Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ

(Ξεπουλούν τα «φιλέτα»)

ΑΝΑΣΑ δροσιάς και καταφυγή μας εξακολουθεί να είναι ο Σαρωνικός. Είναι για την πρωτεύουσα και για την ευρύτερη περιοχή της μιας ζωτική φλέβα ζωής. Οι πολύπαθες ακρογιαλιές του εξακολουθεί παρ' όλα όσα πάνω του άθλια κατά καιρούς έγιναν, να λειτουργούν σαν θαλάσσιος πνεύμονας για ολόκληρη την Αττική και τα εκατομμύρια τους κατοίκους της.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, έτσι βγαίνει απ' όλα τα μαντάτα που διαχέονται, μπροστά σε μια νέα έφοδο τσιμέντου σ' όλη την έκτασή της και με τις σημαίες της νέας «μεγάλης ιδέας», που ανεμίζει ακάθεκτος ο κ. πρωθυπουργός, τ' ακρογιάλια τα δικά μας, από τα πιο όμορφα και τα πιο κοντινά θα τα καταστήσουν πια άβατα κι απλησίαστα.

ΕΙΝΑΙ ο Σαρωνικός κι οι ακρογιαλιές του το «φιλέτο», που πάνω του έχουν πέσει ληστρικά τα μεγάλα συμφέροντα και οι πολυεθνικές, σε μια νέα έφοδο διαρπαγής, που τελικά ο χαμένος κι αποδιωγμένος από τη θάλασσά του θα 'ναι ο κάτοικος της Αθήνας, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που η περιφραγμένη πια ακτή θα 'ναι δώρο - άδωρο κι απλησίαστη για την τσέπη τους.

ΚΑΙ να σκεφτεί κανείς πως μπορούσαν άλλοτε οι κάτοικοι ολόκληρης της περιοχής να χαρούν τη θάλασσα και να περάσουν το καλοκαίρι ελεύθερα, είτε στο Νέο Φάληρο και σ' όλα εκείνα τα πασίγνωστα, αλλά και τόσο κοντινά σημεία πηγαίνοντας με το τραμ, τα λεωφορεία, τον ηλεκτρικό, αλλά και ακόμη πιο γραφικά όταν από τις λαϊκές γειτονιές έφταναν εκεί με τις σούστες για να περάσουν οικογενειακά στις Τζιτζιφιές «παρά θίν' αλός ατρυγέτοιο» - στην αμμουδιά της απέραντης θάλασσας - το Σαββατοκύριακο της ανάσας και της ξεκούρασης.

ΑΛΛΑ κι έπειτα, στα δύσκολα κατοχικά χρόνια, οι ΕΠΟΝίτικες φοιτητικές συντροφιές δεν κολυμπούσαν στο «Εντεν» και δεν περνούσαν την εκδρομή τους στο δασύλλιο του Γκρόμαν, εκεί που λίγο αργότερα οι Σκόμπηδες το πήραν και το έκαναν νεκροταφείο;

ΔΕΝ πρέπει όμως ν' αποξεχαστεί κι η άλλη πλευρά, η άλλη η δυτική του Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, του Μ. Πεύκου ακρογιαλιές που έβρισκαν καταφύγιο δροσιάς και θάλασσας οι δυτικές λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Μπόλικο κι άφθονο καθαρό πρώτο ψάρι: οι τσιπούρες, που σέρβιραν τα ταβερνάκια του Σκαραμαγκά.

ΚΙ ΕΙΝΑΙ ακριβώς η περιοχή που η θάλασσά της πολλά χρόνια τώρα με τα ναυπηγεία, τα διυλιστήρια, τα τσιμεντάδικα κι άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες δέχτηκε θανάσιμα πλήγματα, γνώρισε σωστό αφανισμό κι έγινε ουσιαστικά απλησίαστη.

ΤΑ σκυλόψαρα της ελληνικής ολιγαρχίας οι Λάτσηδες, Βαρδινογιάννηδες, Νιάρχοι κι Αγγελόπουλοι διάλεξαν, πήραν και θρόνιασαν όπου τους βόλευε για να στήσουν τα βιομηχανικά τους βιλαέτια, σκορπίζοντας σε πολυάνθρωπες περιοχές τη μόλυνση και το θάνατο... Ο,τι γύρεψαν το πήρανε, τα 'χουν και τα επαυξάνουν. Χωρίς να γνοιάζονται για τις καταστροφές που συντελούνται στην περιοχή και φυσικά για τη θάλασσα.

ΤΩΡΑ όμως να πάμε στη μεριά ετούτη του Σαρωνικού, αυτή, που πιάνει από τα Φάληρα και προχωρεί στη Βάρκιζα και τράβα για το Σούνιο, κάθε ακρογιαλιά η μια πιο όμορφη και μοναδική από την άλλη.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ, λοιπόν, στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής (1/7) όσα σχετικά και αποκλειστικά γράφει στο ρεπορτάζ «Ξεπουλάνε τις ακτές και τη θάλασσα του Σαρωνικού» ο συνάδελφος Αντώνης Καρκαγιάννης: «... Ολόκληρη η ακτή του Σαρωνικού από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ως τη Βουλιαγμένη και αργότερα (γιατί όχι;) ως το Σούνιο μαντρώνεται και παραδίνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που στη χώρα μας δυστυχώς είναι συνώνυμη με την ασυδοσία...».

ΑΠ' ΟΣΑ μαθεύονται - τα σχέδια και οι συμβάσεις μένουν συνήθως στο ημίφως ετοιμάζονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες, ειδικές πλαζ για μπάνια, συνεδριακά κέντρα, χώροι αθλοπαιδιών και πολλά άλλα... «... Ενα είναι βέβαιο - παρατηρεί ο συνάδελφος Αντ. Κ. - ότι οι περιοχές αυτές από κοινό αγαθό, που ήταν επί αιώνες, θα μεταβληθούν σε ιδιωτικό και κυρίως εμπορεύσιμο...».

ΚΙ ΕΔΩ πρέπει να σημειωθεί, πως ξεπουλητής στην περίπτωση αυτή είναι η θυγατρική εταιρία του ΕΟΤ, η ΕΤΑ (Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων) που βγάζει στο σφυρί και πουλάει... Και φυσικά αυτά που πουλάει είναι δημόσια, κρατική περιουσία. Κι έχει όπως γράφεται 150 χιλιάδες στρέμματα, όλα τους «φιλέτα» να βγάλει στο σφυρί σ' όλη την Ελλάδα... Χαράς ευαγγέλια!!!

ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ επίσης ότι, όπως έγινε γνωστό, κι η Εκκλησία με επίλεκτα κι αυτή «φιλέτα» στις προνομιακές περιοχές είναι πανέτοιμη και διεκδικεί τα δέοντα για να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, έχοντας ετοιμάσει και τις σχετικές μελέτες!!!

ΠΡΟ των πυλών λοιπόν, η νέα αυτή έφοδος στην παράλια ζώνη του Σαρωνικού. Είναι και μένει φλέβα ζωής για ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι η μεγάλη μας ανάσα που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε ολότελα. Η υπεράσπισή της δεν είναι υπόθεση μόνο αυτών που ζουν στις παράκτιες περιοχές. Είναι υπόθεση και αγώνας όλων μας, ολόκληρης της Αττικής. Θα είναι καίριο και καταστροφικό το πλήγμα για τη ζωή, χάνουμε τη δροσιά και την ανάσα μας. Να τους φράξουμε το δρόμο. Οι νεο-βάνδαλοι δεν πρέπει να περάσουν.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ