Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Εναλλακτικές προτάσεις» στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο...

Περισσότερο χώρο κερδοφόρας δράσης για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας υποσχέθηκε επί της ουσίας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84». Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η περιβόητη «εναλλακτική πρόταση» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έναντι της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα και με τις σχετικές αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε με τους «εταίρους» της.

Συγκεκριμένα, η «εναλλακτική πρόταση» αφορά όχι στο αν θα προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Σκουρλέτης εμφανίστηκε μεν να απορρίπτει τη δημιουργία και την ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ», λέγοντας πως «η δημιουργία μικρής ΔΕΗ ήταν μια πρόταση που είχε κάνει πέρυσι το καλοκαίρι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα μιλάμε πάνω στο πολύ συγκεκριμένο που έχει να κάνει με τον ΑΔΜΗΕ και με κάποιες αλλαγές, οι οποίες αφορούν την αγορά Ενέργειας, αλλά δεν πλήττουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το περαιτέρω «άνοιγμα» της ενεργειακής αγοράς θα μπορούσε να προχωρήσει και μέσω κάποιας μορφής Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Θα μπορούσε να υπάρξει μια από κοινού δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου θα υπάρχει η συμμετοχή του δημοσίου και των ιδιωτών. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι θα μπορούσαμε στις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, να δούμε τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το δε ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής είπε πως «εμείς ζητάμε από την εταιρεία να παρουσιάσει αυτό για το οποίο δεσμεύεται - και είναι όρος για να υπάρξει αυτή η επένδυση -, τον σύγχρονο αυτό τρόπο εφαρμογής της μεταλλουργίας επί τόπου. Αυτό λέει η σύμβαση. Θέλετε να υπάρχουν επενδύσεις οι οποίες θα αθετούν τις δεσμεύσεις τους και τις υποχρεώσεις τους;»...

Το ζήτημα των Σκουριών τέθηκε επίσης και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του Π. Σκουρλέτη με τον Καναδό πρέσβη Ρ. Πεκ, όπου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, «αποτιμήθηκε θετικά η διάθεση διαλόγου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη». Συζητήθηκε ακόμη και το ζήτημα των μεταφορών με υδροπλάνα, για το οποίο οι Καναδοί δείχνουν έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθώς καναδικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, επιθυμούν διακαώς την είσοδό τους στην ελληνική αγορά. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, γίνονται ήδη τα απαραίτητα βήματα για την αδειοδότηση νέων υδατοδρομίων και κύρια επιδίωξη είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ