Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ

Την «επιβράβευση» των επιχειρήσεων, που «δημιούργησαν θέσεις εργασίας», με έξτρα χρήμα για τζάμπα εργασία, καθώς και την επιδότηση ανέργων που «δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση», σχεδιάζει ο ΟΑΕΔ.

Ηδη από τη Δευτέρα, ο Οργανισμός προανήγγειλε τη δημοσίευση αυτών των προγραμμάτων και την Τρίτη τα συζήτησε στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Την τροφοδότηση των εργοδοτών με ζεστό χρήμα και πάμφθηνους εργαζόμενους, με πρόσχημα τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, καταψηφίζοντας τα προγράμματα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών αφορά θέσεις εργασίας πλήρους ή και μερικής απασχόλησης που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την 1/1/2015 έως και τις 31/8/2015. Για τους εργαζόμενους αυτούς, οι εργοδότες μπορούν, όπως φαίνεται, να αιτηθούν από τον ΟΑΕΔ την επιχορήγησή τους με 18 ευρώ τη μέρα για κάθε εργαζόμενο που προσλήφθηκε με πλήρες ωράριο και με 9 ευρώ τη μέρα για κάθε μερικώς απασχολούμενο, προκειμένου να καλύψουν «μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους». Η ανώτατη διάρκεια επιχορήγησης φτάνει τους έντεκα μήνες (από 1/1/2015 έως και 30/11/2015).

Το πρόγραμμα για την «ενίσχυση της ρευστότητας», μέσω της επιδότησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών απευθύνεται σε πρώην εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους που δημιούργησαν επιχείρηση κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2014 έως 31/8/2015 και «εξακολουθούν να τη διατηρούν στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης».

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που θα υπαχθεί στο πρόγραμμα ανέρχεται κατ' ανώτατο όριο στα 10.000 ευρώ, «σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των καθαρών επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί». Δηλαδή, κάθε άνεργος που έστησε μια μικρή επιχείρηση προκειμένου να βγάλει ένα μεροκάματο ως αυτοαπασχολούμενος, θα πρέπει πρώτα να έχει καταβάλει από την τσέπη του το ποσό με το οποίο θα αιτηθεί να επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ