Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η βαρβαρότητα δεν κάνει διακοπές

Ας μην το ξεχνάμε λεπτό. Ο πόλεμος είναι διαρκής. Αυτοί, το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, δεν έχουν αναστείλει ούτε για λίγο τη διαρκή επίθεσή τους. Είναι ο συσχετισμός που καθορίζει την έκβαση των διαφόρων μαχών και ορισμένες φορές καλλιεργεί την αυταπάτη της ειρήνευσης.

Στα καθ' υμάς, το διάστημα που μεσολάβησε από τα μεγάλα συλλαλητήρια του Απρίλη και του Μάη και παρά την αίσθηση ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω, οι εξελίξεις βεβαιώνουν πως κάθε άλλο παρά σε ειρηνική περίοδο βρισκόμαστε.

Μόνο τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες αλλεπάλληλων σχετικών ανακοινώσεων: Ο «δεκάλογος για την ασφάλιση» που ανακοίνωσε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Α. Διαμαντοπούλου, η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η συνάντηση εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας με τους αντίστοιχους της ΓΣΕΕ, οι δηλώσεις Γιαννίτση και μεγαλεμπόρων, όλα διακηρύσσουν πως στόχος τους είναι η άμεση ανατροπή του σημερινού κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος. Τώρα, πλέον, γνωρίζουμε και το χρονοδιάγραμμα: Η κυβέρνηση έχει εντολή και την έχει αποδεχτεί, ως το τέλος του χρόνου να έχει παρουσιάσει τη νομοθετική λύση για τις πολιτικές επιλογές που έχουν ήδη ανακοινωθεί (οι γνωστές «ιδέες» Γιαννίτση). Και μάλιστα, αυτή να είναι αποτέλεσμα «κοινωνικού διαλόγου». Το γεγονός ότι ονομάζουν το διάλογό τους «συζήτηση εμπειρογνωμόνων», δεν του αφαιρεί τη βασική λειτουργία που είναι η παραγωγή συναίνεσης. Στο τέλος της περιόδου «διαλόγου» ο Κ. Σημίτης με τη γνωστή ρήση του «έχω εξουσιοδότηση να κυβερνήσω» θα νομοθετήσει. Το συνέδριο τού ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε ένα κατ' εξοχήν εργαλείο για να παρουσιαστεί ενισχυμένη αυτή η «εξουσιοδότηση».

Στο μεταξύ: Τινάζουν ήδη στον αέρα το δημόσιο σύστημα Υγείας, η μαύρη εργασία και μαζί η εισφοροδιαφυγή καλπάζουν. Οπως και τα κέρδη των βιομηχάνων. Μαζί καλπάζει και ο χάρος στα σύγχρονα κρεματόρια: Είτε αυτά είναι τα ναυπηγεία, είτε οικοδομές, είτε τα εμπορικά «ορθάδικα» ή τα χλιδάτα ξενοδοχεία. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον αέρα να εισπράττουν ως μόνη λύση την «απασχολησιμότητα» και ως πιο ελπιδοφόρα διέξοδο - οι αρσενικοί - την προοπτική να γίνουν μισθοφόροι του ΝΑΤΟ στη νέα χάραξη συνόρων στα Βαλκάνια σήμερα, στην ευρύτερη Ανατολή αύριο.

Σ' αυτό το περιβάλλον κάποιοι κερδίζουν. Η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είναι πεντακάθαρη: Στα ύψη τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Σ' αυτή τη διαρκή επίθεση καταγράφονται ήδη σημαντικές αντιστάσεις και προδιαγράφονται ακόμα ισχυρότερες. Γι' αυτό ο τρομονόμος, γι' αυτό ο σχεδιασμός για απαγόρευση διαδηλώσεων, γι' αυτό οι δίκες απεργών.... Γι' αυτό ο Μιλόσεβιτς... Ναι, ο Μιλόσεβιτς. Που παραδόθηκε μετά τον Οτσαλάν για να παγιωθεί το μήνυμα: «Τ' αφεντικά είναι κυρίαρχα στον πλανήτη. Η αντεπανάσταση εδραιώνεται».

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η αντίσταση που απαιτείται δεν μπορεί να είναι του επιπέδου μοβ και ροζ κορδελίτσες γύρω από το σύνθημα «Πι άνθρωποι πάνω απ' τα κέρδη». Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν αντιμετωπίζεται με «χριστιανισμούς». Ετσι μόνο η διαιώνιση της βαρβαρότητας διασφαλίζεται με τον επί της ουσίας αφοπλισμό αυτών που έχουν μόνο ένα δικαίωμα: να ανατρέψουν αυτό το απάνθρωπο σύστημα. Η αντίσταση που απαιτείται προϋποθέτει οργανωμένους εργάτες, με ταξική συνείδηση, απαιτεί η πρωτοπορία να βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή. Κι αυτά προϋποθέτουν δουλιά μυρμηγκιού. Για την οποία το καλοκαίρι δεν είναι μια εύθυμη περίοδος, αλλά ο αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας για το χειμώνα που έρχεται. Και θα 'ναι ακόμα πιο βαρύς από τους προηγούμενους αν δεν πάρουμε μέτρα τώρα. Ειδικά για την Αθήνα, θέατρο κεντρικών αντιπαραθέσεων και χώρο συγκέντρωσης πάνω από το μισό της εργατικής τάξης της χώρας, οι απαιτήσεις για τη δουλιά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι πιο μεγάλες. Τα σημαντικά βήματα που έγιναν από τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ ως σήμερα, απαιτούν συνέχεια. Η επανάπαυση οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Η Συντονιστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο Σπόρτινγκ επωμίστηκε από κείνη τη μέρα αυτήν την ευθύνη. Οι περιοδείες, οι συγκεντρώσεις, οι συνελεύσεις, η εκλογή επιτροπών αγώνα παντού, είναι στην ημερήσια διάταξη. Χωρίς ανάπαυλα, μ' όλη τη δυσκολία της εποχής.

Η κινητοποίηση - σε βαθμό ταραχής - των μηχανισμών της κρατικής καταστολής, την Πέμπτη, μετά την κατάληψη και του Χρηματιστηρίου από τους αγωνιστές του ΠΑΜΕ, δείχνουν πως ο αντίπαλος δε κάνει διακοπές. Οπως διακοπές δεν κάνουν και οι διάφοροι «χώροι διαλόγου» που ολοκληρώνουν το «κομπρεμί» με τα διάφορα «καλά» ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό της ΓΣΕΕ, και στοχεύουν σε μια πρόταση του τύπου «κοινωνικό συμβόλαιο» για μια νέα περίοδο «καλής» διαχείρισης της επελαύνουσας βαρβαρότητας.

Ο τραχανάς έχει ήδη απλώσει πολύ. Θέλει χέρια, θέλει μυαλό, να δουλεύουν όλα στον ίδιο στόχο.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ