Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΒΑΕ
Πρόγραμμα δράσης ενταγμένο στην υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Σε κοινές πρωτοβουλίες κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Σύσκεψη με στόχο την πλατύτερη δυνατή συσπείρωση στους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, με αιχμή την υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, έγινε χτες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος και τοποθετήθηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από κλάδους που απασχολούν εργαζόμενους στα ΒΑΕ, όπως Οικοδόμοι, ΟΤΑ, Μισθωτοί Τεχνικοί, Τρόφιμα - Ποτά, Οδηγοί, Μέταλλο, Φάρμακο, Χημική Βιομηχανία, Καθαρίστριες, Επισιτισμός - Τουρισμός, Υγεία, Ελαιουργοσαπουνοποιία, Λιθογράφοι, εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό, Ναυπηγοξυλουργοί και Ηλεκτροτεχνίτες.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν οι εξής άμεσες πρωτοβουλίες: Τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη θα γίνουν παρεμβάσεις για τα ΒΑΕ σε κλάδους και χώρους δουλειάς, απ' όλα τα σωματεία που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη. Την Τετάρτη 25 Νοέμβρη θα γίνει μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, θα βγει κοινή ανακοίνωση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που πήραν μέρος χτες στη σύσκεψη, οι οποίες ανέλαβαν επίσης να εξειδικεύσουν κατά κλάδο τις θέσεις και το πλαίσιο πάλης για τα ΒΑΕ.

Τέλος, μπροστά στην κατάθεση του νόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση στα τέλη Νοέμβρη, τα σωματεία ετοιμάζονται να δώσουν ενιαία απάντηση, κλιμακώνοντας με νέα πανεργατική απεργία, όταν έρθει το σχετικό νομοσχέδιο. Σ' αυτή την κατεύθυνση και για να υπηρετηθεί καλύτερα ο στόχος της κλιμάκωσης του αγώνα με επίκεντρο την Κοινωνική Ασφάλιση και τα ΒΑΕ, αποφασίστηκε να παρθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και παρέμβασης κατά κλάδο, να συνεδριάσουν τα ΔΣ με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιδιαίτερη πλευρά που αφορά τα ΒΑΕ.

Αδιαπραγμάτευτος ο θεσμός των ΒΑΕ

Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Ο προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος για την οργάνωση της πάλης και οργάνωση πρώτα και κύρια στο χώρο δουλειάς απαντάει στο ερώτημα "πώς να αντιμετωπίσουμε την επίθεση, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση" με επίκεντρο τις αυξημένες ανάγκες μας και με τη γνώση ότι από τις πλάτες μας περνάει όλος ο πλούτος που βάζουν στις τσέπες οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο θεσμός των ΒΑΕ είναι συνδεδεμένος με τη συνταξιοδότηση, με μειωμένα χρόνια δουλειάς, με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης. Ανταποκρίνεται αυτός ο θεσμός στην πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά ειδικότητες, επαγγέλματα και κλάδους; Ενας απλός τρόπος να το διακρίνουμε, είναι να δούμε τους συναδέλφους μας στις κατασκευές, το μέταλλο, τις βαριές βιομηχανίες, που δείχνουν 60άρηδες, ενώ είναι 45 ή 50 χρόνων.

Ο θεσμός των ΒΑΕ που προβλέπει σύνταξη κατά 5 χρόνια νωρίτερα, αναγνωρίζει ότι σε αυτούς τους χώρους και επαγγέλματα οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιδιαίτερα βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, που οδηγούν σε γρήγορη και πολλαπλάσια επιβάρυνση της υγείας τους και γι' αυτό υπάρχει ανάγκη να συνταξιοδοτηθούν - απομακρυνθούν από αυτές τις συνθήκες νωρίτερα, συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα.

Το κύριο που πρέπει να υπογραμμίσουμε για το θεσμό των ΒΑΕ, είναι ο προληπτικός τους χαρακτήρας. Δεν είναι ανταπόδοση για να δεχτούμε τη φθορά της υγείας μας.

Ταυτόχρονα, με το θεσμό των ΒΑΕ, απαιτούμε όλα τα μέτρα για να μη φθείρεται η υγεία μας και μέσα σ' αυτά είναι η συνταξιοδότηση κατά 5 χρόνια νωρίτερα, ώστε να μειώνεται ο χρόνος έκθεσης στο επικίνδυνο, βαρύ, ανθυγιεινό επαγγελματικό περιβάλλον, να περιορίζεται ο αυξημένος κίνδυνος για εργατικά ατυχήματα. Εξυπακούεται ότι διεκδικούμε την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ήδη μας φόρτωσαν δύο επιπλέον χρόνια στην πλάτη.

Το ξήλωμα βρίσκεται σε εξέλιξη

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ θα εξαιρεθούν από τις αντιασφαλιστικές αλλαγές που ψηφίστηκαν και όσες δρομολογούνται, η αλήθεια είναι διαφορετική: Πρώτον, όπως όλοι οι εργαζόμενοι έτσι και οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ, όταν θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, θα λάβουν μικρότερες συντάξεις με βάση τους νόμους που ψηφίστηκαν και συνεχώς θα βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο νέων μειώσεων, λόγω της κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεύτερον, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε δημόσια η συμφωνία της κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ για αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ με αφετηρία τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και την αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για τη θεμελίωση πλήρους σύνταξης, που σήμερα είναι 4.500.

Η αύξηση των ελάχιστων ενσήμων, σε συνδυασμό με την ανεργία, οδηγεί στην αδυναμία θεμελίωσης πλήρους σύνταξης. Ακόμα κι αν δεν αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ με συνέπεια την αύξηση των ορίων, η σχεδιαζόμενη αύξηση των ελάχιστων ενσήμων θα αποδώσει στο δικαιούχο μόνο το αναλογικό κομμάτι. Το δεύτερο κομμάτι (εθνική σύνταξη) θα το λάβει στα 67 χρόνια με τον περιορισμό των κριτηρίων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ σε περίοδο μεγάλης ανεργίας θα αναγκάζονται να αναζητούν εργασία μέχρι να συμπληρώσουν προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης. Ετσι θα είναι πιο ευάλωτοι στην εργοδοτική πίεση για ακόμη χαμηλότερα μεροκάματα σε συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς, θα ρισκάρουν τη ζωή τους απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, για να μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Εξοντωτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους

Αυτά έχουν συμφωνηθεί και η κυβέρνηση ψάχνει τον τρόπο και τον κατάλληλο χρόνο για να τα προωθήσει. Οι συνέπειες από το χτύπημα των ΒΑΕ αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και συναδέλφους που τώρα βρίσκονται στην ανεργία.

Ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως 7 χρόνια. Ταυτόχρονα, σημαίνει μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή πρακτικά ωφελούνται άμεσα οι εργοδότες από το επασφάλιστρο των ΒΑΕ, το 10% του ανθυγιεινού επιδόματος. Για τους εργαζόμενους η συνέπεια δεν αφορά μόνο την παράταση του εργασιακού βίου κατά 5-7 χρόνια, αλλά και την επιβάρυνση της υγείας τους με την αύξηση στην έκθεση του επαγγελματικού κινδύνου, την πρώιμη φθορά της υγείας τους.

Ο αποχαρακτηρισμός των ΒΑΕ θα οδηγήσει επίσης σε μεγαλύτερη δυσκολία για χορήγηση αναπηρικών συντάξεων. Σε κλάδους με ΒΑΕ και σε ειδικότητες που υπόκεινται από τα πρώτα χρόνια δουλειά σε σημαντική φθορά της υγείας, στον κίνδυνο ατυχημάτων, το πρόβλημα από μια τέτοια εξέλιξη θα γιγαντωθεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση στην Κομισιόν για το καθεστώς των ΒΑΕ (2017-03-18 00:00:00.0)
Υπεράσπιση - διεύρυνση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (2011-07-27 00:00:00.0)
Οι Θέσεις του ΚΚΕ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (2011-06-12 00:00:00.0)
Εργατική κατάκτηση που ενοχλεί την κερδοφορία του κεφαλαίου (2011-05-22 00:00:00.0)
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ πετσοκόβουν τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (2011-05-05 00:00:00.0)
Προς ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ελάχιστης προστασίας των εργαζομένων από τη φθορά της υγείας τους (2008-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org