Πέμπτη 15 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ψάχνουν διέξοδο για να ενταθούν τα παζάρια

Με τον Κύπριο Πρόεδρο συναντήθηκε χτες ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε

Από τη συνάντηση Αϊντε - Αναστασιάδη
Από τη συνάντηση Αϊντε - Αναστασιάδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την «εποικοδομητική προσέγγιση» του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγνώρισε στη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο Αϊντε «εξέφρασε την απογοήτευσή του για το λόγο ότι η εποικοδομητική αυτή προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είχε ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι για την επανέναρξη «ενός διαλόγου που θα έχει προοπτική θετικής κατάληξης, είναι ξεκάθαρο ότι η "μπάλα" βρίσκεται στο "γήπεδο" της τουρκικής πλευράς», αλλά και ότι πρέπει να γίνει «αντικειμενική ενημέρωση» των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ (σ.σ. που θα συζητήσει για το Κυπριακό στις 26 Γενάρη). Ωστόσο, σε ερώτηση που δέχτηκε για τις «ίσες αποστάσεις» που διατηρεί ο ΟΗΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Εμείς δεν ζητούμε από τα Ηνωμένα Εθνη να παρουσιάσουν γεγονότα υπέρ της δικής μας πλευράς. Εμείς ζητούμε να παρουσιάσουν τα γεγονότα ως έχουν»...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έκθεση που αναμένεται να παρουσιάσει ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν στο ΣΑ αναφέρει απλά ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες, μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία για τη διεξαγωγή μιας σεισμικής έρευνας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», και εξισώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος καλεί τις δύο πλευρές «να βρουν έναν τρόπο για να επιτευχθεί αυτό (σ.σ. η επανέναρξη των συνομιλιών) χωρίς καθυστέρηση», ενώ επαναλαμβάνει την έκκληση «προς τις πλευρές» να απόσχουν από το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και από την αρνητική ρητορική της μίας πλευράς προς την άλλη.

Προχτές το βράδυ, μετά από συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, ο Αϊντε υποστήριξε ότι το συνεχιζόμενο αδιέξοδο πλέον βλάπτει τη διαδικασία, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι, τώρα, υπάρχει αποδοχή πως το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η θετική αλλαγή που εντοπίζει πλέον ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών αφορά την πρόσφατη δήλωση που έκανε ο Αναστασιάδης ανοίγοντας παράθυρο για τη συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. «Αυτό δεν ήταν σε ισχύ πριν το νέο έτος αλλά ισχύει τώρα και θεωρώ πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση», είπε ο Αϊντε.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν είπε πως στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων θα μπορέσουν να συζητηθούν «όλα τα θέματα», αλλά μόνο «τα εναπομείναντα».

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι το ταξίδι του Ν. Αναστασιάδη στη Μόσχα θα γίνει στις 25 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org