Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
«OFF PATENT» ΚΑΙ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Μειώνονται οι τιμές όχι όμως και οι πληρωμές των ασθενών

Φουντώνει η επιχειρηματική κόντρα στη φαρμακοβιομηχανία για την πίτα της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος

Η κυβέρνηση διαφημίζει τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά η τσέπη των ασθενών έχει άλλη άποψη...

Eurokinissi

Η κυβέρνηση διαφημίζει τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά η τσέπη των ασθενών έχει άλλη άποψη...
Σε σταδιακή απομείωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια της προστασίας των «off-patent» και γενόσημων φαρμάκων κατέληξε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των «θεσμών», σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Μέχρι τώρα, ίσχυε ότι η τιμή των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους («off-patent») δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των γενοσήμων κάτω από τα 7,8 ευρώ ανά συσκευασία.

Πιο συγκεκριμένα, η σταδιακή απομείωση που συμφωνήθηκε προβλέπει πως στο δελτίο τιμών του Α' εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα «off-patent» και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα, το Β' εξάμηνο θα είναι 7 ευρώ και 4 ευρώ, αντίστοιχα. Στο δελτίο τιμών του Α' εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα «off-patent» και 3 ευρώ για τα γενόσημα και το Β' εξάμηνο θα είναι 1 ευρώ για όλα. Τα παραπάνω θα ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναζωπύρωσαν την κόντρα ανάμεσα στους φαρμακοβιομήχανους, ντόπιους και ξένους, που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο ή να χάσουν το λιγότερο δυνατόν από την περιορισμένη «πίτα» του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (1,95 δισ. ευρώ).

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων αποσκοπεί στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (κράτους και ασφαλιστικών ταμείων), όχι όμως και των πληρωμών των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι από τη μεσοσταθμική μείωση στην τελευταία τιμολόγηση φαρμάκων, λείπουν τόσο τα φάρμακα της αρνητικής λίστας (αυτά που συνταγογραφούνται, αλλά δεν αποζημιώνονται καθόλου), όσο και τα ΜΗΣΥΦΑ, που τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς.

Εξάλλου, παρά τις προηγούμενες μειώσεις στην τιμολόγηση φαρμάκων, η μέση συμμετοχή των ασθενών έχει εκτιναχθεί στο 27%.

«Πλαφόν» και στη δαπάνη των νοσοκομείων

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η καθιέρωση «πλαφόν» στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) από τη φαρμακοβιομηχανία. Το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back, είναι 570 εκ. ευρώ για το 2016, 550 εκ. ευρώ για το 2017 και 530 εκ. ευρώ για το 2018. Και αυτό το μέτρο στοχεύει στην παραπέρα μείωση των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για τα φάρμακα των νοσηλευομένων.

Να θυμίσουμε πως η ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη όπως και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αφορά κυρίως φάρμακα υψηλού κόστους. Ενδεχομένως, ο μειωμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην επάρκεια και στην έγκαιρη προμήθεια αυτών των φαρμάκων για ανθρώπους με χρόνιες, σπάνιες, σοβαρές ασθένειες.

Επίσης, η επιστήμη και η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσονται, κατασκευάζονται νέα φάρμακα πιο αποτελεσματικά, με λιγότερες παρενέργειες, τα οποία όμως είναι πατενταρισμένα και ιδιαίτερα ακριβά. Με το πλαφόν στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων υπάρχει ο κίνδυνος να μπαίνουν εμπόδια στη χορήγηση των πιο σύγχρονων θεραπειών με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Μήπως όμως και οι ίδιοι οι γιατροί των νοσοκομείων, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησής τους, θα αναγκαστούν να συνταγογραφούν τα πιο φθηνά φάρμακα και όχι εξατομικευμένα, ανάλογα με το τι ταιριάζει στον κάθε ασθενή;

Στο μεταξύ, ήδη υπάρχει η τάση ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο να αγοράζουν και να φέρνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους για παθήσεις άσχετες με την αιτία νοσηλείας τους. Ετσι φεύγει η φαρμακευτική δαπάνη από το νοσοκομείο και μεταφέρεται στο ασφαλιστικό Ταμείο και στον ασφαλισμένο. Μήπως αυτή η τάση, τώρα με τους κλειστούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, γίνει κανόνας;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ