Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

Θετική πείρα από τη δράση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών

Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στις 23 Σεπτέμβρη
Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις στις 23 Σεπτέμβρη
Η τραγωδία για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζεται, με τις καιρικές συνθήκες να προστίθενται στις δυσκολίες του δρόμου της προσφυγιάς. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για όσα βιώνουν αυτές οι οικογένειες, όπως και για την κατάσταση στα νησιά, όπου οι πράξεις αλληλεγγύης των κατοίκων είναι σημαντικές.

Οι ταλαιπωρίες, οι πνιγμοί, οι θάνατοι, τα άρρωστα και πεινασμένα γυναικόπαιδα, οι διαλυμένες οικογένειες, είναι τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, στις οποίες εμπλέκεται και η χώρα μας, μέσω της συμμετοχής στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Είναι αποτελέσματα της δράσης αντιδραστικών - δολοφονικών οργανώσεων, που η ΕΕ και οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν αρχικά, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπως και σε άλλους κλάδους, οι ταξικές δυνάμεις, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που δρουν μέσα στα σωματεία, προσπαθούν να οργανώσουν την ταξική αλληλεγγύη και να αναδείξουν τη σημασία της, σε αντιπαραβολή με την αστική «φιλανθρωπία», που στηρίζεται και υπερπροβάλλεται από τα ΜΜΕ.

Η πείρα από αυτήν τη δράση στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, επιβεβαιώνει ότι νέες δυνάμεις απελευθερώνονται, όταν ο έμφυτος ανθρωπισμός της εργατικής τάξης ξεπεράσει το όρια της αστικής φιλανθρωπίας και συναντηθεί με την ανάγκη να βγουν συμπεράσματα για τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης, να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης η πραγματική διέξοδος.

Ορισμένα παραδείγματα από χώρους εργασίας

Ολο το υλικό που συγκεντρώνουν τα σωματεία, μεταφέρεται στους καταυλισμούς των προσφύγων με ευθύνη του ΠΑΜΕ
Ολο το υλικό που συγκεντρώνουν τα σωματεία, μεταφέρεται στους καταυλισμούς των προσφύγων με ευθύνη του ΠΑΜΕ
Με αφορμή τα προσφυγικά κύματα και ύστερα από το κάλεσμα του ΠΑΜΕ να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι ταξικές δυνάμεις επεξεργάστηκαν σχέδιο και πήραν πρωτοβουλίες, τόσο στα σωματεία που πλειοψηφούν, όσο και εκεί που είναι μειοψηφία. Ανέδειξαν την ουσία του ζητήματος, προβλημάτισαν νέους εργαζόμενους, αποκάλυψαν το ρόλο των άλλων δυνάμεων και της εργοδοσίας στο χώρο δουλειάς. Τα θετικά παραδείγματα από αυτήν την προσπάθεια είναι αρκετά:

  • Στην Cyta, οι ταξικές δυνάμεις έβγαλαν ανακοίνωση που καλούσε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το προσφυγικό και σε συλλογή τροφίμων στο χώρο της δουλειάς. Υπήρξε θετική ανταπόκριση, αφού το ζήτημα ήδη κουβεντιαζόταν, λόγω του ότι οι εργαζόμενοι περνώντας από την πλατεία Κάνιγγος για να φτάσουν στη δουλειά, έβλεπαν από κοντά τις άθλιες συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλης αυτής της δουλειάς, είναι ότι στο τμήμα των πωλήσεων, όπου πριν ένα χρόνο η Χρυσή Αυγή, από κοινού με την εργοδοσία προσπάθησαν να ποινικοποιήσουν τη δράση πρωτοπόρων εργαζομένων, η πλειοψηφία τους αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία, δίνοντας απάντηση στη φασιστική συμμορία ότι το ρατσιστικό της μίσος δεν τους αντιπροσωπεύει.
  • Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί η δουλειά στην Unify, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της Πληροφορικής. Εκεί οι ταξικές δυνάμεις κουβέντιασαν με τους εργαζόμενους και έθεσαν το ζήτημα στο ΔΣ, όπου την πλειοψηφία έχουν δυνάμεις δήθεν «ανεξάρτητες» και «ακομμάτιστες», βέβαια πάντα εχθρικές απέναντι στους κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ. Διάβασαν πρόταση - πρόταση το πλαίσιο πάλης του ταξικού κινήματος και πέτυχαν κατά πλειοψηφία να παρθεί απόφαση. Στη συνέχεια, παραχωρήθηκε χώρος από την εργοδοσία και η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν εντυπωσιακή. Κάθε μέρα έφερναν και από κάτι. Το δωμάτιο γέμισε ασφυκτικά με αγαθά αναγκαία για τους πρόσφυγες. Η προσπάθεια είχε συνέχεια: Οι ταξικές δυνάμεις χαιρέτισαν την πρωτοβουλία των εργαζομένων με δεύτερη ανακοίνωση, μέσα κι έξω από το χώρο δουλειάς.
  • Η πρωτοβουλία αυτή αγκάλιασε και την απέναντι εταιρεία πληροφορικής, τη Neurosoft, αφού κατά την εξόρμηση οι εργαζόμενοί της ενδιαφέρθηκαν για τα πράγματα που έβλεπαν να μεταφέρονται και για τις ανακοινώσεις που διακινούνταν. Ανταποκρίθηκαν φέρνοντας κι εκείνοι από την επόμενη μέρα αναγκαία για τους πρόσφυγες υλικά. Επιδίωξη είναι τώρα η πρωτοβουλία να μεταφερθεί και σε άλλες γειτονικές εταιρείες.
  • Στην οργάνωση της αλληλεγγύης πρωτοστάτησε και το ταξικό σωματείο της «360 CONNECT». Το ΔΣ πήρε ομόφωνη απόφαση και ανέλαβε δράση. Σε κάθε τμήμα στο χώρο της εταιρείας, τα μέλη του ΔΣ τοποθέτησαν κούτες για τη συλλογή τροφίμων και ρούχων. Η ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν μαζική και άμεση: Οι κούτες γέμιζαν και άδειαζαν κάθε μέρα.

Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου τους, προβληματίζονταν και άνοιγαν συζητήσεις. Κόντρα στην προσπάθεια συσκοτισμού των πραγματικών αιτίων, αντιλαμβάνονταν ότι οι άνθρωποι αυτοί ξεριζώνονται εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ενας από τους εργαζόμενους παρατήρησε: «Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε για αυτούς; Σφαγιάζουν τους λαούς και δεν τους νοιάζει για το πώς ζουν οι πρόσφυγες».

Αξιοποίηση της δουλειάς που έγινε

Το ζήτημα των προσφυγικών ροών είναι βέβαιο ότι θα οξυνθεί τώρα που μπαίνει ο χειμώνας. Η αστικής τάξη και οι ιμπεριαλιστικές της Ενώσεις, εν μέσω σκληρών ανταγωνισμών και αντιθέσεων για λογαριασμό των μονοπωλίων τους, ανάβουν το φιτίλι του πολέμου, σκοτώνουν και ξεριζώνουν ανθρώπους. Ταυτόχρονα, μετατρέπουν σε απόρθητα φρούρια τα σύνορα της ΕΕ και των κρατών - μελών της, για να ελέγχουν τις μεταναστευτικές ροές και επιτρέπουν την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων τόσων όσους έχει ανάγκη η αστική τάξη σε κάθε χώρα.

Μέσα από τη δουλειά των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση της αλληλεγγύης, έγινε ένα ουσιαστικό βήμα στην ανάδειξη αυτών των ζητημάτων, άνοιξε με καλύτερους όρους η συζήτηση πάνω στα ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει να αντλήσουν οι εργαζόμενοι, συνεισφέροντας στην ανακούφιση των προσφύγων και διεκδικώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επισκέψεις έμπρακτης αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες(2019-12-19 00:00:00.0)
Η εργατική τάξη μπορεί να σπάσει τα δεσμά της(2018-07-03 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στους πρόσφυγες απεργούς πείνας(2017-11-07 00:00:00.0)
Στόχος η ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής οργάνωσης(2010-11-24 00:00:00.0)
Ανάγκη ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών(2010-07-22 00:00:00.0)
Από το ξημέρωμα στην περιφρούρηση(2010-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ