Πολλοί έρχονταν στην πρόβα μετά τη δουλειά και γύριζαν σπίτι τους αργά το βράδυ», αναφέρει η Μαντώ Ζαμπούνη.

Υποδοχή με μεγάλη συγκίνηση

Το θέμα της παράστασης αποτέλεσε κίνητρο να διευρυνθεί η θεατρική ομάδα με τη συμμετοχή κι άλλων: «Αποκτήσαμε νέα μέλη, καθώς στις κινητοποιήσεις, στις πικετοφορίες, στις εκδηλώσεις του Στεκιού και της Λαϊκής Επιτροπής όλο και περισσότεροι μάθαιναν για την παράσταση που ετοιμάζαμε και ήταν πρόθυμοι να πάρουν μέρος. Το θέμα της παράστασης λειτούργησε ως κίνητρο», λέει η Μαντώ Ζαμπούνη.

Οσο για τις εντυπώσεις που άφησε η πρώτη παρουσίαση της παράστασης, η Μ. Ζαμπούνη σημειώνει πως όσοι την παρακολούθησαν, αλλά και τα μέλη της ομάδας ένιωσαν ιδιαίτερη συγκίνηση. Το συναίσθημα αυτό δεν κυρίευσε μόνο τους απεργούς, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους που έζησαν από κοντά την πολύμηνη απεργία. Αλλά και εκείνους που ήρθαν να δουν την παράσταση και γνώριζαν ελάχιστα, ακόμα και τίποτα, για τη σύγκρουση που ξεκίνησε στην πύλη του εργοστασίου και συνεχίστηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Ανθρωποι από τη γειτονιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που κάναμε, μας μετέφεραν τις εντυπώσεις και τα ερωτήματά τους. Η παράσταση που παρακολούθησαν τροφοδότησε τη συζήτηση γύρω από αυτό που θέλαμε να δείξουμε: Οτι το δίκιο των εργαζομένων δε χωρά στους νόμους και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ότι πρέπει να το κερδίσουν με όπλο την απεργία, το συλλογικό αγώνα, την ταξική αλληλεγγύη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ