Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ
Σε αναζήτηση επιχειρηματικών συμπράξεων με γαλλικά μονοπώλια

Με «ταξικό πρόσημο» την αποτελεσματική εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας με τους δανειστές του ελληνικού κράτους, ο ΣΕΒ μέσω των παρεμβάσεων και των κινήσεων επιχειρεί να κινήσει τα νήματα για την προσέλκυση ξένων κερδοφόρων επενδύσεων. Την ίδια ώρα και με δεδομένη την «ανεπάρκεια», για την ώρα, χρηματοδότησης από τα διακρατικά και κρατικά πακέτα ενίσχυσης του κεφαλαίου, το κεντρικό ζητούμενο για τους Ελληνες βιομηχάνους είναι η επίτευξη επιχειρηματικών συνεργειών και συμπράξεων με ξένα μονοπώλια, ειδικά με αυτά που δραστηριοποιούνται στο ζωτικό χώρο της ΕΕ.

Αλλωστε, σύμφωνα με εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ της προηγούμενης βδομάδας, «απαιτούνται τουλάχιστον επενδύσεις ύψους 105 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία (2016 - 2022). Δεδομένης της ανεπάρκειας των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων, απαιτείται μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό».

Το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία «χρειάζεται ένα θετικό επενδυτικό σοκ για να ανακάμψει από τη μακροχρόνια ύφεση και ότι οι συμπράξεις Γαλλικών και Ελληνικών επιχειρήσεων είναι απολύτως αναγκαίες σε αυτό το πεδίο», μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, στις διμερείς επαφές του με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν και Μ. Σαπέν, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης κλιμακίου του ΣΕΒ στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του γαλλικού συνδέσμου βιομηχάνων και εργοδοτών - MEDEF.

Στις συναντήσεις με τους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο Θ. Φέσσας εστίασε στα παρακάτω σημεία:

Οτι η Ελλάδα «εισέρχεται σε περίοδο ομαλότητας μετά την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που επισφραγίζει την αμετάκλητη παραμονή στην Ευρωζώνη», καθώς και στην «εφαρμογή των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Οι προϋποθέσεις για καπιταλιστική ανάκαμψη

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αποτελούν τις πρωταρχικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση των επενδυτών. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει:

-- «Την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους μας».

-- «Την εκπόνηση και εφαρμογή πολιτικών που θα περιορίσουν την ύφεση και θα λειτουργήσουν ως αναπτυξιακά αντίβαρα, με έμφαση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Ως τέτοια, προσδιόρισε την «άμεση αποκλιμάκωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, μόλις αποδώσουν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής». Επί της ουσίας, ο ΣΕΒ θέτει και μάλιστα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, τα δικά του «ισοδύναμα μέτρα» και το πραγματικό «παράλληλο πρόγραμμα», που αφορά αποκλειστικά και μόνο στην ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Επιπλέον, άμεση προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή μιας «συνεκτικής επενδυτικής πολιτικής», και μάλιστα με «στοχευμένα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό». Πρόκειται για τα κάθε είδους κίνητρα (φοροαπαλλαγές, κρατικές επιδοτήσεις, «διευκολύνσεις» κ.ά.) με στόχο την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων. Να σημειωθεί ότι τα ζητήματα αυτά, θα τεθούν στο τραπέζι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία κρίνεται ως αποφασιστικός δείκτης για την έκβαση του τριετούς αντιλαϊκού προγράμματος. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, επισήμανε στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης, τη χρησιμότητα ενός «Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων», που θα εποπτεύεται από «κοινωνικούς εταίρους και φορείς της αγοράς».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Les Echos», ο επικεφαλής του ΣΕΒ ανέφερε ότι ο τουρισμός, οι κατασκευές, η ενέργεια, τα logistics, η γεωργία και η πληροφορική είναι οι τομείς όπου οι γαλλικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ