Κυριακή 8 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ και «Σύμπραξη για την ειρήνη»

Χαβιέ Σολάνα ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι διότι πετύχαμε... μακρόπνοο σχέδιο δράσης με το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Σύμπραξης σε θέματα Βοσνίας... τρομοκρατίας... περιβαλλοντικά.... διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής...

Associated Press

Χαβιέ Σολάνα ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι διότι πετύχαμε... μακρόπνοο σχέδιο δράσης με το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Σύμπραξης σε θέματα Βοσνίας... τρομοκρατίας... περιβαλλοντικά.... διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής...
Η «Σύμπραξη για την Ειρήνη» είναι έμπρακτη προσπάθεια του ΝΑΤΟ για επέκτασή του. Ανώδυνη για το ίδιο, «ειρηνική» και, κατά πώς φαίνεται, αποτελεσματική. Οι χώρες που καλούνται ή ζητούν να συμπράξουν εκτείνονται προς ανατολάς των ήδη εταίρων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Φτάνουν και ακουμπούν τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας διευρύνεται, αποκτώντας τους νέους του συμμάχους από το χώρο των μέχρι εχθές άσπονδων εχθρών του.

Για να δούμε εάν ο «συνεταιρισμός» αυτός συμφέρει τους λαούς των χωρών που βρίσκονται τώρα στο «ειρηνικό» στόχαστρο του ΝΑΤΟ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι και σε τι αποβλέπει η Συμμαχία.

Πριν αναφερθούμε συγκεκριμένα, να θυμίσουμε ότι ο σημερινός αρμόδιος για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, ο κύριος Σολάνα, πριν απ' αυτή τη θέση κατείχε την αντίστοιχη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Με εκείνη την ιδιότητα και κάνοντας έναν απολογισμό των επιτυχιών του ΝΑΤΟ, τόνιζε επιγραμματικά σε επιστολή του: «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι διότι πετύχαμε... μακρόπνοο σχέδιο δράσης με το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Σύμπραξης (ΕΑΡC)... σε θέματα Βοσνίας... τρομοκρατίας... περιβαλλοντικά.... διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής... Η Σύμπραξη για την Ειρήνη διευρύνει δεσμούς μεταξύ συμμάχων και εταίρων... τον κύκλο και βάθος δραστηριοτήτων... αντλούμε πείρα από τη Βοσνία για περισσότερο πολύπλοκες και απαιτητικές ασκήσεις... η συνεργασία μεταξύ στρατιωτικών βρίσκεται σε καλό επίπεδο... η επανεκπαίδευση των αποστρατευόμενων... το Ευρωατλαντικό Κέντρο Καταστροφών στις Βρυξέλλες... Αξιωματικός Σύνδεσμος του ΝΑΤΟ στο Κίεβο... ΝΑΤΟικό κέντρο πληροφοριών στο Κίεβο... ίδρυση πρεσβειών (;) του ΝΑΤΟ σε χώρες Νοτιοανατολικής Μεσογείου... άνοιγμα των σχολών του ΝΑΤΟ σε Αξιωματικούς... κλπ.».

Ο Σολάνα στην επιστολή του δίνει μια εικόνα των γενικών δραστηριοτήτων της Συμμαχίας στον τομέα της Σύμπραξης για την Ειρήνη που μας απασχολεί. Δε χρειάζεται να σταθούμε ούτε στο τι εκπαίδευση παρέχουν στους αξιωματικούς οι σχολές του ΝΑΤΟ, ούτε σε ποιους τομείς χρειάζονται επανεκπαίδευση οι απόστρατοι αξιωματικοί των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν έχουν αλλάξει πολλά σ' αυτές τις σχολές από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Είναι πιο μοντέρνες, τεχνολογικά προηγμένες, αναβαθμισμένες και με διευρυμένη τη διδακτέα ύλη, αφού το αντικείμενο καλύπτει πλέον συμφέροντα του ΝΑΤΟ σε παγκόσμια κλίμακα. Χρειάζεται να πούμε ότι τα πάντα και σε αυτές τις σχολές ελέγχονται από Αμερικανούς;

Η ιστορία της PFP (Partnership for Peace, Σύμπραξη για την Ειρήνη) έχει την αρχή της στο τέλος του ψυχρού πολέμου. Από τον Ιανουάριο του 1994 μετά από απόφαση της Διάσκεψης Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες έχει διανύσει μέχρι σήμερα πλούσιο σε δραστηριότητες δρόμο. Εκτός του τομέα των ασκήσεων του ΝΑΤΟ με χώρες υπό ένταξη στα πλαίσια της Σύμπραξης, ολόκληρη η αιματηρή υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας και γενικότερα τα θέματα και προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά και ό,τι απασχολεί το ΝΑΤΟ, περνούν μέσα από την «Ενισχυμένη Σύμπραξη για την Ειρήνη», όπως αποκαλείται.

«Η πείρα από τις επιχειρήσεις στη Βοσνία είναι πολύτιμη για μελλοντικές παρόμοιες επιχειρήσεις της PFP υπό το ΝΑΤΟ» έγραφε ο Βαλανζίνο, βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ το φθινόπωρο του 1998 στο Δελτίο του ΝΑΤΟ. Το απέδειξε η ανάμειξη στο Κόσσοβο. Φαίνεται με τη συνέχεια σήμερα στη FYROM.

Οι διακηρυγμένοι σκοποί της Σύμπραξης, που θυμίζουν το τραγούδι της Κίρκης, διατυπώνονται ως εξής:

- Να διευκολυνθεί η ύπαρξη διαφάνειας σε εθνικούς αμυντικούς σχεδιασμούς και προϋπολογισμούς (και πάει περίπατο έτσι η εθνική ανεξαρτησία).

- Να εξασφαλιστεί δημοκρατικός έλεγχος των αμυντικών δυνάμεων.

- Να διατηρηθεί η ικανότητα και ετοιμότητα να συμμετέχουν, εφόσον το επιτρέπουν οι συνταγματικές διατάξεις (sic), σε επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την ευθύνη του ΟΑΣΕ.

- Να αναπτυχθούν στρατιωτικές σχέσεις συνεργασίας με το ΝΑΤΟ... να αναλαμβάνουν αποστολές στα πεδία ειρηνευτικών επιχειρήσεων, έρευνας και διάσωσης, ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αλλού όπου μπορεί να συμφωνηθεί αργότερα (ας μη σχολιάσουμε ποιες θεωρούν οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις) και τέλος, όταν όλα θα είναι έτοιμα,

- να αναπτυχθούν δυνάμεις οι οποίες θα μπορούν ευκολότερα να συμπράξουν με τις δυνάμεις των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Εκτοτε σημαντικός αριθμός αξιωματικών των χωρών «εταίρων του ΝΑΤΟ» υπηρετεί σε διάφορες θέσεις της Συμμαχίας. Κοινές επιτροπές λειτουργούν και μελετούν όλο το φάσμα των θεμάτων που χρειάζονται συντονισμό και ρύθμιση, μέχρι την τελική και οριστική ένταξη κάθε χώρας στο Σύμφωνο. Επισκέψεις ανταλλάσσονται, ομιλίες και σεμινάρια πραγματοποιούνται με θεωρητικά και πρακτικά θέματα όπως «Οι Ενοπλες Δυνάμεις σε μία Δημοκρατία» και «Στρατιωτική Εκπαίδευση και Παιδεία».

Ευρεία ποικιλία θεμάτων αναλύονται και μελετώνται στη Σχολή Πολέμου του ΝΑΤΟ στη Ρώμη, σε άλλη στο Ομπεράμεργκαου που ανήκει στο SHAPE, καθώς επίσης και σε σχολές καθαρά πρακτικής και επιχειρησιακής εκπαίδευσης στη Νότια Γερμανία και αλλού.

Οι στρατιωτικοί των εταίρων χωρών που παρακολουθούν, διδάσκονται και εκπαιδεύονται σ' αυτές τις σχολές είναι εκείνοι που καλούνται να μεταλαμπαδεύσουν στους υπόλοιπους συναδέλφους τους την εμπειρία τους. Ετσι, ώστε σταδιακά να επέλθει, μαζί με τις ασκήσεις και τη συνυπηρεσία, η ισοπέδωση και κοινή αντίληψη των θεμάτων που ενδιαφέρουν το ΝΑΤΟ.

Και ποια είναι αυτά που ενδιαφέρουν το ΝΑΤΟ; (Από πλευράς εκπαίδευσης των καινούριων, γιατί τους ουσιαστικούς στόχους των νέων αγορών, τον έλεγχο των πετρελαίων και φυσικών πόρων κλπ. τα είπαμε).

«Η συνεργασία σε θέματα άμυνας, η αμυντική επάρκεια, σταθερότητα και ευκαμψία, η αντιμετώπιση κρίσεων, η σχεδίαση και εφαρμογή αμυντικών προγραμμάτων σε δημοκρατικές κοινωνίες, οικονομικός προγραμματισμός, προϋπολογισμός και διαχείριση προγραμμάτων, έρευνα και ανάπτυξη, διαδικασίες προμηθειών, διοίκηση προσωπικού, μελέτη νομικού και συνταγματικού πλαισίου στρατιωτικών δυνάμεων σε μια δημοκρατία, δημοκρατικός έλεγχος των ενόπλων δυνάμεων, πολιτικο-στρατιωτικές σχέσεις και κοινοβουλευτική ευθύνη, εναρμόνιση αμυντικού σχεδιασμού και θέματα ελέγχου εξοπλισμών, θέματα εκπαίδευσης και ασκήσεων, στρατιωτική μόρφωση...» και ένα πλήθος άλλων, που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι αφορούν και πού στοχεύουν. Να τονίσουμε μόνο ότι βασική απαίτηση, που σταδιακά εμφανίζεται, είναι η συμβατότητα στα οπλικά συστήματα των υπό ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ με τα όπλα που αυτό χρησιμοποιεί.

Δε χρειάζεται πολύς χρόνος με τέτοιες διαδικασίες, δεσμεύσεις, εμπλοκές σε κοινές αποστολές και επιχειρήσεις, αλλαγές σε νομοθεσίες, τροποποιήσεις στόχων άμυνας και γενικά στροφής προς ό,τι στοχεύει το ΝΑΤΟ, για να κριθούν έτοιμες για ένταξη στη Συμμαχία οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η αγορά των χωρών αυτών έχει ανοίξει για τους εξοπλισμούς που προμηθεύουν οι ΗΠΑ. Η όρεξη των εμπόρων όπλων δεν κρύβεται. Το μεγάλο φαγοπότι θα συνεχίσει με τους λαούς των νέων μελών του ΝΑΤΟ να δουλεύουν για γενιές ολόκληρες για να ξεπληρώνουν τις νέες απαιτήσεις σε άλλα οπλικά συστήματα, δυτικής όμως προέλευσης και κύρια αμερικανικής.

Εμείς οι χτεσινοί εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων μιας μικρής χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ, ενταγμένοι στην «Κίνηση για την Εθνική Αμυνα», θεωρούμε το ΝΑΤΟ οργανισμό εγκληματικό. Θεωρούμε τη Συμμαχία αυτή ως λυκοφωλιά. Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να διαλυθεί και όχι να διευρυνθεί. Αν μπορούμε να απευθυνθούμε στους συναδέλφους στρατιωτικούς των «Εταίρων στη Σύμπραξη για την Ειρήνη» θα τους λέγαμε:

«... Προέρχεστε από χώρες όπου το πάθος των λαών σας περίσσεψε αφού μεγαλούργησε με επαναστάσεις, ανατροπές και μεγάλες επιτυχίες σε κοινωνικοοικονομικά πεδία.

Σήμερα αρκετοί αναρωτιέστε εάν συμφέρει στους λαούς σας η ένταξη των χωρών σας στους χθεσινούς νικητές του ψυχρού πολέμου.

Μην κάνετε αυτό το λάθος. Μην υποταχθείτε στους μηχανισμούς αυτούς. Δεν πρόκειται οι λαοί σας να δούνε μέρες μ' αυτόν τον τρόπο.

Η άρχουσα τάξη που αναδύθηκε στις χώρες σας θα ισχυροποιήσει τη θέση της, στρατεύοντας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλο το στρατιωτικό και λοιπό δυναμικό των κοινωνιών σας.

Η ανατροπή της προηγούμενης τάξης πραγμάτων στην Ανατολική Ευρώπη δεν επέφερε δεινά μόνο στους δικούς σας λαούς. Σαρώνονται η μία μετά την άλλη οι κατακτήσεις στις εργατικές και λοιπές σχέσεις σε όλο τον κόσμο.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων είναι οδυνηρή για τους λαούς όλου του κόσμου. Μη βοηθήσετε περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση. Δε συμφέρει τους λαούς σας η διεύρυνση του ΝΑΤΟ».


Του
Αντώνη ΚΑΚΑΡΑ
Ο Αντώνης Κακαράς είναι μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, απόστρατος αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ