Οι Πρόεδροι Συρίας και Ρωσίας στο Κρεμλίνο |
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη «εργασίας» του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, αργά το βράδυ της Τρίτης στη Μόσχα και η τρίωρη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που κρατήθηκε αρχικά μυστική κι έγινε παρουσία των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, φούντωσε τα σενάρια και τις ενδείξεις για τα σκληρά πολιτικο-διπλωματικά παζάρια που γίνονται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Η ρωσική επέμβαση, τα αποτελέσματα της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς (όπως και η διασφάλιση των ρώσικων μονοπωλίων), συνθέτει ένα πολύπλοκο σκηνικό, στην περιοχή που έχουν προηγηθεί οι πολύχρονες επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και συμμάχων τους.
Σύμφωνα με όσα βγήκαν προς τα έξω, ο Ασαντ, που βγήκε για πρώτη φορά από τη χώρα από την έναρξη του πολέμου, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη ρωσική στρατιωτική βοήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ που υπερασπιστήκατε την ενότητα της Συρίας και την ανεξαρτησία της... Αυτά τα πολιτικά βήματα που έχει κάνει η Ρωσική Ομοσπονδία αφότου ξεκίνησε η κρίση, επέτρεψαν ώστε τα γεγονότα στη Συρία να μην εξελιχθούν σύμφωνα με ένα τραγικό σενάριο».
Ο Ρώσος ηγέτης, από την άλλη, σημείωσε (σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πέσκοφ) ότι σε καμία περίπτωση δεν επίκειται ρωσική χερσαία επέμβαση στη Συρία. Πρόσθεσε ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία είναι ύψιστη προτεραιότητα και αμέσως μετά έπεται η πολιτική διευθέτηση». Ξεκαθάρισε ότι η πολιτική διευθέτηση στη Συρία «μπορεί να αρχίσει μόνο αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία».
Ενδεικτικό των διεργασιών σε πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο, είναι οι εκτενείς τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Ρώσος Πρόεδρος, λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του Σύρου ομολόγου του, με ηγέτες σημαντικών δυνάμεων που συνέβαλαν και στη δημιουργία και υποστήριξη των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Τέτοιοι ήταν ο Σαουδάραβας μονάρχης Σαλμάν, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα ο Β', ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, μίλησε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.
Πάντως, αυτό που επιβεβαιώνεται, είναι η έκτακτη συνάντηση που θα έχουν αύριο Παρασκευή, στη Βιέννη της Αυστρίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με τους ομολόγους τους από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, ανάμεσα στα άλλα, θεωρείται και η επίτευξη ενός στρατιωτικού μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους, με στόχο την αποτροπή μεταξύ τους θερμών επεισοδίων, αλλά και διενέργειας επιχειρήσεων εντοπισμού και διάσωσης κατά τις παράλληλες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν στη Συρία.
Νωρίτερα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, αλλά να συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στους Κούρδους της χώρας.
Δυνάμεις που συμμετέχουν στην ιρακινή κυβέρνηση συνασπισμού και διοικητές των ισχυρών σιιτικών ένοπλων οργανώσεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές στο πλευρό του ιρακινού στρατού, πίεσαν χτες τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, να ζητήσει την πραγματοποίηση ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.
Ωστόσο, ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι το Ιράκ δε θα υποβάλλει τέτοιο αίτημα στη Μόσχα. Πριν είχε επισκεφτεί το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ και δεν έκρυψε ότι ανάμεσα στα σχέδια του Πενταγώνου είναι η δημιουργία ενός «στρατιωτικού επιχειρησιακού κέντρου», που θα επιτρέψει τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στους Κούρδους και τους Ιρακινούς στρατιώτες. Θυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει ήδη στήσει το δικό της «κέντρο» με Ιράκ, Ιράν, Συρία.