Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες για την τακτική γύρω από τους υδρογονάνθρακες

Το Συμβούλιο Αρχηγών (συμμετέχουν οι πρόεδροι των κομμάτων και πρώην πρόεδροι της δημοκρατίας) συνέρχεται σήμερα υπό τον Κύπριο Πρόεδρο. Την επόμενη βδομάδα φτάνει ξανά στην Κύπρο, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, που, πλέον έχει θέσει καθαρά την ανάγκη να συζητηθεί η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων.

Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται μέχρι σήμερα αρνητική σε κάτι τέτοιο, αφού φαίνεται να μην ικανοποιείται από τη μοιρασιά. Ετσι πυκνώνει και τις προσπάθειες να κρατήσει «ανοιχτούς διαύλους» με κάθε «στρατόπεδο», εμπλέκοντας το λαό σε αντιθέσεις που μόνο νέους κινδύνους δημιουργούν για τον ίδιο.

«Βοήθεια» από τον Βρετανό πρέσβη

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Α. Νεοφύτου, είχε συνάντηση με τον Βρετανό πρέσβη στην Κύπρο Ντ. Ρ. Τοντ.

«Ζητήσαμε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για να πραγματώσουμε το μεγάλο μας όραμα για τον τόπο μας, να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα και η περιοχή μας, από περιοχή συγκρούσεων και διαφορών να γίνει περιοχή της ειρήνης, της δημιουργίας και η Κύπρος να καταστεί ο πιο αξιόπιστος πυλώνας πολιτικής σταθερότητας, ενίσχυσης της διπλωματίας, αλλά και ο πυλώνας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νεοφύτου. Από τη μεριά του, ο Βρετανός πρέσβης ανέφερε ότι «η Μεγάλη Βρετανία και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση αυτής της λύσης».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, στα Κατεχόμενα έγιναν εκδηλώσεις για την «επέτειο» ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Σε αυτές παραβρέθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπ. Αρίντς, και ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζ. Τσιτσέκ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει λύση του Κυπριακού, χωρίς αναγνώριση δύο λαών στην Κύπρο και ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποκλείει και καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για συμμετοχή σε έναν ουσιαστικό διάλογο, μακριά από απειλές και εκφοβισμούς, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης, λειτουργικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την «επέτειο», το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση τετελεσμένων (...) Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι, η αποκατάσταση της διεθνούς έννομης τάξης και η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μίας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λειτουργικής λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014 και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους - Μέλους της ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα στην Κύπρο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org