Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αναζητώντας αναβαθμισμένο ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα Βαλκάνια

Από παλιότερη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Χ. Θάτσι στο Κόσσοβο

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Χ. Θάτσι στο Κόσσοβο
Τη συνέχιση των προσπαθειών της κυβέρνησης προς ενίσχυση της παρουσίας του εγχώριου κεφαλαίου στην ενδοχώρα των Βαλκανίων σηματοδότησε η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με Κοσσοβάρους αξιωματούχους, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου ο Ν. Κοτζιάς συνοδεύει τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και «τρέχει» ένα παράλληλο πρόγραμμα επαφών. Δεν περνά μάλιστα απαρατήρητη η πρεμούρα και της τωρινής συγκυβέρνησης να βάλει πλάτη στην ένταξη του Κοσσόβου σε μια σειρά λυκοσυμμαχίες, καταπώς ζητούν το ΝΑΤΟ και άλλα κέντρα.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσόβου, Ισά Μουσταφά και Χασίμ Θάτσι, αντίστοιχα. Οι Κοσσοβάροι αξιωματούχοι τον ευχαρίστησαν για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κόσσοβο (μέσα Ιούλη), καθώς επίσης και «για τη συνεπή θέση που τηρεί η Ελλάδα έναντι του Κοσσόβου παρά το γεγονός ότι δεν το έχει αναγνωρίσει», όπως επισήμως ειπώθηκε. Σε αυτή τη βάση, ζήτησαν, εκ νέου, την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Ν. Κοτζιάς, από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στάθηκε στη «μεγάλη σημασία της οικοδόμησης δικτύων (σ.σ.: αγωγών, συγκοινωνιών, τηλεπικοινωνιών κ.ά.) και συνεργασιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με συμμετοχή όλων των χωρών και με την ενεργό υποστήριξη της Ελλάδας και της ΕΕ», που ανοίγουν βέβαια νέα πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο Ν. Κοτζιάς «προσκάλεσε τον ομόλογό του στην Αθήνα και εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες του Κοσσόβου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς βάσει του διεθνούς δικαίου και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι κοινός στόχος είναι η μελλοντική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Στην ίδια βάση, συμφωνήθηκαν «η ενίσχυση της εκατέρωθεν συνεργασίας και η συγκρότηση ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου».

«Συνέχεια του κράτους»

Θυμίζουμε ότι στα μέσα Ιούλη, στην επίσκεψή του τότε στο Κόσσοβο, ο Ν. Κοτζιάς δήλωνε ότι «το Κόσσοβο (σ.σ. το οποίο δημιουργήθηκε ως κράτος - προτεκτοράτο μετά την επίθεση ΝΑΤΟ και ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας) και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν όλες τις μορφές συνεργασίας, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα». Καλούσε από τότε τον ομόλογό του, Χ. Θάτσι (πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ επί πολέμου του ΝΑΤΟ το 1999), στην Ελλάδα. Επίσης, ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσει η ίδρυση Γραφείου (τύπου πρεσβείας) του Κοσσόβου στην Αθήνα. Ενημερώνοντας, δε, για τις εξυπηρετήσεις που μπορεί να παράσχει η ελληνική κυβέρνηση στις υπόλοιπες αστικές τάξεις των Βαλκανίων, προσδοκώντας, φυσικά, ανταλλάγματα, έλεγε: «Στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. Ημασταν η πρώτη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ. Ως εκ τούτου, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, όποτε αυτό μας ζητηθεί».

Σημειωτέον, λίγες μέρες αργότερα, στην Αθήνα, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ξεκαθάριζε για τα λεγόμενά του αυτά περί Κοσσόβου, ότι εφαρμόζει όσα δρομολόγησαν οι προηγούμενοι κυβερνώντες, στη γνωστή λογική «συνέχειας του κράτους» από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς»: «Συνεχίζουμε μία πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο που είχε αποφασισθεί από το παρελθόν, που στηρίζεται στη συμφωνία που έγινε το 2012 για τη δημιουργία Γραφείου στην Ελλάδα (...) Είναι μια πολιτική που συνεχίζει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας αυτών των κρατών που είχε αποφασισθεί από το 2003 στη Θεσσαλονίκη και τα έτη 2010 μέχρι 2013 με τα Σύμφωνα Σύνδεσης που κάνανε τα περισσότερα απ' αυτά τα κράτη με την ΕΕ».

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά λοιπές επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε επίσης με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μ. Αϊντε. «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε μία συνολική επισκόπηση της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων και ο κ. Κοτζιάς εξέθεσε τις απόψεις και τους προβληματισμούς της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, θέτοντας επισταμένως το ζήτημα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο», ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ.

Αργότερα συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ι. Κασουλίδη, και της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, στη βάση των κομπρεμί μονοπωλίων των τριών κρατών για εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Αλλες επαφές

Πάντα με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, μέσα από την ακόμα πιο ενεργό ανάμειξή της στα επικίνδυνα για το λαό ιμπεριαλιστικά σχέδια, συμμετείχε σε Συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου για την κρίση στη Συρία, στο φόντο νέων σχεδίων για επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

Τέλος, είχε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και στη συνέχεια πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Ιρανό ομόλογό του, M. Ζαρίφ, τον Νορβηγό υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, Β. Χέλγκεσεν, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Ι. A. Μαντανί, και τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκ. Μπασίλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ