Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι διαπραγματεύσεις θα πυκνώσουν, οι εκβιασμοί θα ενταθούν

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί ότι μπορεί να «αξιοποιηθεί» και το παζάρι ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό

Από τις προηγούμενες συναντήσεις του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη και του Προέδρου του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, με τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ
Από τις προηγούμενες συναντήσεις του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη και του Προέδρου του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, με τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, όμως από την άλλη δεν μπορούμε να συνεχίζουμε εσαεί, καθώς οι ευκαιρίες έρχονται και παρέρχονται» επισήμανε ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που βρίσκεται στην Κύπρο προετοιμάζοντας τις επόμενες συναντήσεις των δύο πλευρών, που στο εξής θα γίνονται πιο εντατικές.

Αναδεικνύοντας ότι η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων θα φέρει και ένταση των «διεθνών» παρεμβάσεων (δηλαδή των παρεμβάσεων ιμπεριαλιστικών κέντρων), άρα και των εκβιασμών σε βάρος όλου του κυπριακού λαού, ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως «είναι δύσκολο, είναι μια πρόκληση, όμως υπάρχει τεράστια υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της γειτονιάς (της Κύπρου)». Ενδεικτικό του πόσο περιπλέκεται το παζάρι γύρω από το Κυπριακό, είναι ότι ο Αϊντε υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ για το Προσφυγικό όχι μόνο δε θα θέσουν σε κίνδυνο τις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά υποδεικνύεται και η ανάγκη Τουρκία και ΕΕ να υπερπηδήσουν «ορισμένες δυσκολίες που είναι στενά συνδεδεμένες με το Κυπριακό» και άρα έτσι να υπάρξει «ώθηση στη λύση» του Κυπριακού, εφόσον «αξιοποιηθεί» σωστά.

Ολα αυτά αναφέρονται, ενώ ανοικτά η Τουρκία ζητά να «ξεπαγώσουν» κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με αντάλλαγμα καλύτερη συνεργασία για τη «διαχείριση»/φιλτράρισμα των μεταναστών και οι Βρυξέλλες δηλώνουν πανέτοιμες να παζαρέψουν τις αξιώσεις της Αγκυρας και στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών στη Μέση Ανατολή.

Οι παραπάνω δηλώσεις Αϊντε έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε στα Κατεχόμενα με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί και καθώς το τελευταίο διάστημα το ψευδοκράτος εμφανίζεται πιο καθαρά αδιάλλακτο στις συναντήσεις, ειδικά σε θέματα όπως η διακυβέρνηση (επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία), αλλά και σε περιουσιακό, εδαφικό κ.τ.λ. Επιπλέον, μετά την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του αγωγού που μεταφέρει στα Κατεχόμενα νερό από την Τουρκία, πολλοί επιμένουν ότι δημιουργούνται νέα τετελεσμένα που ευνοούν το κατοχικό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε ο Αϊντε προχτές και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σ' ένα κομβικό σημείο, υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν διαφωνίες, το μήνυμα της δικής μας πλευράς είναι ότι παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση και θα δούμε πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία». Πρόσθεσε ότι για να γίνει μια πολυμερής «διάσκεψη», πρέπει να λυθούν ζητήματα για τα οποία ακόμα υπάρχει διαφωνία και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όσον αφορά τον πληθυσμό της επανενωμένης Κύπρου, στόχος της Λευκωσίας είναι «η δημογραφική αναλογία να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960». Οσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει «τις υποχρεώσεις της για να μπορεί να προχωρήσει και η ενταξιακή της διαδικασία», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα προτάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο Κύπριος ηγέτης (π.χ. να επιστρέψει η Αμμόχωστος, η οποία αποτελεί επενδυτικό «φιλέτο»).

Τέλος, να σημειωθεί ότι συμμετέχοντας σε εκδήλωση για το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, τόνισε ότι «η Κύπρος και ο λαός της εμπνέονται από τη γερμανική ενοποίηση» και ότι «η επανένωση της Κύπρου θα ολοκληρώσει το έργο που άρχισε το 1989: επανένωση όλης της Ευρώπης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη δίνη περίπλοκων ανταγωνισμών(2016-07-22 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η άτυπη συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη - Αϊντε(2015-05-06 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται οι νέοι αντιλαϊκοί εκβιασμοί(2015-04-10 00:00:00.0)
Ψάχνουν διέξοδο για να ενταθούν τα παζάρια(2015-01-15 00:00:00.0)
Διεργασίες για την τακτική γύρω από τους υδρογονάνθρακες(2014-11-18 00:00:00.0)
Εμμεσες διαβουλεύσεις και οι αντιθέσεις στο προσκήνιο(2014-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ